Ministrul Cristian Adomnitei (foto) a lansat ieri in dezbatere publica noul pachet de legi privind invatamantul preuniversitar, superior si statutul personalului didactic.

Proiectele au fost afisate pe site-ul Ministerului Educatiei, Cerc
Ministrul Cristian Adomnitei (foto) a lansat ieri in dezbatere publica noul pachet de legi privind invatamantul preuniversitar, superior si statutul personalului didactic.

Proiectele au fost afisate pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si se vor afla in dezbatere publica pana la 17 februarie, timp in care vor putea fi aduse sugestii si amendamente. Acestea vor fi analizate, evaluate si, dupa caz, integrate in proiect. Dupa definitivare, proiectul va intra in dezbatere parlamentara, pentru a putea fi supus votului.


STRUCTURI. Proiectele de legi au fost definitivate in acest an, in urma discutiilor dintre reprezentantii Ministerului Educatiei, ai sindicatelor si cei ai comunitatii academice. Structura invatamantului preuniversitar cuprinde educatia timpurie - care se imparte in anteprescolara (0-3 ani), invatamant prescolar - cu cele trei grupe (3-6 ani), primar - cinci clase structurate in clase pregatitoare si clasele I-IV, gimnazial - care este secundar inferior si cuprinde cinci clase, respectiv V-IX, liceal - care este secundar superior si care cuprinde trei sau patru clase, respectiv X-XII/XIII, cu mentiunea ca educatia profesionala face parte din invatamantul liceal, filiera tehnologica. Ultimul este invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal cu una-trei clase.


INVÃ…TÃ…MANTUL SUPERIOR. Prin noua lege, ministrul mizeaza pe intarirea autonomiei universitare, astfel incat fiecare universitate sa-si creeze propriile reguli, in functie de propriile nevoi, care vor fi trecute in Carta universitara, ce trebuie avizata de MECT. De asemenea, demnitarul a precizat ca, prin noua lege a invatamantului superior, orice personalitate care ocupa o functie de conducere intr-o universitate nu mai poate avea o ruda care sa detina o astfel de functie de conducere in aceeasi institutie. Ultima lege prezentata a fost Statutul personalului didactic, ministrul precizand ca va fi infiintat, in fiecare unitate de invatamant, postul de director educativ, care va fi ocupat de un profesor. Adomnitei a facut precizarea ca unitatile de invatamant nu trebuie conduse de profesori, ci de manageri, asa cum se intampla si in alte domenii de activitate, iar acestia nu trebuie sa stea "la ore", ci sa se ocupe strict de activitatea scolii. Cristian Adomnitiei si-a exprimat speranta ca pachetul de legi ale Educatiei va fi adoptat in cat mai scurt timp de Parlament.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.