Editia a XI-a a festivalului CineMAiubit, care s-a incheiat joi seara, si-a desemnat castigatorii. Marele Premiu al Festivalului International de Film Studentesc CineMAiubit a fost acordat, joi seara, la Cinema Studio, scurtmetrajului de fictiune
Editia a XI-a a festivalului CineMAiubit, care s-a incheiat joi seara, si-a desemnat castigatorii. Marele Premiu al Festivalului International de Film Studentesc CineMAiubit a fost acordat, joi seara, la Cinema Studio, scurtmetrajului de fictiune "Stefan" de Stanca Radu, iar premiul "Pro Cinema" a fost decernat lui Vlad Trandafir, pentru filmul de animatie "Sinopsis Docu-Drama". Invitatul de onoare al editiei din acest an al Festivalului a fost regizorul Cristian Mungiu, al carui film "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost miercuri recompensat cu premiul pentru cel mai bun film strain de Cercul criticilor din Chicago. Totodata, Mungiu si actrita Anamaria Marinca au fost nominalizati si la premiile Cercului criticilor de film din Londra la categoriile "cel mai bun film strain", "cel mai bun regizor" si "cea mai buna actrita".
Editia a XI-a a CineMAiubit s-a desfasurat la Cinema Studio intre 10 si 13 decembrie, prezentand 17 ore de film de fictiune si cate trei ore de film experimental, documentar si de animatie. CineMAiubit s-a incheiat joi seara, cu o festivitate, in cadrul careia au fost premiate filmele acestei editii. Printre membrii juriilor de specialitate care au acordat premiile s-au numarat, printre altii Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Cristina Corciovescu, Cristian Tudor Popescu.
Scurtmetrajul "Stefan" (13 min.), care a obtinut Marele Premiu, are un scenariu semnat de Simona Ghita si Stanca Radu, avandu-i in distributie pe: Daniel Alexandru, Mihaela Teleoaca si Mihai Constantin. Filmul vorbeste despre domnitorul Stefan cel Mare, care devine centrul universului pentru un baiat de zece ani.
Premiul "Pro Cinema" i-a fost acordat lui Vlad Trandafir, pentru filmul "Sinopsis Docu-Drama", cel pentru scenariu Simonei Ghita si Mariei Savulescu, pentru "Interior scara de bloc", iar cel pentru regie "Abis Studio" a ajuns la Paul Negoescu pentru "Radu plus Ana". Filmul lui Negoescu a obtinut si premiul pentru cea mai buna interpretare masculina, decernat actorului Bogdan Marhodin, fiind premiat si de Asociatia criticilor de film din cadrul Uniunii Cineastilor din Romania.
Premiul pentru cea mai buna interpretare feminina - Irena Todorova pentru filmul bulgaresc "Two on the bridge", in regia lui Nikolay Moaftchiev, premiul special al juriului "Cristian Nemescu" - "Tolya" de Rodeon Brodsky din Israel; pentru afis cinematografic - Vlad Butucariu si Horia Lazureanu de la sectia de Design a Universitatii Nationale de Arta. Cei doi vor face designul Festivalului anul viitor, iar Premiul pentru Promo CineMAiubit i-a fost acordat lui Radu Comanescu de la Sectia Multimedia a Facultatii de Film. Premiul pentru fotografie a fost obtinut de Iulian Nan, cel pentru concursul de scenarii a fost decernat Ralucai Manescu, pentru scenariul "Malina", pentru film de animatie "Ion Popescu Gopo" - filmul "Punto di Fuga", regia Lucian Andres Gallo, ISA Urbino din Italia.
"Nigredo" in regia lui Mihai Chirila - premiile pentru fictiune film experimental si premiul special "Ion Truica", premiul pentru regie film documentar "Ion Bostan" - "Scarlet Sunrise" de Edward Edwards si Edu Grau de la National Film and Television School, Buckinghamshire Marea Britanie. Studentii polonezi au primit trei distinctii la CineMaiubit: premiul pentru film documentar "Paul Calinescu" - "13 Years and 10 Months" regia Jenifer Malmqvist, premiul "Victor Iliu" - productiei "52 Percent" in regia lui Rafal Skalski si premiul pentru montajul - filmul "Porno" de Boguslawa Furga.
Premiul pentru documentar experimental - "Roby Ichtyosauros", regia Andreea Saguna, pentru cea mai buna selectie de scoala - "Scoala de film din Tel-Aviv". Patru Paunescu pentru filmul "Scurta revedere" a primit premiul "Sony" pentru imagine de film pe platou, iar premiul pentru sunet "Andrei Otto Toncu" a fost acordat lui Alexandru Preoteasa, pentru "Ochiul meu stang", si lui Vlad Voinescu, pentru "Celalalt". Premiul de imagine "Opera Prima" a revenit lui Vlad Lomnasan pentru scurtmetrajul "Nigredo", iar Mihai Bumbu a primit pentru "Ochiul meu stang" premiul de imagine "Kodak". In cadrul ceremoniei, Tudor Giurgiu a inmanat doua premii speciale ale Festivalului International de Film Transilvania-TIFF pentru cele mai "indraznete filme": Anamaria Chioveanu pentru "Fragmente" si "Ochiul meu stang", Mihai Chirila, pentru "Nigredo" si "O lalea ce si-a pierdut mintile". Premiul Rectorului UNATC a fost acordat filmului "Before Dawn", in regia lui Balint Kenyeres (Academia de film din Budapesta). Gala de decernare a premiilor CineMaIiubit s-a incheiat cu un recital de colinde, sustinut de studentii UNATC. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.