La mai bine de o suta de ani de la moartea lui Lewis Carroll, „iepurele alb, cu ochii rosii, cu manusi din piele de caprita si cu ceas de buzunar" ramine, fara indoiala, cel mai cunoscut iepure din literatura.Multi creatori de moda s-au inspirat din„Alice in Tara Minunilor" Alice, la rindul ei, nu prea are cu ce personaje feminine sa concureze: nu se incadreaza nici la categoria „divelor" din basme, nici la cea a copilelor nefericite care, dupa ce si-au demonstrat rigorile morale, au ajuns la printul mult rivnit. Alice este prima care a coborit underground, a rezolvat probleme de logica, a facut conversatie cu Palarierul Nebun, a jucat cricket cu regina isterica, folosindu-se de pasari flamingo si de arici pe post de crose, respectiv mingi. Altfel spus, mai nimic din ceea ce se asteapta de la o fetita de virsta ei. „Alice’s Adventures in the Underground" - carte pe care matematiciano-artisto-preot-scriitorul Lewis Carroll a publicat-o in 1865, schimbindu-i titlul in „Alice’s Adventures in Wonderland". El a reusit un lucru atipic, cel putin pentru cartile indexate ca fiind „pentru uzul copiilor". Si anume, sa revina periodic sub forme diferite, in functie de mutatiile petrecute in tot ceea ce misca pe plan cultural. Daca prima editie a cartii a fost retrasa rapid din librarii din cauza conditiilor grafice proaste, incepind din noiembrie 1865, cind a fost reeditata, nu a mai parasit un anume circuit cultural. O data cu avangardistii, care au renuntat fara sa clipeasca la confortul oferit de logica traditionala in favoarea deliciilor nonsensului, Lewis Carroll si controversata lui Alice au fost reciclati si folositi constant ca referinta. In anii ’60, in schimb, cind contracultura hippie a inceput sa-si (ex)puna amprenta, „Alice in Tara Minunilor" a trecut printr-un alt filtru de lectura. Asa se face ca ciupercile magice din lumea subterana in care nimereste Alice, omida care fumeaza tacticos, meditind la sensul vietii, precum si multe alte asemenea cadre din text sint asimilate unei alte estetici si unei alte morale, in care devin aluzii la consumul de droguri. Asa se face ca, in 1967, trupa Jefferson Airplane lansa single-ul „White Rabbit", inspirat de textul lui Carroll, piesa devenind unul dintre imnurile generatiei care descoperise pe pielea ei cum este sa calatoresti in Tara Minunilor, dar, de aceasta data, cu ajutorul drogurilor psihedelice.

Cum una dintre componentele de nelipsit ale culturii pop este cinematografia, „Alice" a devenit, inca de la inceputul secolului trecut, una dintre provocarile la care raspund, periodic, regizorii. In 1903 aparea primul scurtmetraj inspirat de cartea lui Lewis Carroll, pentru ca realizatorii de lung-metraje sa-si testeze mina la ecranizarile cartii incepind cu 1915. „Alice in Tara Minunilor" este si titlul unui film satiric cubanez, realizat in 1991, la fel cum este si titlul unui scurtmetraj germano-japonez din 1983, pentru a nu pune la socoteala numarul generos de ecranizari pentru televiziune.

Ceea ce ii trezea interesul realizatorului american de jocuri video McGee, si anume latura dark a calatoriei lui Alice, se pare ca le-a excitat imaginatia si citorva regizori de film. Jan Svankmajer, realizatorul praghez cunoscut pentru experimentele sale cinematografice oarecum macabre, membru al grupului Suprarealist Praghez incepind din 1969, a realizat in 1988 o versiune de „Alice" pe pelicula.

Terry Gilliam, la rindul sau, in cea mai recenta productie a sa, „Tideland", se joaca in subtext cu multe referinte culese din cartea-hibrid a lui Carroll, luind „in raspar", cum facea si Huysmans cam in aceeasi perioada in care Lewis Carroll isi scria poemele anapoda, elemente din imaginarul Tarii Minunilor. Pentru 2010, un alt nelipsit din orice posibila lista a regizorilor cu aplecare spre latura intunecata, Tim Burton, a anuntat nici mai mult, nici mai putin decit o ecranizare a aceleiasi carti, asumindu-si, la rindul sau, ceea ce multi regizori tot incearca de vreo suta de ani: sa ecranizeze o carte aproape imposibil de ecranizat.

Pe www.cotidianul.ro/select gasiti o arhiva de imagini inspirate de personajul lui Lewis Carroll