Celebrul personaj Mario, in care unii au vazut un simbol al eroului comunist, figureaza inca in topurile celor mai tari jocuri; ce-i drept, in versiunea Super Mario.

Si ziarul britanic „The Telegraph" se aliniaza tendintei generale de a ordona totul in clasamente, generata de apropierea sfirsitului de an. Asa se face ca pe primul loc din „lista jocurilor pe care orice gamer viseaza sa le despacheteze de Craciun" in 2007 se afla shooterul BioShock, disponibil pentru Xbox 360 si PC. Scenariul il pune pe jucator in pielea supravietuitorului unui accident de avion, care se trezeste intr-o metropola subacvatica, ai carei locuitori au cam luat-o razna in urma unor experimente genetice. Imaginarul noir, ba chiar horror pe alocuri, e impregnat, dupa cum spun si realizatorii jocului, cu trimiteri la Dostoievski.

Pe locul doi, englezii l-au asezat pe nemuritorul Mario, protagonist, de aceasta data, al Super Mario Galaxy, pentru consolele Wii. La fel cum si-au obisnuit pina acum publicul, cei de la Nintendo il trimit pe celebrul instalator in tot felul de aventuri cu ciuperci uriase, capcane si bonusuri ascunse prin te miri ce norisori sau ziduri.

De curind lansat, Assassin’s Creed (foto), disponibil pentru SP3, Xbox 360 si, din 2008, pentru PC, este fara indoiala unul dintre cele mai spectaculoase aparitii ale anului. Jucatorul, care se pune in pielea unui membru al „sectei asasinilor" si al carui obiectiv este sa ucida cele noua personaje istorice care sustin Cruciadele, poate calatori la Ierusalim, la Damasc sau la Akko, in perioada medievala.

In topul realizat de „The Telegraph" urmeaza Halo 3, ai carui creatori au lucrat mult la ceea ce inseamna cooperare online intre jucatorii care vor sa duca razboaie pe cele 11 harti disponibile. Pe locul 5, God of War 2, pentru Sony PlayStation 2, care aduce violenta din plin, fiind recomandat jucatorilor majori. Guitar Hero III: Legends of Rock este urmatorul pe lista, destinat profesionistilor intr-ale acordurilor de chitara simulate, datorita gradului ridicat de dificultate. Crackdown, pentru Xbox 360, e perfect pentru cei care vor sa experimenteze ce inseamna sa fii un cyborg pus pe decimat retele criminale intr-o metropola a viitorului. E urmat de Call of Duty 4: Modern Warfare, un joc multiplayer, in care poti sa-ti faci o idee despre ce inseamna razboaiele, cu armele si gruparile sale teroriste. Penultimul loc e rezervat pentru Ratchet&Clank: Tools of Destruction, pe care autorii clasamentului il considera apropiat, ca atmosfera, cu animatiile create de Pixar. Ultimul joc inclus in top e Kane&Lynch: Dead Men, un shooter a carui grafica taie rasuflarea si care poate satisface setea de adrenalina a amatorilor de intrigi, tradari si multe impuscaturi.