Georgia si Ucraina ar trebui sa intre in UE, nu neaparat si in NATO. Israelul, in granitele din 1967, ar putea pune capat conflictelor cu palestinienii. Washingtonul nu isi poate permite o China inamica. Citeva dintre predictiile lui Henry Kissinger, intr-un interviu exclusiv pentru Cotidianul despre marile probleme ale lumiiStatele Unite conduc in momentul de fata sistemul relatiilor internationale. Ati afirmat insa in repetate rinduri ca secolul acesta va fi marcat, printre altele, de fenomenul ascensiunii Chinei. Va reprezenta ea o provocare pentru Statele Unite?

La sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si inca vreo 50 de ani dupa aceea, SUA au fost puterea dominanta in lume. Aveau cele mai mari resurse financiare si militare. Alte parti ale lumii erau ori in curs de dezvoltare, ori devastate de razboi. Acum s-au ridicat citeva alte tari - China, India, poate Brazilia, asa incit SUA nu vor mai fi dominante.

Vor pune aceste tari sub semnul intrebarii hegemonia SUA sau vor ramine totusi la o distanta semnificativa in spatele lor?

Daca vorbim in termeni de secol XIX, da, vor reprezenta o concurenta pentru hegemonia Statelor Unite. In termenii secolului XXI insa, va fi vorba mai degraba de colaborare in probleme comune, pentru ca in momentul de fata conflictele militare intre state sint pur si simplu prea periculoase.

In acest caz si avind in vedere disponibilitatea din ce in ce mai scazuta a Rusiei catre compromis cu Occidentul, sau chiar ostilitatea ei, ar trebui sa ne asteptam oare la un nou tip de Razboi Rece?

Nu. Cred ca Rusia trece printr-o perioada in care reactioneaza in acest fel, pentru ca inca mai compenseaza trauma de a fi fost umilita in anii ’90. Si cred, sper ca dupa aceasta perioada, care ma astept sa fie relativ scurta, va fi posibila revenirea la o relatie de cooperare cu Rusia.

Vladimir Putin este prietenul sau dusmanul SUA?

Sint unii in Statele Unite care il considera dusman. Dar modul realist de a-l privi este drept partener in unele probleme si drept un om care are o viziune diferita asupra altora. Dar care nu este in nici un caz un dusman.

Le convine Statelor Unite raminerea sa la putere sub una dintre formele despre care s-a vorbit in ultimul timp - premier, lider national - pentru ca stiu deja cu cine au de-a face sau ar prefera un interlocutor nou?

Cred ca este important ca America sa inteleaga ca nu este alegerea noastra cine guverneaza alta tara, ci a cetatenilor acelei tari. Deci procesul politic din Rusia, in orice fel s-ar desfasura el acum, este treaba Moscovei, iar noi nu ar trebui sa ne exprimam o preferinta pentru un lider sau altul, ci sa ne straduim sa ajungem la o intelegere cu noua conducere, oricare ar fi ea.

Presa rusa a publicat saptamina trecuta un scenariu al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS) la care colaborati, care imagina soarta Rusiei dupa o potentiala asasinare a lui Putin. Cit de real ar putea fi un astfel de scenariu?

Mi se pare exagerat, nu poate fi in nici un caz un scenariu realist, ci doar unul imaginar. Asasinarea unui lider national ar fi un eveniment nefericit, pentru ca asta ar arata ca Rusia a cazut prada luptelor interne. Iar de-a lungul timpului, asta s-a rezolvat deseori prin presiuni pe care Rusia le-a facut asupra lumii dinafara ei.

Samuel Huntington a trasat granita intre civilizatii prin mijlocul Romaniei, intre Transilvania si Moldova. Bruce Jackson si Ronald Asmus, in lucrarea lor despre Marea Neagra, au numit aceasta zona „Noua Valea Fulda" (n.r. - fisia de teritoriu dintre granita est-germana si Frankfurt, RFG, una dintre rutele probabile ale unui atac sovietic asupra Vestului). Se va juca un meci major in aceasta zona?

Asemanarea cu Valea Fulda a fost facuta pe baza presupunerii unui atac al Rusiei asupra Europei Occidentale. Nu cred ca exista posibilitatea unui atac militar in Balcani sau in alta parte in regiune.

Militar nu. Dar energetic sau de alta natura?

