Presedintele CNIPMMR critica dur lipsa de implicare a ministerelor in proiectele intreprinderilorConsiliul National pentru IMM-uri a propus reducerea coeficientilor minimi de ierarhizare, in functie de care sunt stabilite salariile, indicatorii inclu
Presedintele CNIPMMR critica dur lipsa de implicare a ministerelor in proiectele intreprinderilorConsiliul National pentru IMM-uri a propus reducerea coeficientilor minimi de ierarhizare, in functie de care sunt stabilite salariile, indicatorii inclusi in Contractul Colectiv de Munca, si a sustinut ca in caz contrar multe firme vor da faliment sau vor fi obligate sa concedieze angajatii cu studii superioare.
"Daca nu se renegociaza salariul minim pe economie, la jumatatea anului viitor, ro sa existe doua probleme: or sa fie zeci de mii de firme care vor fi aduse in situatia de faliment sau or sa-si dea afara specialistii cu studii superioare pentru ca nu vor putea sa-i plateasca. Fiecare firma ar trebui sa-si plateasca salariatii in functie de performanta si de productivitatea muncii. Cred ca nimeni nu vrea sa sporeasca somajul cu cateva zeci sau sute de mii de oameni cu studii superioare care sa plece din tara si inca cateva zeci de mii de falimente in anul urmator, de aceea acestea trebuie renegociate dintr-o perspectiva economico-sociala sustenabila pe termen mediu si lung", a declarat presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, intr-o conferinta de presa de vineri.
Guvernul a aprobat in aceasta saptamana majorarea salariului minim pe economie, la 500 de lei in primul semestru al anului viitor. Nicolescu a precizat ca negocierea coeficientilor ar fi necesara mai ales in cazul in care de la jumatatea anului 2008 va fi aprobat un salariu minim de 540 de lei, in urma negocierilor cu sindicatele si a indicatoriilor economici daca vor fi cei prevazuti de Comisia Nationala de Prognoza.Nicolescu: "Ministerele fac consultanta in loc de politica"Consiliul National pentru IMM atrage atentia ministerelor si autoritatilor care se ocupa cu servicii de consultanta si training sa-si indeplineasca atributiunile si sa ofere oamenilor un management bun si modernizare a tehnologiilor nationale. Nicolescu a declarat ca ministerele incep sa faca servicii de consultanta si training si sa concureze cu sectorul privat din banii contribuabililor in loc sa adopte politici, reglementari si gestionari de programe, asemenea tarilor dezvoltate din Uniunea Europeana.
In ultima sedinta care a avut loc la CES, s-a stabilit ca la jumatatea lunii ianuarie va fi convocata o sedinta speciala pentru elaborarea unei strategii privind solutionarea problemelor. De asemenea, vor avea loc si cateva intalniri cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu presedintele Traian Basescu pentru hotararea schimbarile ce trebuie facute in acest sector. "Noi am tot facut sesizari, am tot ridicat probleme, din pacate se pare ca exista in mod precis un mecanism care nu functioneaza cum trebuie, iar cauza principala sunt ministerele care nu elaboreaza noile acte normative in timp util", a mai adaugat Ovidiu Nicolescu.Din cauza intarzierilor autoritatilor, mii de IMM nu vor primi fondurile europene cuveniteIn opinia presedintelui CNIPMMR, in anul 2007 s-a constatat o tendinta pozitiva in ceea ce priveste numarul solicitarilor de credite din sistemul bancar si valoarea acestora. Tendinta se poate explica prin faptul ca bancile din Romania au redus decalajele in ceea ce priveste pretul si conditiile de acordare a produselor bancare comparativ cu UE, evolutia pozitiva a economiei romanesti a determinat ca un numar mai mare de firme sa se capitalizeze si sa aiba capacitatea de a contracta imprumuturi, iar in final se constata o maturizare la nivelul managerilor si specialistilor din firme care si-au elaborat planuri de afaceri, strategii si in baza lor au fundamentul economic necesar pentru a solicita credite. Ovidiu Nicolescu sustine ca cele 560 de mii de IMM-uri din Romania sunt mult mai pregatite decat se spune si ca in momentul de fata dupa sondajele facute de CNIPMMR sunt cel putin 10.000 de IMM-uri care au proiectele in faza finala si asteapta doar finantarile europene.
Din pacate, multe dintre aceste intreprinderi vor ramane cu proiectele nefinalizate, deoarece autoritatile nu au definitivat ghidurile, fonduri europene nu sunt pregatite si nici celelalte documente necesare.
Dupa parerea domnului presedinte al Consiliului National, sectorul IMM-urilor a avut o evolutie ascendenta, cu exceptia a catorva zeci de mii de firme ce au dat faliment, dar balanta a fost echilibrata de aparitia pe parcurs unui numar mai mare de firme.
Nicolescu sustine ajutarea IMM-urilor prin training, consultanta, tutoring si mentoring pentru a valorifica la maximum oportunitatile pe care le poate oferi prezenta Romaniei in UE si pentru a diminua impactul substantial al hiperconcurentei, modificarea ritmului de reinnoire a produselor si a tehnologiilor si celelalte aspecte care conditioneaza competitivitatea unei firme.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.