Analistii internationali continua sa atraga atentia asupra inrautatirii conditiilor economice din Romania. Astfel, potrivit celui mai recent raport al Danske Bank, Romania, Bulgaria si statele baltice inregistreaza cele mai ridicate riscuri privind o
Analistii internationali continua sa atraga atentia asupra inrautatirii conditiilor economice din Romania. Astfel, potrivit celui mai recent raport al Danske Bank, Romania, Bulgaria si statele baltice inregistreaza cele mai ridicate riscuri privind o "aterizare dura" a economiei, dintre tarile care au aderat la UE in ultimele doua valuri de extindere. Totodata, tarile mentionate apar in viziunea analistilor danezi ca avand si cea mai ridicata probabilitate de inregistrare a unor probleme financiare.
Avand in vedere evolutia principalilor indicatori macroeconomici din acest an, tonul analistilor pare a fi unul mult mai pesimist fata de cel din raportul similar din luna februarie. "Majoritatea tarilor din zona periculoasa raman aceleasi: statele baltice, Bulgaria si Romania", se arata in raport.
Facand referire la inflatia la nivel regional, analistii danezi sunt de parere ca "situatia devine din ce in ce mai rea", iar in ceea ce priveste deficitul de cont curent, acesta evolueaza "de la rau la oribil". In cazul Romaniei, ambii indicatori au inregistrat in ultimele luni o crestere constanta. Potrivit Institutului National de Statistica, inflatia a urcat in luna noiembrie cu 0,93%, inflatia anuala ajungand la un nivel de 6,67%, pe fondul scumpirii serviciilor. Totodata, potrivit biroului de statistica Eurostat, tara noastra ocupa locul sase in Uniunea Europeana in functie de rata inflatiei anuale, care a atins in noiembrie nivelul de 6,8%, dupa cel de 6,9% raportat cu o luna in urma.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, acesta s-a situat, dupa primele zece luni, la 13,34 miliarde de euro, in urcare cu 71% fata de soldul din octombrie 2006. Dupa primele zece luni, deficitul de cont curent reprezenta 11,3% din PIB prognozat pentru acest an.
Asupra unei "aterizari dure" avertizeaza si economistii grupului Eurobank, pe fondul majorarii enorme a salariului real care contribuie la cresterea inflatiei, a preturilor imobiliarelor si la inrautatirea deficitului de cont curent. Toate acestea pornind, potrivit analistilor eleni, de la faptul ca autoritatile fiscale par sa fie "oarbe" la evolutia economiei, ceea ce pune in dificultate banca centrala.
"O crestere agresiva a dobanzilor nominale, pentru contracararea politicii fiscale expansioniste, genereaza riscul aprecierii monedei nationale, deteriorand si mai mult competitivitatea si conducand la un dezechilibru si mai accentuat. Pe de alta parte, o crestere mai moderata a dobanzilor permite continuarea supraincalzirii economiei si ii face pe consumatori sa nu isi dea seama de indatorarea lor", se spune intr-un raport al institutiei elene de credit Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost.
Analistii eleni noteaza faptul ca incertitudinea privind politica fiscala a Romaniei creeaza ingrijorari privind stabilitatea macroeconomica pe termen mediu. "In primul rand, Guvernul minoritar urmeaza o politica fiscala inconsistenta, prociclica si expansionista. In aceasta etapa de dezvoltare macroeconomica, Guvernul ar trebui sa tinteasca un excedent bugetar, in loc de deficit bugetar", se spune in raport. Mai mult, analistii avertizeaza ca perspectivele fiscale ale anului viitor vor fi si mai provocatoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.