Sigur, sint convins ca, in locul fortei militare, Rusia isi va folosi armele economice in scopuri politice. Dar cred, de asemenea, ca va invata ca poti sa faci asta numai pe termen scurt, in timp ce, pe termen lung, o astfel de politica ii va obliga pe clientii tai sa faca tot posibilul pentru a deveni independenti de tine, ii va invata sa se apere. Este foarte dificil sa fii un furnizor pe care lumea se poate baza daca folosesti asta pentru santaj.„Nu am fost in favoarea unei ocupatii militare care sa incerce apoi
sa aduca democratia in mijlocul lumii islamice, intr-o tara care
nu are traditie democratica. Inca un pas si vom spune ca
putem democratiza Rusia sau China" Cum vedeti viitorul energiei? Vor continua tarile bogate in petrol si gaze sa le santajeze pe celelalte, care se vor lupta pentru controlul resurselor, sau exista o solutie? Statele bogate in resurse pot si incearca sa le santajeze pe celelalte. Dar daca va uitati la istoria tarilor furnizoare de petrol si gaze din Orientul Mijlociu, veti vedea ca, desigur, ne-au putut si ne pot produce daune prin cresterea preturilor, dar nu au fost capabile sa traduca acest avantaj in beneficii politice concrete. Iar Rusia cred ca risca acelasi lucru.

Are Rusia un calcii al lui Ahile, pe care SUA il pot exploata?

Statele Unite sint in continuare mult mai puternice economic decit Rusia. Iar Rusia are si foarte multe granite vulnerabile. Nu cred ca Washingtonul va folosi aceste slabiciuni ale Moscovei, ci cred ca Rusia insasi nu va dori sa se distanteze de SUA intr-o asemenea masura incit sa devenim indiferenti la soarta sa. Cred cu fermitate ca intr-un an-doi pot exista tensiuni cu Rusia. Dar pe termen lung, sper ca relatia dintre noi va evolua intr-o directie mult mai amiabila.

A fost supraestimat modelul caderii comunismului in Europa de Est si posibilitatea exportarii lui in spatiul ex-sovietic? Cum vor sfirsi revolutiile portocalii, rozalii din Ucraina si Georgia - o vor lua spre UE sau spre Rusia?

In viziunea mea, locul natural, firesc al Ucrainei este in UE. Exista legaturi istorice solide intre Ucraina si Europa. Cu Georgia lucrurile sint mai complicate din perspectiva istorica. Cred ca ar fi mai bine pentru ambele tari sa se integreze in UE mai intii si abia apoi in NATO... sau chiar deloc.

Vedeti o solutie pentru problema palestiniana?

Sint multe probleme in acest sens care nu au solutie clara. Cea mai larg dezbatuta varianta este cea in care Israelul accepta granite foarte similare cu cele din 1967, cu modificari doar in privinta coloniilor din jurul Ierusalimului, iar refugiatii palestinieni ar avea dreptul sa se intoarca in Palestina, dar nu in Israel.

Poate fi cistigat razboiul impotriva terorismului? Iar in acest scop, ar trebui ca SUA sa ramina timp mai indelungat in Irak sau sa se retraga?

Daca stabilesti artificial un termen-limita pentru retragere, nu poti face decit mai mult rau. Daca poti crea un termen adecvat realitatii, la care apoi oamenii trebuie sa se adapteze, atunci da. In acest moment, numarul victimelor americane este in scadere, securitatea se imbunatateste, poate ar trebui asadar sa retragem niste trupe, dar cred ca un termen-limita pentru o retragere totala ar fi extrem de periculos.

A complicat interventia in Irak situatia Statelor Unite in lume sau dimpotriva?

Intr-un fel a complicat lucrurile, dar pe de alta parte a confruntat niste probleme care oricum ar fi trebuit abordate mai devreme sau mai tirziu. Iar, apropo de asta, multi americani apreciaza contributia, chiar si simbolica, a Romaniei, la demersul din Irak.

Care sint acele lucruri care trebuiau abordate mai devreme sau mai tirziu?

Strategia al-Qaeda de a exploata fundamentalismul pentru a fragmenta teritorial Irakul si a crea tensiuni in Orientul Mijlociu e unul dintre cele mai importante.

Cine va fi presedintele Statelor Unite din 2008? Clinton, Obama, un mormon, un republican?

Nu stiu nici macar cine va fi candidatul republican pentru Casa Alba, intr-atit de imprevizibil este totul, asa ca nu va pot oferi nici un fel de previziune!

