CIORNE
Ce miracol s-a petrecut de ieri pana azi cand PD recolta 28 la suta voturi la alegerile europarlamentare, iar presedintele se imbolnavise de icter negru constatand rarirea pana la sfert a fanilor? Ce minuni au faptuit? L-au reinv
CIORNE
Ce miracol s-a petrecut de ieri pana azi cand PD recolta 28 la suta voturi la alegerile europarlamentare, iar presedintele se imbolnavise de icter negru constatand rarirea pana la sfert a fanilor? Ce minuni au faptuit? L-au reinviat pe Lazar? Au curatat de bube, printr-un gest, trupul lui Iov? Au revirginat-o pe Maria Magdalena? Straniu. Pe domnul Basescu l-am vazut zilele astea lunecand cu snowmobilul la Predeal (multe concedii are omul asta!). Sa se traga de aici cresterea de temperatura idolatra a natiei?


CIORNE
In zilele de Ajun, iluminate de nesperate zapezi, institutele de sondare a opiniei publice, nelinistite ca o tata care n-are porc de Craciun, ne-au mai cadorisit cu un sondaj. Nu despre efectul scumpirii bradului asupra cotei de injuraturi din colind, nu despre procentul de uitare a obiceiurilor, ci despre cat il iubim de tare pe Traian Basescu. Si despre cat de indragostiti suntem de partidul lui prezidential si provindential. Institutele astea, pe care ti le imaginezi asemeni unor ministere din centru, sunt compuse adesea din doi insi cu calificari sociologice, din care unul apare ciclic la televizor si un finantator din umbra, al carui profil e uneori ghicit.


Ce conteaza ca vine Craciunul? Ce-ati zice de un sondaj despre cati fac si cati nu fac sarmale, nu pentru ca n-au carne tocata, ci pentru ca n-au cratita, plita si acoperis deasupra capului? Un sondaj prin sate despre cati tarani isi executa porcul, respectand norma europeana, prin electrosocuri? Sonda de opinie, varata in fundul natiei, ne arata ca iubirea de Basescu a crescut iar peste 50 la suta (dupa ce mai ieri se clatinase rau de tot!) si ne mai spune ca adularea partidului sau ocupa fix 40 la suta. Nicio zecimala, nicio virgula, niciun procent taiat in doua. Poate ca unul s-a razgandit la jumatatea declaratiei si nu-l mai iubeste atat de apasat pe Stolojan, al doilea om, conform acelorasi investigatii, dupa care se sinucide amoros Romania. Ce miracol s-a petrecut de ieri pana azi cand PD recolta 28 la suta voturi la alegerile europarlamentare, iar presedintele se imbolnavise de icter negru constatand rarirea pana la sfert a fanilor? Ce minuni au faptuit? L-au reinviat pe Lazar? Au curatat de bube, printr-un gest, trupul lui Iov? Au revirginat-o pe Maria Magdalena? Straniu. Pe domnul Basescu l-am vazut zilele astea lunecand cu snowmobilul la Predeal (multe concedii are omul asta!). Sa se traga de aici cresterea de temperatura idolatra a natiei?


O familie de prieteni, in tineretea mea, traia bucuria primului copil. Stateau zi si noapte cu ochii pe el aˆ’ mama, tata, soacra (nelipsita din casa lor), vecinii binevoitori. Are febra, tipa mama. Un pic, concluziona doct soacra. Aparea invariabil termometrul subtire si lucios, cu o vena rosie in faptura lui transparenta. Pruncul era desfasat si intre bucile lui rozalii era varat aparatul (era sa zic sonda de opinie). Micutul tipa ca din gura de sarpe. Cu atata agitatie chiar facea un pic de febra. Poate ca asta vor si sondatorii de opinie. Sa ne agite si sa ne urce temperatura. Poate ca termometrul asta de opinie varat, smac, ca intr-o celebra Poveste a Povestilor a lui Ion Creanga, in popoul natiei tocmai asta urmareste - ridicarea temperaturii iubirii pentru T. Basescu si PDL-ul lui.


De doua zile ninge. O ninsoare pe care o astept de o vesnicie. Aerul e tare. In dimineata asta e ger. Din curtea vecina vine miros de tuica fiarta si se aud voci. Finul Jan Gazaru si-a taiat porcul. Cu socuri? L-au impuscat? UE n-a patruns pana la cotetul porcului lui!


Un consatean din deal, din Sangeru, l-a chemat pe nea Banu, vanator domiciliat in Urlati, sa-i impuste porcul. Lighioana de peste 200 kilograme isi zburlea parul pe coama si era mereu gata de atac. Stapanul banuieste ca ma-sa porcului, scroafa a batrana, a trait in concubinaj sub padure cu un mistret si de aici apucaturile salbatice ale urmasului. Nea Banu a declinat oferta. Suntem noi veri, dar mai draga mi-e pusca. N-am voie sa trag in sat. Imi salta astia permisul. Pana la urma l-au taiat. Unii zic ca l-au imbatat in prealabil cu tuica, iar ramatorul a murit fericit. Dar pe cine mai intereseaza asa ceva? Toti umblam cu sonda de opinie in cur. Institutele vor sa stie cu cat creste in noi, in vremea sarbatorilor, iubirea de presedinte.



-2-
Cat de mult ma iubesti tu, ma Gheorghe? Te iubesc fa, zicea omul. Arata-mi pana unde. Uite pana colo, departe, pe zariste. E putin, se burzuluia femeia. A doua zi il sonda iar. Acum sunt amandoi batrani, iar intrebarile au ruginit in ei.  P.S. La Fundatia Titulescu, luni dimineata, este lansata cartea "Romania si SUA. De la razboiul rece la coalitia antiterorista" a unui confrate, Stefan Ciochinaru. I-am promis ca vin. Ajung tarziu, cu zapada pe mine. Sala, plina ochi. Tineri mai ales. Vorbeste profesorul Potra. Apoi doi ambasadori faimosi ai Romaniei. Cartea dezleaga intrebari grave ale lumii de azi. Uneori merita sa vii in Bucuresti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.