Controversele ivite in urma campaniei Realitatii TV de cautare a elitelor romanesti in mintea poporului au intrat in matca normalitatii. Dupa trei ani de sondare a imaginarului autohton, numele sint aceleasi, iar cei din rindul carora au fost alese continua sa intrebe dezorientati cum e posibil.Basescu a mingiiat gloriile pe crestet de la distanta

Traian Basescu, Cristian Tudor Popescu ori doi, Ion Iliescu, Calin Popescu Tariceanu, Ion Tiriac, Mihai Razvan Ungureanu, Adrian Mutu, Alexandru Arsinel, Andra. Pe ei i-au numit romanii sa le reprezinte elita. „Trofeele sint oferite de public, noi sintem doar intermediari", a tinut sa anunte inca o data Mihai Tatulici, realizatorul campaniei, inainte sa citeasca victoriosii, scuzindu-se, parca, pentru ce va urma.

Si a urmat un déjà-vu. Laureatii cunosteau bine drumul spre podium: l-au mai parcurs cu aceeasi mirare entuziasmata si anii trecuti. Romanii telespectatori si cititori si-au luat si ei rolurile spectacolului in reluare. Chiar in timpul decernarii, site-urile Cotidianul si Realitatea erau invadate de comentarii. Neobositi, romanii s-au revoltat impotriva premiilor oferite la Ateneu, cu aceeasi pasiune ca si in 2005 sau 2006. „Cred ca acest spectacol este mai mult decit penibil! Niste clasamente in care Dan Diaconescu este mai bine clasat decit Robert Turcescu, de pilda, sau Gigi Becali...", a scris, de exemplu, ioan dan, pe cotidianul.ro. „Aceiasi cistiga premiile, desi sint altii mult mai buni", l-a completat ecologic ioc. „Topul e totusi util, chiar si pentru faptul ca realizam cit de jos sintem", a comentat Ultor. Ideea a fost continuata de zeci de alte mesaje, care intrebau si se nedumereau in cor.Lui Cristian Tudor Popescu
i-a scapat un zimbet nevinovatKissinger si citeva minute
de glorie romaneasca Cine este poporul care i-a ales? Pe ce criterii? Si, bineinteles, de ce sint ei si nu altii de multe ori mai buni? Anul acesta, poporul a constat in 6.500 de romani, esantionul pe care au sondat TNS-CSOP, CURS, IMAS si INSOMAR si din optiunile carora au extras numele care formeaza elita Romaniei. Publicul a votat in doua etape. Prima data, cei chestionati au numit oamenii si criteriile pe care le-au dorit, pentru fiecare categorie in parte. Lista formata in urma acestui val de cercetare s-a intors la esantion, care a votat, cu ea in fata pe cei care merita sa ia Trofeul „Zece pentru Romania". Tot de la romanii obisnuiti au venit si criteriile, dar acestea s-au referit mai mult la ideal si nu s-au regasit, neaparat, pe lista cu nominalizati.

O dovada in acest sens sint „nici unul" si „nu stiu, nu raspund", care au adunat mai multe voturi decit multe nume din galeria Realitatii, ba chiar au stat deasupra tuturor la parlamentari, ministri si tineri politicieni. Aceleasi sintagme au ramas lipite si de politicieni, oameni de afaceri sau analisti politici, dar pe locuri mai mici in clasament. Sportivii, cintaretii, actorii si jurnalistii au scapat, in schimb, de verdictul negativ al publicului.Becali, ca dupa un sezon
dezastruos al SteleiMutu s-a multumit sa-si priveasca
diploma din Florenta Numirile in top au urmat bine cunoscutul drum al alaturarilor colorate. Victorios la ministri, cu 12,6% din optiuni, sub tiranicele „nici unul" (17,9%) si „nu stiu" (13,4%), Calin Popescu Tariceanu a fost urmat, la diferenta de un punct si jumatate, tocmai de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei. Categoria s-a amestecat cu cele de Politicieni tineri si seniori, dar si cu Parlamentari, rezultind aceleasi nume - cum ar fi Cozmin Gusa, Victor Ponta, Bogdan Olteanu sau Vadim Tudor - in mai multe locuri. Tot o interferenta puternica a avut loc si intre jurnalisti si analisti politici, care au avut multe elite comune, cu schimbari minore de pozitie. „Diversitatea" si-a facut loc la actori si cintareti. Stefan Banica jr. (locul 2 la cintareti si pe pozitia a treia la actori) i-a intrecut in ordine pe Fuego, Irina Loghin si Maria Ciobanu, pe de o parte, si pe Maia Morgenstern (a cincea pe lista) sau Gheorghe Dinica (al noualea) pe de alta.

In ciuda controverselor, producatorii sint neclintiti in hotarirea de a-si duce pina la capat cautarea. Inca sapte ani de acum inainte vor continua sa intrebe poporul cine sint cei mai buni romani si vor da mai departe trofeele in functie de raspunsurile lui.