Puternic si controversat Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, acuzat de crime de razboi. Un om complex si paradoxal. Henry Kissinger este evreu nascut in Germania, pe 27 mai 1923. In 1938 a fugit de persecutiile naziste la New York. Mai tirziu, in armata SUA, se specializase in identificarea si arestarea fostilor agenti Gestapo. A absolvit Universitatea Harvard. In 1973, a obtinut Premiul Nobel pentru Pace, pentru rolul jucat in armistitiul SUA - Vietnam. Din pacate, armistitiul nu a fost durabil. Henry Kissinger a negociat si sfirsitul Razboiului de Yom Kippur si a contribuit la pacea dintre Israel si Egipt. A fost consilier de securitate nationala si secretar de stat in administratia presedintelui Richard Nixon. Nu a avut nici o implicare in afacerea Watergate, asa incit si-a mentinut pozitia sub presedintia succesorului lui Nixon, Gerald Ford. In prezent, conduce firma de consultanta Kissinger Associates. Exponent si este teoretician al Realpolitik. Kissinger a dominat directia politicii externe americane intre 1969 si 1977 si a condus detensionarea relatiilor cu URSS, asa-numita „détente", ca si apropierea de China.

Dupa declasificarea documentelor Casei Albe din perioada Nixon-Ford, dezvaluiri privind politica lui Kissinger fata de America de Sud si Timorul de Est au dus la acuzatii ale presei si organizatiilor de aparare a drepturilor omului pentru potentiale crime de razboi pe care fostul se-cretar de stat le-ar fi comis. Franta, Brazilia, Chile, Spania, Argentina si Belgia au dorit sa-l audieze pe aceasta tema. Kissinger a sprijinit dictaturile militare anticomuniste din America Latina si pare sa fi jucat un rol important in venirea lui Augusto Pinochet la putere in Chile si in rasturnarea guvernului lui Isabel Peron in Argentina, iar ulterior in tacita incuviintare a atrocitatilor comise de junta militara in aceasta tara.

SUA nu au nevoie de medierea Romaniei cu Rusia Intr-un interviu difuzat de Realitatea TV, Henry Kissinger a facut o scurta istorie a deschiderii americane fata de Ceausescu si si-a exprimat opinia privind rolul Romaniei in zona astazi.

Henry Kissinger a venit pentru prima oara in Romania in 1969, in calitate de consilier de politica externa al presedintelui Nixon. Era prima vizita a unui presedinte american intr-o tara din blocul comunist. Motivul sau era ca tara noastra parea „dornica sa urmeze o politica nationala, independenta", in incercarea de a „impiedica Uniunea Sovietica sa faca in Romania ceea ce a facut in Ungaria si Cehoslovacia", a explicat Kissinger. „In acea perioada, noi incercam sa impiedicam Uniunea Sovietica sa aplice Doctrina Brejnev peste tot in lume. De aceea eram foarte interesati sa stabilim relatii cu China. Problema este ca nu se gaseau diplomati chinezi niciunde in lume in acel moment, din cauza revolutiei culturale. Asa ca aveam nevoie de un intermediar, de un emisar. Iar Ceausescu le-a transmis propunerea noastra. Ce nu stiam, si am aflat mai tirziu, este ca oficialilor chinezi nu le placea sa comunice cu noi prin intermediul unei tari comuniste, pentru ca se temeau ca oameni din guvernul acelei tari, sau chiar intregul guvern, ar putea sa informeze Uniunea Sovietica despre ceea ce faceam noi. Intilnirea lui Ceausescu cu Nixon a sfidat Moscova. „Brejnev urma sa vina in tara, invitat la al X-lea Congres al Partidului Comunist. Au aminat congresul si prin urmare au anulat invitatia catre Brejnev pentru acea zi, pentru a-i permite lui Nixon sa vina la Bucuresti", isi aminteste Kissinger.

Acum, SUA nu au insa nevoie de Romania ca pod catre Rusia, sugereaza Kissinger. „America nu are interes sa existe relatii ostile intre Romania si Rusia. De fapt, ne-ar placea ca ambele tari sa fie prietene. In ceea ce priveste relatiile SUA cu Rusia, cred ca putem si ar trebui sa ne descurcam singuri. Motivul pentru care uneori ii ceri unei tari sa actioneze ca emisar este acela ca nu poti stabili legatura directa sau uneori pentru ca ai nevoie de un intermediar neutru care sa aduca la o masa doua parti pentru a le determina sa faca unele concesii, ceea ce nu se aplica Rusiei si Statelor Unite. Respect politica externa a Romaniei. Nu cred ca a fi mediator intre Rusia si Statele Unite este un obiectiv principal", a estimat Kissinger rolul pe care Bucurestiul l-ar putea juca acum in zona.

Fostul ambasador al SUA la ONU il critica pe Bush. Detalii pe www.cotidianul.ro/select Iranul vrea sa discute cu SUA despre gruparile teroriste din Irak. Detalii pe www.cotidianul.ro/select