Cei peste 21.000 de pagubiti in dosarul FNI vor primi de la stat circa 113,2 de milioane de euro, suma ce trebuie actualizata conform indicelui de inflatie din luna in care se face plata. Din august si pana in prezent, AVAS a platit circa 13,6Â&
Cei peste 21.000 de pagubiti in dosarul FNI vor primi de la stat circa 113,2 de milioane de euro, suma ce trebuie actualizata conform indicelui de inflatie din luna in care se face plata. Din august si pana in prezent, AVAS a platit circa 13,6  milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) pentru 180 de persoane.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are bani sa plateasca toate persoanele pagubite de FNI, trecute in sentinta civila definitiva si irevocabila, emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie in luna martie a acestui an. Reprezentantii autoritatii cer pagubitilor "multa rabdare, deoarece dosarele necesita noi verificari". "Conform sentintei definitive si irevocabile, plata se va face catre cei 21.000 de pagubiti FNI, care figurau pe listele celor de la ANI-FNI", a explicat persoana desemnata de AVAS pentru solutionarea dosarelor FNI. Ca de fiecare data cand e vorba de bani multi, problemele nu au intarziat sa apara. "La numaratoarea efectuata de membrii comisiei din cadrul AVAS, care se ocupa de dosarele celor de la FNI, numarul pagubitilor este cu mult mai mare. Aceasta neconcordanta face ca si suma inscrisa pe sentinta sa fie mult mai mare. De asemenea, am  primit peste 1.000 de dosare care sunt pe sentinta penala, or, dosarul penal nu s-a solutionat, iar ei nu figureaza in sentinta civila. Unii au inteles sa se duca in civil, iar altii, ca sa nu cheltuiasca bani, s-au inscris in dosarul penal ca parte vatamata, insa plata se face acum numai pe sentinta civila, deci nu putem plati pe altii", a explicat reprezentantul AVAS.


ERORI. Cea mai grava problema intampinata de functionarii din cadrul AVAS, care se ocupa de dosarele celor de la FNI, o reprezinta lipsa codului numeric personal (CNP) al celor care figureaza in sentinta civila. "Nu sunt trecute datele corect. Noi trebuie sa facem o identificare a persoanelor dupa nume si dupa adresa, ceea ce este incorect. Ar fi trebuit ca instanta sa treaca CNP-ul pentru fiecare persoana in parte, pentru ca este foarte greu de identificat o persoana numai dupa nume si adresa, fara a avea CNP. Sunt mai multe persoane care au acelasi nume. Altii si-au schimbat adresa sau, si mai rau, este trecut gresit numele strazii sau nu este trecut deloc. Sunt situatii cand nu am decat un nume fara adresa, fara CNP, fara nimic", a explicat reprezentantul AVAS. Mai mult, sunt persoane care nu au suma trecuta corect.

"Dintr-o eroare, datele nu au fost introduse corect in instanta. Greseala a venit si din partea ANI-FNI, deoarece ea a depus tabelele cu adresa si cu suma. Greseala pleaca de la cei care au depus initial materialele. Instanta a lucrat cu ce i s-a pus la dispozitie. La Fond, unii ori au figurat cu mai putin, ori au figurat cu mai mult, iar in Apel li s-a modificat suma", a explicat reprezentantul AVAS.


BANI. Conform sentintei definitive si irevocabile, suma ce urmeaza a fi platita de AVAS pagubitilor FNI este de 131.591.522,53 lei (37,6 milioane de euro), insa aceasta valoare este cu mult mai mare din cauza unor erori birocratice, ajungand la circa 400 de milioane de lei (113,2 milioane de euro).

"Nu pot sa garantez ca aceasta suma este exacta, pentru ca instanta nu mi-a adunat toate sumele astea. Instanta a prezentat niste liste si niste valori. Astfel, valoarea poate fi cu mult mai mare. Am creat un soft pentru FNI, iar programul pe care il avem ne-a dat valoarea de 1.288.758.291.316 lei vechi (circa 37 de milioane de euro), care este neactualizata", a explicat reprezentantul AVAS. "In sentinta de la Fond, emisa in 2004, avem suma de 1.273.711.927 lei vechi (circa 36,3 mii de euro), care se va plati pentru cele 21.000 de persoane. Apoi avem Decizia nr. 203 din 11 mai 2006 a Curtii de Apel, prin care se mai adauga niste persoane care nu se regaseau in sentinta de la Fond. In plus, cei carora nu li se luasera in evidenta toate carnetele FNI au fost introdusi la Curtea de Apel. Suma trecuta in sentinta de la Fond ajunge la Curtea de Apel la valoarea de 1.278.486.668.206 lei vechi (circa 36,5 milioane de euro). La suma asta se mai adauga inca 5.464.073.185 lei vechi (circa156.000 de euro) pentru persoanele care au fost omise sau care nu aveau trecuta suma corect", conform datelor furnizate de AVAS.


TERMENE
"Comisia se intruneste de doua ori pe saptamana. Mai mult de 50 de dosare pe sedinta nu se pot face, adica in doua-trei ore. Cei noua membri ai Comisiei desfasoara si alte activitati, nu se ocupa numai de dosarele celor de la FNI"
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.