Autoritatile irakiene au relansat ieri solicitarea comunitatii internationale de a-si mentine trupele pe teritoriul Irakului. Bagdadul sustine ca, fara sprijin extern, timp de zece ani de-acum inainte Irakul nu va fi o tara sigura.

La o zi
Autoritatile irakiene au relansat ieri solicitarea comunitatii internationale de a-si mentine trupele pe teritoriul Irakului. Bagdadul sustine ca, fara sprijin extern, timp de zece ani de-acum inainte Irakul nu va fi o tara sigura.

La o zi dupa retragerea trupelor britanice din regiunea orasului Basra, din sudul Irakului, guvernul de la Bagdad a pledat pentru necesitatea mentinerii fortelor internationale cu scopul de a securiza tara inca zece ani de-acum incolo. Un purtator de cuvant al executivului a recunoscut ieri ca fortele irakiene nu pot asigura securitatea in teritoriu. Oficialul a declarat totodata ca, desi are nevoie de sprijin international, Irakul nu va accepta mentinerea bazelor americane pe teritoriul sau pe o perioada nelimitata. "Nu cred ca exista pericolul invadarii Irakului sau implicarea acestuia intr-un razboi. (Dar) Pentru a apara suveranitatea irakienilor trebuie sa existe o armata care sa apere Irakul in urmatorii zece ani", a spus purtatorul de cuvant al guvernului irakian, Ali al-Dabbagh.


CONTEXT. Pozitia executivului de la Bagdad a fost transmisa de televiziunea Al-Iraqiya si receptionata de agentia Reuters, care aminteste ca Statele Unite au acum circa 155.000 de militari care actioneaza oficial in virtutea mandatului oferit de Consiliul de Securitate al ONU. Irakul a cerut recent Consiliului de Securitate sa isi prelungeasca mandatul pana la sfarsitul anului 2008. Autoritatile de la Bagdad au cerut insa anumite conditii pentru mentinerea trupelor americane dupa sfarsitul lui 2008. Negocierile in acest sens vor fi purtate de ambele parti in primele luni ale anului viitor, dupa cum sustin surse citate de Reuters. Potrivit unor informatii, violentele s-au diminuat dupa ce Statele Unite au detasat inca 30.000 de militari in Irak in cursul anului 2007, iar Washingtonul a declarat ca pana la mijlocul lui 2008 va repatria circa 20.000 de militari.


FORTA MULTINATIONALÃ…. Anuntul de ieri al Bagdadului a venit la o zi dupa ce britanicii au transferat autoritatilor irakiene controlul securitatii in provincia Basra. Acesta este sfarsitul unei perioade de aproape cinci ani in care Marea Britanie a avut controlul militar operativ in sudul Irakului, aminteste Radio Romania Actualitati. Momentul marcheaza totodata incetarea misiunilor de lupta conduse de forta multinationala. Aliatii Statelor Unite vor interveni numai la solicitarea trupelor irakiene.


Romania, care are trupe in divizia britanica, nu si-a anuntat inca disponibilitatea retragerii celor aproximativ 400 de militari din Batalionul 32 Mircea (batalion operativ). In schimb, Australia, care s-a aflat in zona Basra sub comanda fortelor britanice, si-a anuntat deja decizia retragerii incepand cu primele luni ale anului 2008.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.