Institutul National al Cancerului din Franta atrage atentia asupra legaturii dintre cancer si consumul de alcool.

Avertismentul da o dubla lovitura: Franta este in continuare o tara in care se inregistreaza un consum record de alcool -
Institutul National al Cancerului din Franta atrage atentia asupra legaturii dintre cancer si consumul de alcool.

Avertismentul da o dubla lovitura: Franta este in continuare o tara in care se inregistreaza un consum record de alcool - 12,7 litri de alcool la un locuitor peste 15 ani. Apoi, avertismentul Institutului National al Cancerului este facut public la 17 decembrie, cu doar cateva zile inainte de Sarbatorile Craciunului, perioada cand se depasesc cu mult cantitatile obisnuite de alcool. Expertii care au elaborat acest raport au examinat numeroase cazuri de cancer tocmai pentru a stabili legatura acestuia cu alcoolul. Concluzia: riscul de cancer al gurii, faringelui, laringelui si esofagului creste la consumatorii de alcool, comparativ cu persoanele nebautoare de alcool. Iata cateva statistici date publicitatii de autorii raportului. Cancerul cavitatii bucale este de sase ori mai mare la persoanele care beau alcool in mod constant. In cazul celor care dezvolta ciroza alcoolica, dar continua sa bea, riscul aparitiei cancerului de ficat se dubleaza. Cercetatorii au mai evidentiat o legatura intre consumul de alcool si riscul cancerului de colon atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. De asemenea, femeile care beau mai mult de un pahar de alcool pe zi sunt amenintate de cancerul de san.


CAUZE. Alcoolul reprezinta a doua cauza de mortalitate care poate fi prevenita, dupa tutun. De altfel, cercetatorii francezi atrag atentia asupra faptului ca alcoolul asociat cu tutunul multiplica ris-curile de cancer al cavitatii bucale.

Expertii estimeaza ca riscul de cancer creste in functie de cantitatea de alcool consumata. De exemplu, sunt in pericol barbatii care beau mai mult de trei pahare de vin pe zi si femeile care depasesc doua pahare de vin zilnic. Altfel, consumul moderat de vin (unu-doua pahare pe zi) s-a dovedit chiar benefic pentru sanatate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.