In cadrul unei sedinte extraordinare de Consiliu Local s-au acordat, ieri, sase diplome cu titlul de cetatean de onoare pentru revolutionarii ieseni din Asociatia „14 Decembrie 1989“. Atat revolutionarii de la Iasi, cat si autoritatile l
In cadrul unei sedinte extraordinare de Consiliu Local s-au acordat, ieri, sase diplome cu titlul de cetatean de onoare pentru revolutionarii ieseni din Asociatia „14 Decembrie 1989“. Atat revolutionarii de la Iasi, cat si autoritatile locale lupta de 18 ani pentru a demonstra ca, de fapt, Revolutia din 1989 ar fi inceput la Iasi in dimineata de 14 decembrie. Reprezentantii Primariei, Prefecturii si ai Consiliului Judetean au depus deja un memoriu in acest sens si la nivelul Guvernului se discuta despre posibilitatea acordarii Iasiului a titlului de oras initiator al Revolutiei.

„Se stia, pana in prezent, ca la Timisoara a inceput Revolutia, dar putini stiu de evenimentele din 14 decembrie 1989. Desigur, Timisoara, Sibiul si Bucurestiul sunt orase martire, dar cred ca Iasiul are un rol special si speram sa ne fie recunoscut acest merit“, a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi. Exista multe marturii, probe, s-au scris si carti in care se spune ce a fost la Iasi joi, 14 decembrie 1989. Sute de ieseni domiciliati in zona Pietei Unirii primisera in cutiile postale hartii ci udate, „tiparite“ cu litere facute din radiere. Iesenii erau chemati la o manifestatie in Piata Unirii pentru a demonstra contra regimului Ceausescu. Deja in tarile est-europene comunismul cazuse si avusesera loc schimbari de regim fara varsare de sange, dar, in Romania, „ciuma rosie“ parea ca este instalata aici pentru vesnicie.

Frontul Popular Roman
Un grup de initiativa condus de cateva persoane, printre care au fost Dan Petrescu, Luca Pitu, Liviu Antonesei, Alexandru Calinescu si Stefan Prutianu, a incercat atunci sa scoata lumea in strada. Interesant este ca, tot la Iasi, a fost lansata - inca de la inceputul lui noiembrie 1989 - ideea infiintarii Frontului Popular Roman (FPR), idee preluata cateva saptamani mai tarziu de Timisoara si Bucuresti. „FPR a fost ideea unui tanar economist, Stefan Prutianu. Voia ca acesta sa fie un fel de partid revolutionar care sa organizeze o revolta de masa. L-a initiat cu cateva persoane si urma sa se extinda dupa principiul ca fiecare membru nou sa aduca alte trei persoane. Planul a esuat insa“, a spus Liviu Antonesei.

Planul a esuat
Nici manifestul cu textul „Veniti pe 14 decembrie in Piata Unirii, la ora 16.00. Se vand portocale!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.