Discordanta, in ce priveste titlul, cu apropierea marii sarbatori a Nasterii Domnului, "o coborare in infern" e uneori necesara pentru ..."purificarea mintii" celor care se incumeta sa calatoreasca  prin lumea simbolica fabricata de mintea perso
Discordanta, in ce priveste titlul, cu apropierea marii sarbatori a Nasterii Domnului, "o coborare in infern" e uneori necesara pentru ..."purificarea mintii" celor care se incumeta sa calatoreasca prin lumea simbolica fabricata de mintea personajului principal: un Odiseu-Iason-Iona-Sindbad, sui-generis. Pe scurt, eroul cartii, dupa o lunga ratacire pe mare, este purtat de un delfin la tarmul unui taram paradisiac. Aici descopera ruinele unei misterioase cetati de piatra, apoi participa la ritualuri sangeroase si asista la un razboi intre jivine fantastice. "Tablourile" se deruleaza caleidoscopic, picurand vraja si spaima in inima cititorului insetat de aventura. Toate acestea au menirea de a pregati momentul coborarii pe pamant a unor fiinte dintr-o dimensiune infinit superioara. Sosirea lor pune in lumina un plan cosmic ce se lasa cunoscut unui numar redus de oameni, carora le revine misiunea de a le aminti celorlalti adevarurile fundamentale ale existentei; esenta vietii. Se pare ca aceasta tema i-a fost mereu calauzitoare lui Doris Lessing, preocupata de ideea constientizarii fiecaruia dintre noi a rezervelor spirituale pe care le poseda. Pentru aceasta e nevoie de aventura cunoasterii prin intermediul cartilor. Pentru ca orice carte care are ceva de comunicat, este o comoara. Pastrand proportiile, Doris Lessing deschide o poarta spre studiul literaturii, fara de care oamenii ar fi mai saraci si mai goi. Iata ce scria romanciera in textul trimis Academiei din Stockholm, spre a-i suplini lipsa la ceremonia decernarii premiului Nobel, festivitate pe care, din motive de sanatate, nu a putut s-o onoreze. "Noi posedam o mina - o comoara - de literatura (...). Acolo se afla totul, aceasta abundenta literara, gata pentru a fi redescoperita neincetat de catre oricine are sansa de a da peste ea. O comoara. Imaginati-va daca ea nu ar fi existat niciodata. Cat de goi am fi, cat de saraci". Pacat insa ca tinerii din ziua de azi din societatile bogate au pierdut gustul pentru carti, preferand internetul si televizorul, ceea ce pentru ea reprezinta o adevarata "revolutie" despre care lumea nu-si pune suficient de multe intrebari.
"Cum va evolua gandirea noastra cu noutatea reprezentata de Internet, care a sedus o intreaga generatie pentru a o converti la ineptiile sale?", se intreaba scriitoarea. Şi totusi, Lessing crede ca setea de literatura este omniprezenta in tarile din lumea a treia. "Aceasta dorinta de a citi este un fenomen uimitor, si se manifesta pretutindeni, din Kenya pana la Capul Bunei Sperante". La finalul discursului sau pesimist, a aparut si speranta: aceea ca "povestitorul va fi mereu acolo, intrucat ceea ce ne modeleaza este imaginarul nostru, care ne face sa traim..."


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.