Acesta a anuntat ca doreste sa mentina cosul energetic dintre petrol si gaze la nivelul de crestere zero si in 2008, la fel ca in 2007. "Anul acesta, daca realizam un cos intre energia electrica, al carei pret a crescut cu circa 3%, si gazele natural
Acesta a anuntat ca doreste sa mentina cosul energetic dintre petrol si gaze la nivelul de crestere zero si in 2008, la fel ca in 2007. "Anul acesta, daca realizam un cos intre energia electrica, al carei pret a crescut cu circa 3%, si gazele naturale, care s-au ieftinit cu aproximativ aceeasi valoare, rezulta zero cresteri peste rata inflatiei. Acelasi lucru dorim sa-l realizam si in 2008", a explicat ministrul. Pentru anul 2008, acesta a precizat ca isi doreste ca tranzactiile cu energie de pe piata libera sa creasca cu 50% si ca pretul energiei sa aiba un efect anti-inflationist. "2008 va fi al doilea an al reformei in sistemul energetic, al dezvoltarii infrastructurii, modernizarii, investitiilor majore si marilor privatizari", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a spus ca se va axa pe trei tipuri de privatizare - vanzarea de active, listarile la bursa (impreuna cu investitiile strategice) si crearea de noi companii, in special in sectorul energiilor regenerabile. MEF doreste privatizarea CET Braila, dublarea investitiilor la Transgaz, care ar putea beneficia si de o noua listare la bursa, cresterea capacitatilor de depozitare ale Romgaz, imbunatatirea interconectivitatii Transelectrica si investitii majore pentru indeplinirea standardelor de mediu. In ceea ce priveste Compania Nationala a Huilei (CNH, aceasta ar putea fi inglobata intr-un complex energetic sau in viitoarea companie energetica de stat, pe care Guvernul intentioneaza sa o infiinteze, a mai spus Vosganian. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.