Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a anuntat la finalul sedintei Biroului Politic Central al partidului, ca, al propunerea premierul Calin Popescu Tariceanu, senatorul Norica Nicolai a fost validata cu 28 de voturi "pentru" si unul "impotriva" pentru a fi desemnata ministru al Justitiei.

"In cazul succesorului lui Tudor Chiuariu, lucrurile sunt destul de simple. Primul-ministru a facut o propunere in persoana Noricai Nicolai si, supusa la vot secret, aceasta propunere a intrunit 28 de voturi din 29", a declarat Antonescu.

Conform unor surse liberale votul "impotriva" a fost acordat de vicepresedintelui Dan Radu Rusanu. Norica Nicolai - Imi doresc sa stabilizez declinul de imagine al Justitiei romanesti Vicepresedintele PNL Norica Nicolai, nominalizata de PNL pentru conducerea Ministerului Justitiei, a declarat ca isi doreste sa stabilizeze "declinul de imagine" al Justitiei romanesti, mentionand ca nu isi doreste "o justitie de opereta".

"Multumesc pentru increderea pe care PNL mi-a acordat-o. Trebuie sa va marturisesc ca, la decizia de a accepta aceasta functie, opinia colegilor de partid a fost decisiva. Am asumat aceasta raspundere pentru ca sunt om de lege, sunt fost magistrat si respect justitia in care cred", a declarat vicepresedintele liberal, adaugand ca nu doreste sa fie "un ministru partizan".

Ea si-a exprimat speranta ca va conduce Ministerul Justitiei in beneficiul Romaniei, care are nevoie de o justitie independenta.

"Voi tine ca, la finalul mandatului, Romania sa aiba un Cod penal, pentru ca nu este normal ca la 17 ani de la Revolutie sa functionam in baza unui Cod din 1969. Nu sunt adepta promovarii multor texte prin ordonanta de urgenta. Cred ca dezbaterea parlamentara trebuie sa fie vitala in adoptarea unei legi", a mai afirmat Nicolai.

In ceea ce priveste imaginea Justitiei, Norica Nicolai a sustinut ca doreste stabilizarea "declinului de imagine".

"Sper ca voi reusi sa stabilizez acest declin de imagine a Justitiei romanesti. Doresc ca justitia sa fie realizata in forul ei de realizare, in sala de judecata si nu imi doresc o justitie de opereta", a conchis vicepresedintele PNL. Geoana: Norica Nicolai are o sarcina extrem de ingrata si de dificila Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, ca senatorul Norica Nicolai, desemnata de PNL ca ministru al Justitiei, va avea o sarcina extrem de ingrata si de dificila in aceasta functie, in conditiile unui an 2008 care va fi electoral si care va ascute lupta dintre cele doua palate.

Geoana a spus ca Norica Nicolai isi asuma "o imensa raspundere" in acest moment, acceptand preluarea portofoliului Justitiei, in conditiile in care sistemul judiciar se confrunta cu o "imensa criza de credibilitate si de respectabilitate" atat pe plan intern, cat si international.

El a apreciat ca Nicolai are, ca ministru al Justitiei, "o sarcina extrem de ingrata si de dificila", in conditiile in care "lupta dintre cele doua palate este de o ferocitate nemaiintalnita".

"Din punct de vedere al calificarii profesionale si politice, nu cred ca sunt probleme, dar sarcina pe care si-o asuma este imensa, mai ales ca intram intr-o perioada extrem de agitata, fiind un an electoral", a spus Geoana.

El a adaugat ca doar timpul va arata daca decizia premierului Calin Popescu Tariceanu de a o nominaliza pe Norica Nicolai ca ministru al Justitiei a fost una fericita.

"In actualele conditii, sunt sanse destul de reduse sa se poata simti o imbunatatire in activitatea justitiei din Romania", a mai spus Geoana. Stolojan: Daca Nicolai ajunge ministrul Justitiei, sa nu se ia dupa Chiuariu si sa lupte contra DNA   Prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a declarat, luni, ca, in ipoteza in care Norica Nicolai va ajunge ministru al Justitiei, are rugamintea ca ea sa nu preia exemplul lui Tudor Chiuariu, luptand impotriva DNA, in loc sa lupte contra coruptiei.

"In ipoteza in care Norica Nicolai va fi acceptata, avem o singura rugaminte: daca dansa va ajunge ministru al Justitiei, sa nu faca ceea ce a facut fostul ministru al Justitiei, adica sa schimbe directia luptei, de la lupta impotriva coruptiei la lupta impotriva DNA si impotriva autoritatilor judecatoresti", a precizat Stolojan. Mediafax