Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a fost implicat duminica la pranz intr-un accident de circulatie petrecut in zona Cotroceni, pe Strada Carol Davila. Orban se afla la volanul unui Audi A6, care a derapat si a lovit un Matiz parcat regulamentar pe dreapta. Orban a anuntat accidentul la Politie abia luni, la ora 19:00, dupa expirarea termenului de 24 de ore prevazut pentru tamponarile usoare, fara victime.


INTARZIERE. De ce a avut nevoie ministrul de 29 de ore pentru a declara accidentul? Potrivit lui Marian Motoc, seful Brigazii Politiei Rutiere, "ministrul a avut o problema medicala, motiv pentru care nu s-a putut prezenta sa declare incidentul. Orban sustine ca nu ar fi fost decat o simpla tamponare si ca nici nu poate fi vorba de vreo victima". Motoc a declarat ca va declansa o ancheta pentru a verifica daca accidentul a fost doar o simpla contraventie. De asemenea, potrivit lui Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului Instantei Supreme, procurorii vor analiza astazi cazul, pentru a vedea daca sunt intrunite elementele savarsirii unei infractiuni. In urma incidentului, ministrul a ramas fara permis pentru 30 de zile si a fost sanctionat cu 5 puncte si amenda pentru depasirea termenului de declarare a accidentului. Orban: O problema de familie, deszapezirea si analizele medicale au intarziat anuntarea accidentului Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a sustinut, marti, ca a anuntat cu intarziere accidentul auto in care a fost implicat, din cauza unei probleme familiale, a faptului ca a fost implicat in coordonarea actiunilor de deszapezire si a unor analize medicale pe care le programase pentru luni.

El a sustinut ca a asteptat trei ore un echipaj de politie care sa preia date referitoare la accidentul in care a fost implicat duminica si a negat ca ar fi intentionat sa musamalizeze cazul, prevalandu-se de functia de ministru.

"Sunt om si greseala este omeneasca. Nu am fost tentat sa opresc retinerea permisului sau sa fac interventii, nici macar la ministrul de Interne. Victima am fost eu si nu sunt de acord sa fiu supus unui linsaj mediatic pentru un fapt banal", a spus Orban.

Ministrul a aratat ca masina pe care o conducea cu 50-55 kilometri/ora, pe banda I,  s-a tamponat duminica, in jurul orei 14.00, pe ªoseaua Cotroceni, cu "un Tico", in conditii de carosabil umed si ninsoare abundenta.

"Am ramas trei ore la locul incidentului pentru a astepta echipajul de politie, o parte din timp fiind petrecut cu soferul Tico-ului, lovit in interiorul tamponarii. Am asteptat sa vina echipajul de politie, dar care nu a ajuns la fata locului, probabil din cauza sutelor de accidente", a spus Orban.

El a mai aratat ca a parcurs peste 70.000 kilometri la volanul masinii de cand a preluat postul de ministru, pentru a inspecta diferite santiere.

 Tariceanu - Politia trebuie sa isi faca treaba in acest caz Premierul Calin Popescu Tariceanu a evitat, marti, sa comenteze accidentul auto in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, aratand ca Politia Rutiera este autoritatea care trebuie sa se implice in acest caz.

"Politia Rutiera trebuie sa isi faca treaba in aceasta situatie", a raspuns Tariceanu unei intrebari a presei pe aceasta tema.

El a precizat ca a aflat din presa despre accident, citind articolele de ziar in anumite momente ale dezbaterilor din Parlament privind bugetul pe 2008, si ca nu a discutat cu ministrul Orban pe acest subiect. Cristian David - O a€žtamponare usoara" care nu necesita prezenta Politiei Ministrul de Interne, Cristian David, a declarat, marti, ca, din informatiile pe care le are, a€žaccidentul in care a fost implicat Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, este o tamponare usoara, care nu comporta prezenta Politiei la fata locului".

a€žDin informatiile pe care le avem, potrivit celor declarate, acest accident este o tamponare usoara, care nu comporta prezenta Politiei si a putut fi raportat ulterior", a declarat Cristian David, referitor la evenimentul rutier in care a fost implicat Ludovic Orban, in cursul zilei de duminica.

Intrebat daca stie despre existenta unei victime in urma acestui accident rutier, David a aratat ca nu cunoaste "acest element" si ca Politia Rutiera va anunta daca apar elemente noi, pana acum existand doar procesele verbale intocmite celor doi participanti la eveniment.

Cristian David a mai aratat ca accidentul s-a produs duminica si a fost adus la cunostinta Politiei luni seara, asa cum de altfel Brigada Politiei Rutiere a si informat prin intermediul unui comunicat de presa.

Intrebat daca a discutat cu colegul sau de Cabinet despre accident, David a spus: a€žNu am de ce sa discut eu cu domnul Orban despre acest eveniment, este o problema care intra in competenta Politiei Rutiere".

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat ca ministrul Ludovic Orban a ramas fara permis, pentru 30 de zile si a fost sanctionat cu cinci puncte amenda dupa ce a declarat cu cinci ore intarziere fata de limita legala de 24 de ore, un accident rutier in care a fost implicat.
Mediafax