Democratii si liberal-democratii au aprobat, in unanimitate, comasarea prin absorbtie a PD si PLD, sub deviza "Unirea face puterea". Liderul PD-L, Emil Boc, a sustinut ca, prin unificare, noua formatiune va guverna Romania, iar astfel se va finaliza
Democratii si liberal-democratii au aprobat, in unanimitate, comasarea prin absorbtie a PD si PLD, sub deviza "Unirea face puterea". Liderul PD-L, Emil Boc, a sustinut ca, prin unificare, noua formatiune va guverna Romania, iar astfel se va finaliza constructia politica gandita de Traian Basescu si Theodor Stolojan, ale carei baze s-au pus in 2003. Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a apreciat ziua unificarii celor doua formatiuni ca pe una "istorica pentru viata politica" romaneasca. In opinia lui Stolojan, prin aparitia PD-L cetatenii se vor putea raporta la o forta de centru-dreapta. "Romania se indreapta spre o criza", a fost parerea prim-vicepresedintelui PD-L, care a adaugat ca nu doreste sa mai treaca printr-o criza generata de PNL. "Sa fie intr-un ceas bun", a conchis si Stolojan.

Pedistii, mai disciplinati ca peledistii
Membrii Conventiei Nationale a PD au votat, sambata, in unanimitate statutul si programul politic al noului partid democrat-liberal, in vreme ce la votul pentru aprobarea protocolul ui de comasare a PDL cu PLD s-a inregistrat o impotrivire. Si Congresul PLD a stabilit sambata, cu un vot impotriva si sase abtineri, adoptarea protocolului de comasare intre PDL si PLD, cu 933 de voturi pentru, cu un vot impotriva si sase abtineri. Votului Congresului PLD a stabilit, cu majoritate de voturi si trei abtineri, proiectul de Statut al noului PDL. Cu doua abtineri a fost adoptat si proiectul programului politic al PLD. Proiectul protocolului de comasare intre PDL si PLD, conform legii partidelor politice a fost votat de 933 de membri PLD, s-a inregistrat un vot impotriva si sase abtineri. Votul impotriva a fost dat de vicepresedintele PLD Salaj, nemultumit de modalitatea de impartire a functiilor in raport cu vechimea.

Noul partid are la dispozitie jumatate de an pentru a se impune in fata opiniei publice ca un partid cu o identitate bine conturata si pentru a se pregati pentru primul test electoral, cel al alegerilor locale ce se vor desfasura in vara anului viitor. Pozitia de sustinator al presedintelui Basescu, cel care a stat la baza acestui proiect, va fi si principalul mod de legitimare a noului partid, in conditiile in care electoratul ar putea fi usor bulversat de disparitia de pe scena politica a denumirii de Partid Democrat si de inlocuirea cu formula PD-L. Conducerea noului partid, care va functiona pana in 2009 cand se va organiza primul congres pentru alegeri interne, va fi compusa, la cel mai inalt nivel din 29 de membri. Liderul PD-L va fi din partea democratilor- Emil Boc, Theodor Stolojan si Adriean Videanu vor fi prim-vicepresedinti si Vasile Blaga - secretar general. Cei 10 vicepresedinti PD vor fi Gheorghe Barbu, Anca Daniela Boagiu, Petru Filip, Sorin Frunzaverde, Mircea Hava, Liviu Negoita, Ioan Oltean, Cezar Preda, Romeo Raicu, George Scripcaru, iar secretari executivi Mircea Toader, Roberta Anastase, Dumitru Moinescu, Costica Canacheu, Dorin Florea, Elena Udrea. Din partea liberal-democratilor, vicepresedinti vor fi Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Gabriel Sandu, Florin Popescu, Marian Hoinaru, Cornel Stirbet si ramane de stabilit daca ultimul post va fi ocupat de Mircea Cinteza sau Mihai Tabuleac.

PSD ii ureaza lui Stolojan succes in "cusca" lui Basescu

PSD il felicita, prin intermediul unui comunicat, pe Theodor Stolojan pentru ca a devenit liderul de facto al PDL. Principalul partid de Opozitie i-a mai urat lui Stolojan succes in "cusca" pe care i-a daruit-o Traian Basescu si sa reprezinte cu cinste "clasa politica ticalosita" din care face parte. PSD i-a adresat sambata lui Theodor Stolojan o scrisoare de felicitare pentru ca a reusit sa faca ceea ce nici Vasile Blaga, nici Adriean Videanu n-au reusit, adica sa preia in mod simbolic conducerea PD din mainile lui Emil Boc. Totodata, PSD persifleaza aparitia pe scena politica a noului partid PDL, despre care spune ca e un club politic, plin de reprezentanti ai vechii generatii, nomenclaturisti si securisti. In acelasi ton, de folosire a cuvintelor presedintelui pentru a ataca noua formatiune, in scrisoarea deschisa a PSD catre Stolojan se mai arata ca "dincolo de mica victorie personala de a fi pus in fruntea PD de catre Traian Basescu, dupa o ora secreta de dirigentie, dumneavoastra si partidul cu 25 de vicepresedinti faceti parte dintr-o . Sunteti reprezentantul de seama al unei ".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.