Garda de Mediu s-a sesizat, ca urmare a reportajului amplu din Jurnalul National, si a amendat Primaria municipiului Arad, condusa de democratul Gheorghe Falca, cu 20.000 RON pentru ca a dat auto­rizatie de defrisare a peste 2.000 de metri
Garda de Mediu s-a sesizat, ca urmare a reportajului amplu din Jurnalul National, si a amendat Primaria municipiului Arad, condusa de democratul Gheorghe Falca, cu 20.000 RON pentru ca a dat auto­rizatie de defrisare a peste 2.000 de metri patrati din Parcul Padurice. Cu o saptamana in urma, 34 de arbori au fost taiati peste noapte, pentru construirea atelierelor si birourilor Uniunii Artistilor Plastici, masacru sesizat instantaneu de ziarul nostru. Ca urmare a verificarilor, s-a stabilit ca Uniu­nea Artistilor Plastici a primit in concesiune in anul 2005 o suprafata de 749 de metri patrati in parc pentru construirea birourilor si atelierelor sale, demolate de primarie. Tot atunci a obtinut si un PUD pen­tru cladirile care urmau sa fie construite. In anul 2007, desi lucrarile nu incepusera, aceasta suprafata a fost dublata printr-un act aditional, iar in vara i s-au mai adaugat, din pix, peste 600 de metri patrati, chipurile pentru organizare de santier. Taierea a produs un val de revolta in Arad. Societatea civila a reactionat vehement, mai ales ca, anterior, 211 pomi ornamentali au fost scosi din radacini pe bulevardul central, ca sa fie inlocuiti cu puieti. Dupa cercetarile derulate, Garda de Mediu a aplicat pentru def­ri­sarea de la Padurice o amenda de 20.000 RON Primariei municipiului Arad, condusa de democratul Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu.   ANCHETA. "Pentru ca, in anul 2007, terenul nu s-a concesionat tot ca spatiu verde, ci cu destinatie de organizare santier si altfel de lucrari, am aplicat acea amenda pentru scaderea suprafetei de spatii verzi si pentru concesionare in alte scopuri decat spatiul verde. In afara de asta, ca masuri in nota noastra de constatare am impus ca pe dife­renta de teren de la 2.020 pana la 749 de metri patrati sa fie replantati copaci - in numar de minimum cati au fost inainte de taiere, de preferinta aceleasi specii - si men­tinerea respectivului teren ca spatiu verde si in viitor. Pentru reimpadurire s-a dat termen 30 ianuarie. Impotriva firmei care a taiat de fapt si practic arborii, politia deruleaza o ancheta pentru a constata cine a dispus ta­ierea. Baza de cercetare este Codul Silvic, con­form caruia, daca valoarea bazei lemnoase taiate depaseste de cinci ori pretul unui singur metru cub de masa lemnoasa se intocmeste dosar penal", ne-a declarat Attila Szekely, comisarul-sef al Garzii de Mediu Arad. In Padurice se vor construi totusi si birouri, ateliere ale artistilor plastici, conform acelui PUD aprobat de Consiliul Local Arad in anul 2005, pe suprafata de 749 de metri patrati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.