Congresele celor doua formatiuni vor oficializa simbata aparitia partidului prezidential.



Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat, vineri, dupa ce a participat la sedinta Delegatiei Permanente a PLD, ca protoco

Congresele celor doua formatiuni vor oficializa simbata aparitia partidului prezidential.

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat, vineri, dupa ce a participat la sedinta Delegatiei Permanente a PLD, ca protocolul aliantei celor doua partide va fi aprobat in Congresele de simbata ale PLD si PD, si in prima sedinta a Biroului Permanent National al PD-L de luni.

Liderul democrat Vasile Blaga a fost prezent, vineri, impreuna cu un alt lider PD, Romeo Raicu, la prima parte a sedintei Delegatiei Permanente a PL-D. La iesire, Blaga a declarat ca a fost invitat de colegii de la "inca Partidul Liberal-Democrat" pentru o discutie despre protocolul de alianta dintre cele doua partide. Vasile Blaga a aratat ca acest protocol "va functiona pina la viitoarele alegeri din PD-L, care vor avea loc in intervalul de sase luni de la viitoarele alegeri prezidentiale, deci probabil in jurul lunii mai sau iunie 2010".

Proiectul de Statut al PD-L prevede, potrivit MEDIAFAX, infiintarea unui "Guvern Alternativa", care initiaza analize si propuneri pentru avizarea lor in Parlament, dar si crearea unor secretariate organizate pe domenii de activitate, conduse de cite un vicepresedinte, secundat de un secretar executiv.

Proiectul de Statut al PD-L, care va fi validat, simbata, in Conventia Nationala a PD si Congresul PLD, prevede ca semnul permanent al formatiunii este trandafirul, iar sediul central va fi in Bucuresti, aleea Modrogan nr. 1, sector 1 (sigla si sediul Partidului Democrat).

Prevederile Statutului referitoare la organismele de conducere ale Partidului Democrat-Liberal si la alegerea acestora intra in vigoare insa o data cu primele alegeri interne care vor fi organizate "in maximum sase luni de la data desfasurarii alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei".

Statutul arata ca, atunci cind partidul nu este la guvernare, se constituie o structura numita "Guvernul Alternativa". Documentul prevede si infiintarea motiunilor, ca alternative programatice in privinta liniei politice a partidului. Un proiect de motiune devine motiune acceptata ce se dezbate in Conventia Nationala (CN) daca intruneste sustinerea a cel putin 10 filiale. Orice membru al partidului poate candida la functia de presedinte daca: are o vechime in partid de cel putin 5 ani si 3 ani vechime ca militant; depune, impreuna cu grupul de promovare, la termenul prevazut, un proiect de motiune; constituie un grup de promovare format din 35 de persoane; are sustinerea necesara pentru proiectul de motiune; proiectul de motiune este acceptat pentru dezbatere in CN. Liderul motiunii care obtine majoritatea voturilor valabil exprimate este declarat presedinte al PD-L. Primul semnatar din grupul de promovare a motiunii cistigatoare este declarat presedinte executiv al PD-L. Ceilalti 34 de membri ai grupului de promovare devin membri ai Consiliului National de Coordonare (CNC).

De la motiunile care nu au avut majoritatea voturilor, dar au obtinut cel putin 10% din voturile valabil exprimate la primul tur de scrutin, liderul si un numar proportional de sustinatori dintre membrii grupului de promovare, desemnati de catre liderul motiunii, vor deveni membri ai CNC.

Consiliul National de Coordonare este organul de conducere, decizie politica si organizatorica al PD-L in perioada dintre Conventiile Nationale.

Conferinta Nationala Anuala a partidului este reuniunea consacrata analizei activitatii partidului desfasurata in ultimele 12 luni, precum si proiectarii actiunii politice a partidului pentru urmatoarele 12 luni. Conferinta are loc in ultima decada a lunii august, inainte de inceperea sesiunii parlamentare. In cadrul conferintei, presedintele partidului va prezenta Raportul Anual de Activitate si va sustine Temele de Dezbatere Politica pentru anul urmator.

PD-L poate initia si stabili diferite forme de colaborare, asociere, afiliere si fuziune pe plan intern si international cu miscari politice, partide politice si cu structuri ale societatii civile atunci cind se constata ca ambele parti manifesta interes in realizarea unor scopuri comune. Colaborarile, asocierile si afilierile se aproba de catre BPN.

Programul politic al PD-L arata ca aceasta formatiune se defineste ca fiind partid popular deschis cetatenilor care au valori democrate de centru, liberale si crestin-democrate si ca Romania are nevoie de asumarea despartirii de trecutul comunist, precum si de o economie fara baroni si oligarhi. Proiectul final al Programului Politic al PD-L, care va fi dezbatut si validat de forurile de conducere PD si PLD, este structurat pe doua volume: "Un nou partid" si "O noua Romanie". PD-L isi exprima in Program mai multe valori fundamentale, intr-o structura filosofica derivata din principiile liberalismului clasic (libertatea, egalitatea, justitia), dar si din ale doctrinei populare (subsidiaritatea).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.