In pofida sanctiunilor economice si financiare instituite de SUA si de Consiliul de Securitate al ONU, compania chineza Sinopec a obtinut un contract in valoare de 2 mld.$ pentru dezvoltarea campului petrolifer de la Yadavaran, in sud-vestul Iranului
In pofida sanctiunilor economice si financiare instituite de SUA si de Consiliul de Securitate al ONU, compania chineza Sinopec a obtinut un contract in valoare de 2 mld.$ pentru dezvoltarea campului petrolifer de la Yadavaran, in sud-vestul Iranului. Este o buna afacere, relateaza din Teheran corespondentul revistei "Le Point", avand in vedere ca zacamantul exploatabil este evaluat la mai bine de 3 mld. barili de titei si aproximativ 75 mld. metri cubi de gaze naturale. Conform contractului, in 2014, extractia de titei va ajunge la 180.000 de barili pe zi. Desi Washingtonul exercita presiuni asupra marilor companii occidentale pentru a le determina sa nu faca investitii in Iran, suspectat ca-si dezvolta un program nuclear ce pune in pericol securitatea mondiala, China devine principalul partener economic al Teheranului. Anul viitor, volumul schimburilor economice chino-iraniene vor ajunge la "nivelul record" de 20 mld.$. Sfidand presiunile SUA, Iranul continua sa faca oferte marilor companii internationale pentru a investi in proiecte vizand exploatarea importantelor sale zacaminte de petrol si gaze. Nicolas Sarkis, directorul revistei "Le petrol et le gaz arabe", reamintea zilele trecute ca Iranul detine locul al doilea in lume in ceea ce priveste dimensiunea rezervelor de hidrocarburi exploatabile. Numai la Yadavaran, sunt exploatabili 3,2 mld. de barili, dintr-un total de 18 mld. de barili. Daca tarile industrializate au nevoie de petrolul iranian, comenta Sarkis, Iranul, la randul sau, are nevoie de expertiza si tehnologia companiilor internationale. El este incapabil sa-si exploateze singur rezervele de gaze si titei si nu are nici competenta de a produce gaz lichefiat, esentiala pentru export.
Dar, la insistentele Washingtonului, unele dintre firmele interesate si-au sistat negocierile. Este cazul companiei japoneze Inpex, care a renuntat la exploatarea celui mai bogat zacamant de petrol iranian, cel de la Azadegan, sau al companiei austriece OMV, fortata sa nu inceapa negocieri in acelasi scop.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.