Hashim Thaci, fostul lider politic al gruparii de gherila Armata pentru Eliberarea Kosovo si actualul presedinte al Partidului Democratic Albanez, isi vede visul aproape implinit - independenta Kosovo.

Specializat in Elvetia in istoria Europei de Est si relatiiinternationale, „Sarpele" a sfidat mandatele de arestarepentru terorism emise pe numele sau Foto: Reuters Este vazut de multi dintre albanezii kosovari drept un simbol al independentei provinciei, al luptei antisirbesti. In plus, Hashim Thaci a facut o trecere bine calculata si inteleapta de la luptator in gherila albaneza la statutul de politician respectat si cu vederi relativ moderate, pastrind insa aura de erou al luptei albanezilor impotriva sirbilor.

Destinul lui Thaci dovedeste ca, inca de tinar, a stiut foarte bine unde vrea sa ajunga. S-a nascut in 1968 in regiunea Drenita, centrul luptei albaneze impotriva Serbiei. La Universitatea din Pristina a urmat cursuri de istorie si de filosofie. Apoi a facut studii postuniversitare la Universitatea din Zürich cu specializarea istoria Europei de Est si relatii internationale. In Elvetia a gasit un nucleu al rezistentei albanezilor kosovari impotriva guvernului de la Belgrad, care i-a oferit spatiul ideal de dezvoltare ca militant.

Inca de atunci, Thaci credea in idealurile nationaliste albaneze si in unificarea tuturor etnicilor albanezi intr-un singur stat, ceea ce echivala, intre altele, cu includerea Kosovo intr-o „Albanie mare". Dupa ce devine membru al temutei Armate pentru Eliberarea Kosovo, Thaci se remarca rapid. Aprecierea tovarasilor de arme ii aduce porecla Sarpele. Foarte repede ajunge in cercul de comanda al AEK. I se incredinteaza sarcina de a obtine finantare si coordoneaza antrenarea recrutilor AEK in Albania si obtinerea de armament.

Activitatile sale l-au adus repede in vizorul guvernului Milosevici, care l-a si fortat sa se ascunda o vreme, in anii ’90, in padurile din regiunea Drenita. Thaci a sfidat mandatele de arestare emise pe numele sau pentru terorism si a continuat sa faca drumuri in Elvetia, de exemplu, de unde obtinea, se pare, finantare de la diaspora albaneza. Momentul de trecere a lui Thaci de la lupta de gherila la politica s-a produs in clipa in care a condus echipa de negociatori albanezi kosovari la negocierile din martie 1999 privind statutul provinciei.

Transformarea in politician si popularitatea in rindul etnicilor albanezi i-au fost confirmate la alegerile din noiembrie anul acesta, cind formatiunea sa, Partidul Democratic Albanez, a obtinut un scor remarcabil, care obliga totusi la o coalitie de putere cu Liga Democratica a presedintelui Fatmir Sejdiu. Fostul lider al Armatei pentru Eliberarea Kosovo este considerat un radical, dar de multe ori s-a dovedit un politician abil si gata sa aiba pozitii pragmatice surprinzatoare, fara insa sa renunte vreo clipa la ideea de independenta a Kosovo. De multe ori, el a fost cel care a stapinit reactiile belicoase ale tovarasilor sai din AEK, atunci cind aveau loc negocieri cu partea sirba mediate de reprezentanti ai comunitatii internationale.

Despre Thaci se spune ca este foarte apropiat de centrii de putere de la Washington, indiferent de culoarea politica, si a fost foarte apreciat mai ales de fostul secretar american de stat Madeleine Albright. De altfel, el a admis intr-un interviu ca a tinut legatura, ca lider AEK, cu comandamentul militar NATO in timpul bombardamentelor care au dus la retragerea fortelor sirbe din Kosovo. „NATO si AEK aveau acelasi scop: scoaterea trupelor sirbe din Kosovo. Rezistenta albaneza oferea informatii despre pozitionarea trupelor sirbe pe teren, iar asta a dat eficienta bombardamentelor NATO", a marturisit Hashim Thaci.

Cronologie 1993 - adera la asociatia imigrantilor politici albanezi din Elvetia anii ’90 - creeaza Miscarea Populara din Kosovo, formatiune cu scopul declarat de a obtine unificarea tuturor albanezilor intr-un singur stat 1993 - devine unul dintre liderii Armatei pentru Eliberarea Kosovo (AEK) Iulie 1997 - tribunalul din Pristina il condamna in absenta la 10 ani de inchisoare pentru acte de terorism 1998 - guvernul lui Slobodan Milosevici emite un mandat de arestare pe numele lui Thaci sub acuzatia ca a atacat patrule sirbe din Kosovo 1999 - e promovat lider politic al Armatei pentru Eliberarea Kosovo 1999 - participa la negocierile de la Rambouillet privind statutul Kosovo ca lider al echipei albaneze 2003 - este arestat pentru scurta vreme in Ungaria in baza unui mandat emis de Belgrad in 1997 UE va amina pentru primavara decizia privitoare la statutul Kosovo: www.cotidianul.ro/select