UE are nevoie de reforme pentru o dezvoltare economica bunaEconomia Uniunii Europene va creste in pofida turbulentelor recente de pe pietele internationale, deoarece are o baza solida, au aratat vineri liderii Uniunii Europene (UE) si au atras atenti
UE are nevoie de reforme pentru o dezvoltare economica bunaEconomia Uniunii Europene va creste in pofida turbulentelor recente de pe pietele internationale, deoarece are o baza solida, au aratat vineri liderii Uniunii Europene (UE) si au atras atentia asupra nevoii de reforme care sa ajute UE in competitia internationala, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Liderii Uniunii Europene au mai spus ca, in contextul crizei ce persista pe piata creditelor, este esential ca ele sa fie monitorizate in continuare, sa fie imbunatatita transparenta pentru investitori, jucatori de pe piete si autoritati de reglementare, urmand ca rolul agentiilor de evaluare financiare sa fie revizuit.
"Politicile macroeconomice solide si pietele financiare stabile sunt elemente fundamentale pentru o crestere economica sustinuta", au aratat oficialii europeni, intr-o declaratie facuta dupa un summit trimestrial.
"Consiliul European arata ca elementele macroeconomice fundamentale din Uniunea Europeana sunt solide si se asteapta o crestere economica sustinuta, avand in vedere ultimele evolutii de pe pietele financiare", au spus reprezentantii UE.Criza creditelor din SUA tempereaza cresterea economica din UECriza de lichiditate globala de pe pietele financiare, declansata de turbulentele din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, este unul dintre motivele principale care sustin estimarile de temperare a cresterii economice a UE pana la 2,4% in 2008 si 2009, fata de nivelul de 2,9% estimat de Comisia Europeana pentru anul in curs.
Liderii UE au spus ca pentru a intari economia Uniunii Europene la posibilele tulburari externe si pentru a o ajuta sa faca fata provocarilor trebuie sa beneficieze de oportunitatile de pe pietele internationale, fiind necesar ca statele membre UE sa continue sa isi reformeze economiile.
Oficialii europeni au mai aratat ca lista de reforme continuta de Strategia de la Lisabona, unde a fost creata initial in anul 2000, functioneaza bine, iar statele membre UE ar trebui sa continue implementarea programului.
Comisia Europeana a aratat la inceputul acestei saptamani ca reformele destinate majorarii ratei de angajare si sustinerii cresterii economice cu incepere din 2005 pana in prezent au urcat cu 0,2%, pana la 2,25% rata potentiala de crestere a celor 13 tari din zona euro. Unii economisti arata insa ca, desi reformele au jucat si ele un anumit rol, imbunatatirile recente din finantele publice europene si somajul scazut record sau milioanele de noi locuri de munca generate din 2005 pana in prezent sunt mai degraba rezultatul cresterii economice rapide.Educatia, inovatia si cercetarea sunt viitorul EuropeiLiderii europeni au cazut de acord ca ar trebui sa cheltuiasca mai mult pentru educatie, inovatie si cercetare, domenii fundamentale pentru viitorul Europei. Oficialii europeni au spus, de asemenea, ca ar trebui sa acorde mai multa atentie ratelor mai mari ale angajarii, diminuarii birocratiei si simplificarii reglementarilor pentru companii, precum si cresterii eficientei energetice, diversificarii surselor de energie si combaterii schimbarii climatice.
"Aceste aspecte vor permite statelor membre UE sa aiba o capacitate de competitie mai puternica intr-o lume globalizata", arata declaratia comuna. "Strategia de la Lisabona functioneaza, iar cheia pentru un succes economic pe termen lung consta in continuarea reformelor la nivel national si comunitar", se mai arata in documentul citat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.