Un grup de 22 de romani din echipajul platformei iraniene de foraj maritim „Oriental I“, fosta Fortuna, care a fost vanduta de compania romana GSP firmei iraniene „Oriental Oil Dubai“, a fost retinut in rada insulei Kharg, ap
Un grup de 22 de romani din echipajul platformei iraniene de foraj maritim „Oriental I“, fosta Fortuna, care a fost vanduta de compania romana GSP firmei iraniene „Oriental Oil Dubai“, a fost retinut in rada insulei Kharg, apartinand Iranului, pe motiv ca s-ar afla ilegal in zona. Petrolistii au fost supusi unui control amanuntit, care a durat peste 20 de ore, de autoritatile iraniene, dupa ce acestea au sustinut ca nava care trebuia sa-i duca la tarm nu avea actele in regula.

Romanii se afla inca pe teritoriul iranian si nu se stie cand vor primi autorizatia de a se intoarce in tara. Purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, a declarat pentru „Gardianul“ ca oficialitatile romane au solicitat precizari Teheranului printr-o nota verbala. Pana ieri, aceasta a ramas fara raspuns. Totusi, pana la inchiderea editiei, MAE sustine ca din informatiile pe care oficialitatile romane le au la dispozitie, s-ar putea degaja un anumit optimism. MAE roman nu a confirmat ca sechestrarea petrolistilor romani ar putea fi pusa in legatura cu un incident asemanator desfasurat in 2006.

Razboi romano-iranian
In 2006, platforma de foraj Orizont, care isi desfasura activitatea in Golful Persic, sub pavilion romanesc, a fost atacata cu focuri de tun de o nava militara iraniana. La acea data, 26 de petrolisti marini majoritar romani aflati la bord au fost sechestrati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.