52,59 milioane de euro vor fi investiti in reabilitarea retelei
Unele conducte de apa si canal sunt vechi de 100 de aniPrimaria Suceava a lansat la sfarsitul saptamanii trecute proiectul ISPA pentru reabilitarea retelelor de apa si canal si a st
52,59 milioane de euro vor fi investiti in reabilitarea retelei
Unele conducte de apa si canal sunt vechi de 100 de aniPrimaria Suceava a lansat la sfarsitul saptamanii trecute proiectul ISPA pentru reabilitarea retelelor de apa si canal si a statiei de epurare a apelor uzate. La evenimentul de lansare au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Economiei, dar si reprezentantii firmelor care se vor ocupa de lucrari. Potrivit declaratiilor facute de catre primarul Sucevei, Ion Lungu, investitia de 52,59 milioane de euro, este absolut necesara intrucat retelele de apa si canal sunt intr-o faza avansata de deteriorare, unele avand peste o suta de ani vechime. Lungu a spus ca "proiectul de anvergura" ce priveste reconstructia si modernizarea municipiului Suceava prevede inlocuirea a 12 kilometri de retea de apa, a 14 kilometri de conducte ce transporta apa potabila si a 23 de km de retele de canalizare. Acesta a explicat ca lucrarile sunt foarte importante deoarece au fost inregistrate avarii frecvente din cauza presiunii ridicate din unele zone, iar gradul de acoperire a serviciilor de furnizare a apei potabile trebuie ridicat la cel putin 85%. Acestea nu vor fi singurele imbunatatiri de care vor beneficia localnicii din oras, mai mult decat atat se va reduce gradul infiltratiilor de la 45% la 10-15% si astfel puritatea apei se va preta standardelor europene.
La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mirza, a spus ca autoritatile judetene vor sprijini actiunea si si-a exprimat speranta ca proiectul nu va avea soarta celui de reabilitare a retelelor de apa din celelalte orase ale judetului, realizat prin SAMTID. El a mentionat ca in acele zone sunt probleme ce tin de executie, proiectul fiind inca in derulare, desi trebuia sa fie finalizat din toamna acestui an.33,44 mil. euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea EuropeanaProiectul ce se va desfasura in Suceava a fost finantat si de Uniunea Europeana care a avut o contributie de 33,44 milioane de euro, dar si de Guvernul Romaniei si din fonduri locale de la banca KfW din Germania, care au contribuit cu 12,46 milioane de euro si respectiv 6,68 de milioane de euro. De asemenea, firmele TMUCB SA si ERG Termrom SA vor realiza un consortiu, valoarea lucrarilor fiind de 14,89 milioane de euro, iar reabilitarea retelei de canalizare din municipiu va costa 20,96 de milioane de euro si va fi executata de firma germana Lunwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH& Co.KG. Reabilitarea si modernizarea statiei de epurare va fi realizata de firma spaniola Dytras, valoarea lucrarilor fiind de 13,66 milioane de euro. Asistenta tehnica va fi asigurata de firma Eptisa&MVV din Germania care va primi suma de 3,06 milioane de euro, pentru serviciile oferite.
Lucrarile efective de reabilitare a statiei de epurare, a retelelor de alimentare cu apa si a retelelor de canalizare vor incepe in primele luni ale anului 2008, in functie de conditiile climatice si vor fi finalizate cel mai tarziu in luna decembrie a anului 2010.Programul a functionat si la GalatiProgramul ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) face parte din instrumentele pentru finantare narambursabila de la Comunitatea Europeana in vederea acordarii de asistenta pentru realizarea coeziunii economice intre state, in domeniul politicilor privind infrastructura de transport si mediu. ISPA are mai multe obiective, dar printre acestea se numara si familiarizarea tarilor beneficiare cu politicile si procedurile aplicate de Fondurile Structurale si de Coeziune ale Uniunii Europene sau extinderea si conectarea retelelor de transport proprii cu cele transeuropene.
Pe langa acest proiect, la inceputul acestui an, ISPA a mai finantat si lucrarea de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din Galati. Primul program ISPA, in valoare de 20 de milioane de euro, prevedea constructia unei statii de epurare cu o capacitate de 112.870 de metri cubi/zi si a unui canal colector de 8,3 kilometri. Al doilea, in valoare de 40 de milioane de euro, viza reabilitarea a 84,3 kilometri de retele de apa si 34,83 kilometri de canalizare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.