Ateneul s-a umplut haotic, dar totusi la timp, pina sa apuce tinarul pianist de 12 ani Matei Mugur Mihaescu sa-i impace tacticos pe cei prezenti cu o arie proprie cu care a dat liber la decernari.Dinica a stat drept la raport,
chiar daca e doar al noualea actorIn defilarea spre scena, Kissinger a apucat
sa se intersecteze si cu doua glorii sportive Au tinut sa se vada, in primul rind, iesitii din orbita, in frunte cu fostul cuplu ministerial Nastase, plimbat volubil prin fata camerelor si pus pe strins de mina cu cit mai multa lume. Laureatii din oficiu, Nadia, Ilie Nastase si Hagi, mereu in trident, ca pe un podium, n-au implorat, in schimb, prea mult pentru atentie unanima. Fara sa-i pese, ca mai mereu, de dubla eterna care-l asteapta (Cel mai bun jurnalist, Cel mai bun analist politic), CTP-ul s-a neglijat voit intr-o geaca rosie, de dupa care s-a plasat, totusi, strategic in primele rinduri si in dreapta fostului coleg de la „Cap si Pajura", Emil Hurezeanu.

Iesit din sfere politice, fostul „extern" Mihai Razvan Ungureanu, mereu in top cind vine vorba de tineri politicieni, a luat aplauze lungi la defilarea pentru premiu si si-a pastrat bunele deprinderi diplomatice cind i s-a adresat de pe scena lui Kissinger cu „your excellence". Mai rezervat decit in tribunele tapitate din Ghencea, Gigi Becali si-a intuit parca statutul de vesnic loc doi, ca-i vorba de categoria Oameni de afaceri sau Politicieni. Incadrat de verii cei buni de data asta, Giovanni si Victor, patronul s-a uitat toata seara mai incruntat la Tatulici decit la Lacatus intr-o zi proasta si a calcat, in cele din urma, apasat si voios spre scena sa-si ridice argintul. Si cam atit.

Tocmai sportivii au raspuns cel mai apatic convocarii la lot, doar vreo trei stelisti credinciosi lui Becali venind sa-l priveasca cu jind pe premiantul Mutu cum multumeste natiei prin satelit direct din Florenta. A domnit, in schimb, chipul lui Basescu. Presedintele si totodata primul politician ales de popor si-a compensat absenta de la gala tot printr-o prezenta mijlocita, de scurte inregistrari proiectate pe ecran, prin care a impartit multumiri nationale mindriilor Nadia, Nastase, Hagi, Mungiu si Angela Gheorghiu.

La fel de mult playback au facut si interpretii vocali, care nu s-au inghesuit nici ei sa ridice laurii cu care li s-au recompensat coardele. Vechea garda, in deriva anul acesta, dupa ce Andra a luat crema, le-a scos la inaintare vineri la Ateneu pe Maria Ciobanu si Irina Loghin, care au fraternizat, cu pupaturi impaciuitoare peste genurile muzicale care le despart, cu Angela Similea si Corina Chiriac.

Mai posomorit decit Becali n-a avut voie sa fie decit jurnalistul-jucator la dublu Cristian Tudor Popescu, mihnit si cind i se recunosc merite, pe care prefera, de altfel, sa le paseze mai departe catre jurnalisti, respectiv analisti politici, mai putin ovationati de romani in topuri: Adelin Petrisor si Octavian Paler.

Peste categoria Parlamentari s-a trecut repede si cu cadre largi marca Realitatea TV, care surprindeau gurile din sala, cascate a uimire, cind li s-a adus aminte de Ion Iliescu, renascut nu numai in blogosfera, ci si pe prima treapta a podiumului.

Situatia a fost cu totul alta la actori. Gheorghe Dinica n-a prins decit locul noua, insa a adunat ropote de aplauze cit toata clasa politica la un loc. Piersic a fost spumos, chiar si cu locul doi in portofoliu si l-a gratulat pe cel care i-a suflat prima pozitie, Arsinel, cu apelativul „mai tinarul meu coleg".

Impanat de Bellu, Emil Constantinescu si inca un sufleor de limba engleza, asteptatul Kissinger a urcat anevoie din cauza virstei, insa spre deliciul unei mari de oameni a rostit citeva memorii romanesti vechi din ’69 si a trasat cinci minute de sfaturi de peste Ocean catre o natie in cautare de busola. A fost ultimul nume greu de pe scena ingreunata vineri, pentru ca la ultima categorie, Politicieni, n-a urcat la final decit mezina presedintelui, Elena, care a dat glas multumirilor pe care i le transmisese tatal ei.

La fuga spre platouri si spre dineul de dupa s-au codit doi mereu certati, Prigoana si Bahmuteanu, ramasi sa evite inghesuiala si sa-si mai ofere o sedinta foto suplimentara.

Mai multe imagini de la Gala de la Ateneu, pe www.cotidianul.ro/select Lista completa a clasamentului din acest an (format PDF)