Ziarele si televiziunile au dat pe larg fragmentul din Declaratia de presa a lui Traian Basescu prin care se afirma ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo. In absenta altor informatii despre ce s-a discutat si s-a hotarat la Consiliul de iar
Ziarele si televiziunile au dat pe larg fragmentul din Declaratia de presa a lui Traian Basescu prin care se afirma ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo. In absenta altor informatii despre ce s-a discutat si s-a hotarat la Consiliul de iarna al UE, cititorul roman poate ramane cu impresia unei pozitii eroice a Romaniei in chestiunea Kosovo si, in consecinta, s-ar apuca de indata sa aplaude aceasta pozitie, gata sa vada in ea un inceput de indreptare a coloanei noastre vertebrale, pana acum de cauciuc. Lucrurile nu stau chiar asa. S-ar putea observa astfel ca, pana la momentul reuniunii de la Bruxelles, nici presedintele, nici premierul, nici ministrul de Externe n-au adoptat o pozitie publica limpede in chestiunea Kosovo. E drept, spre deosebire de Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu s-a pronuntat public impotriva independentei acestei provincii, care apartine Serbiei nu numai prin istorie, dar si prin tratatele internationale de dupa al doilea razboi mondial. Numai ca aceasta pozitie a fost exprimata de domnul presedinte cu mult timp in urma, cand negocierile sarbo-kosovare nu esuasera si deci liderii albanezi nu anuntasera ca vor proclama unilateral independenta. In ultimul timp, Traian Basescu n-a mai suflat un cuvant despre Kosovo. A facut, cum s-ar spune, Ciocu-Mic!


Mult mai important, inaintea plecarii la Bruxelles, Traian Basescu n-a adus la cunostinta cetatenilor tarii noastre pozitia pe care Romania o va adopta la Consiliul de iarna, desi toata lumea stia ca la acest Consiliu se va discuta pozitia Uniunii fata de independenta Kosovo. N-au facut-o, e drept, nici premierul, nici ministrul de Externe, de parca plecau la schi, si nu la o reuniune ce urma sa ia in discutie o problema de importanta majora pentru Romania. De ce nu s-au pronuntat inaintea reuniunii de la Bruxelles? Foarte simplu. Au vrut sa vada cum bate vantul pe la reuniunea Consiliului. Consiliul a decis insa ca fiecare tara membra a Uniunii e libera sa recunoasca sau nu independenta Kosovo. Cu aceasta invoire de la Politie in mana, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au gasit de cuviinta sa faca un exercitiu de demagogie a curajului. Traian Basescu, definit printr-un instinct deosebit al oportunitatilor, si-a dat seama ca e locul unui exces de afirmatii sforaitoare. Drept pentru care a declarat ritos ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo cat timp va fi el presedinte. Desigur, e salutar ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo, dar domnul presedinte ar fi trebuit sa stie, dupa trei ani de mandat la Cotroceni, ca astfel de angajamente nu se formuleaza in public. Nu de altceva, dar istoria ar putea sa oblige Romania la un moment dat sa renunte la pozitia de acum fata de Kosovo.


Ce se va intampla? Ne vom pune la indoiala alte interese nationale, mult mai importante, refuzand sa recunoastem independenta Kosovo numai ca Traian Basescu sa nu treaca drept clovn?! Astfel ca, profitad de amatorismul presei noastre, presedintele si premierul au tras pe sfoara poporul roman infatisand drept curajos un act facut cu voie de la Politie. Mult mai grav, Traian Basescu, speculad lipsa de informatii despre cele intamplate la Bruxelles, a anuntat ca un mare succes al Romaniei decizia Consiliului de a trimite o forta de stabilitate in Kosovo inainte de a se lua decizia privind independenta provinciei. Domnia sa a vazut in asta un succes, deoarece astfel Romania, nerecunoscand independenta Kosovo, n-ar fi putut participa la aceasta forta.


Decizia de a trimite in Kosovo o forta a Uniunii Europene da curs unui scenariu pus la punct de SUA, UE si de liderii kosovari vizand proclamarea independentei Kosovo peste capul Consiliului de Securitate. Potrivit acestui scenariu, forta de stabilitate (1.800 de politisti si de juristi), trimisa in Kosovo inainte de proclamarea independentei (in ianuarie 2008) va scoate din joc forta ONU de mentinere a pacii, pregatind terenul ca secesiunea sa se faca fara prea mare scandal. Asa cum au aratat si autoritatile de la Belgrad, trimiterea unei asemenea forte intr-un teritoriu sabesc fara aprobarea Serbiei echivaleaza cu o recunoastere de facto a independentei Kosovo. Astfel ca, desi a anuntat ca nu va recunoaste independenta provinciei, Romania se grabeste s-o recunoasca deja de fapt.


P.S. Felicitari lui Traian Basescu pentru ca, in sfarsit, a reusit sa se angajeze la televiziunea lui Sorin Ovidiu Vantu. Vineri seara am putut urmari, mai mult decat amuzati, un sef de stat prezentand, alaturi de Melania Medeleanu, imbracata ca o cantareata de la Scala in turneu la Falticeni, diplomele acordate unor personalitati culturale de un post de televiziune privat. Nu ne-a scapat amanuntul ca Traian Basescu s-a descurcat bine in postura de cititor de prompter. Mai bine decat Mihai Tatulici.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.