Pana acum zece ani, in judetul Mures existau doua fabrici de zahar - una la Targu-Mures, alta la Ludus - din totalul celor 40 existente, in 1989, in Romania. Dupa 1997, ca urmare a privatizarilor, pachetele majoritare de actiuni ale celor doua fabri
Pana acum zece ani, in judetul Mures existau doua fabrici de zahar - una la Targu-Mures, alta la Ludus - din totalul celor 40 existente, in 1989, in Romania. Dupa 1997, ca urmare a privatizarilor, pachetele majoritare de actiuni ale celor doua fabrici de zahar din Mures au ajuns in mainile unui grup de afaceristi francezi, grupati intr-o societate comerciala numita Societe Franco-Roumaine des Sucreries du Marquenterre. De bine, de rau, fabrica de zahar din Ludus inca supravietuieste, desi patronii francezi au „capusat-o”, cu varf si indesat, ani la rand. „Gardianul” a scris, pe aceasta tema, inca de acum patru ani si jumatate.

Practic, pentru a evita ca si restul micilor actionari sa incaseze dividende, francezii au infiintat un SRL, controlat doar de ei insisi, care are si acum exclusivitate la vanzarea zaharului produs la Ludus. In schimb, fabrica de zahar din Targu-Mures a fost, practic, inchisa, iar majoritatea salariatilor, trimisa in somaj. Cei ramasi, cateva zeci de oameni, se ocupa doar de contractarea de sfecla de zahar de la cultivatorii locali pentru fabrica de la Ludus.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.