Gazele naturale se vor scumpi cu 30% in 2008, potrivit E.ON Gaz. Estimarea contrazice aprecierea lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei, potrivit careia anul viitor majorarea va fi sub 4%, cat e estimata rata inflatiei.


Preturile
Gazele naturale se vor scumpi cu 30% in 2008, potrivit E.ON Gaz. Estimarea contrazice aprecierea lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei, potrivit careia anul viitor majorarea va fi sub 4%, cat e estimata rata inflatiei.


Preturile la gazele naturale vor creste cu o treime in 2008 daca actualele cotatii ridicate ale titeiului pe plan international se vor mentine. Potrivit lui Achim Saul, presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, se asteapta majorari de circa 10% incepand din ianuarie 2008. "Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10% incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de asteptat pentru intreg anul 2008", a precizat Saul.


Motivul cresterii este ponderea mare a gazelor naturale din import. Consumul din Romania este asigurat de productia interna in proportie de 60% si 40% din importuri. "Pretul este legat de pretul petrolului comercializat pe pietele internationale. In ultimele luni, pretul petrolului pe pietele internationale si-a continuat tendinta ascendenta.
Incepand cu 1 ianuarie 2008, preturile gazelor naturale de import vor creste si pentru Romania cu aproape 20%, iar pana la sfarsitul anului 2008 se asteapta cresteri de aproximativ 60%, daca pretul petrolului isi mentine acelasi nivel ridicat", a adaugat Saul.


CALCUL. Gigantul rus Gazprom a anuntat deja scumpiri pentru furnizarea de gaze in Europa, si, ca un domino, alte companii occidentale, precum Gaz de France si Centrica, au cerut majorari. Problema calculului nu este insa asa de simpla, deoarece pana acum, datorita iernii blande, gazele de import au fost doar 26% din totalul consumului, fata de 40% cat e estimarea ANRE. Potrivit lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, datorita diferentei intre importurile efective si estimarea folosita de ANRE, nu ar exista motive pentru cresterea preturilor de la 1 ianuarie.


DIFICIL. E.ON Gaz, proprietarul retelei Distrigaz Nord, spune ca, daca majorarea nu se va opera, "este posibil ca furnizarea catre unii consumatori sa trebuiasca sa fie redusa sau sistata chiar si in zile friguroase, din cauza ca nu vor fi cantitati de gaze naturale suficiente pe piata romaneasca". Potrivit lui Achim Saul, serviciile de furnizare sunt doar 4% din tariful la consumator, in vreme ce restul de 96% sunt costuri externe ce nu pot fi influentate de companie. Alternativele sunt fie furnizarea de gaze achizitionate scump si vandute populatiei ieftin, ceea ce va duce la destabilizarea financiara a companiei, fie reducerea importurilor. Astfel se va ajunge la imposibilitatea de a asigura consumatorilor cantitatile necesare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.