CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Conservantul folosit este cancerigen
Aspectul exterior, denumirea, chiar si indicatiile producatorului te duc cu gandul la un mezel pe care copiii il pot manca fara probleme. Surpriza vine abia dupa ce citim lista de ingrediente.


Martinel, mortadella cu carne de curcan, are in compozitie 60% carne de porc. De pe eticheta mai citim urmatoarele ingrediente: "15% carne de curcan, apa, lactate, sare iodata, condimente, mustar, sirop de glucoza, stabilizator: citrat de natriu (unul dintre cei trei E 331), difosfati (unul dintre cei sapte E450), antioxidanti: izoascorbat de natriu E 301, conservanti: nitrit de sodiu E 250". Producatorul ne spune ca mortadella face parte din categoria produselor fierte. La 100 de grame, valoarea energetica este de 191 kcal/793 kj, avand albumina 13 g, hidrati 1 g, grasime 15 g.

Tot de pe eticheta aflam ca: "retetele tuturor produselor Martinel sunt perfect adaptate copiilor. Nu contin coloranti sintetici, potentiatori de gust si au un continut scazut de grasimi".


ANALIZÃ…. Martinel este un produs din carne, fiert obtinut din carne de porc 60% si carne de curcan 15%, lactate (nespecificandu-se tipul acestora), sirop de glucoza si o serie de aditivi alimentari din categoria stabilizatorilor, fosfatilor, antioxidanti E 301 si periculosul conservant nitrit de sodiu E 250. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca acesta din urma interfera cu metabolismul acizilor grasi si transportul lor in sange si poate forma nitrozamine asociate cu cresterea riscului de cancer, fiind periculosi mai ales pentru copii. De asemenea, poate declansa precoce hipertensiunea arteriala. Provoaca alergii si urticarie persoanelor sensibile. Pot induce afectiuni ale glandei tiroide, perturband metabolismul iodului. Doza zilnica admisa pentru nitriti este 0,1 mg/kg corp.

Produsul are, de asemenea, un continut ridicat de sodiu, dar si de fosfor, care interfera cu absorbtia calciului, grabind aparitia densitatii osoase scazute si osteoporozei, ne explica specialistul nostru. Daca componentul lactat contine lactoza, unele persoane cu intoleranta la acest zahar pot avea reactii adverse. Produsul are si un continut relativ crescut de grasimi animale saturate cu efect aterogen.


CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice si renale, suferinzilor de boli neurodegenerative si cancere, celor cu maladii ale tiroidei, celor cu densitate osoasa scazuta si osteoporoza.