Julia Roberts, Mira Sorvino, Jodie Foster. Ele si altele asemenea lor au stat ceva timp pe tusa sau pe tv, dar 2007 le-a pus in brate un rol care nu numai ca le-a reabilitat, dar le-a marit si cota.Jodie Foster a revenit in fortacu rolul din „The Brave One". Modelul lui Audrey Hepburn, superstarul care s-a pensionat in culmea gloriei, nu se aplica des pe la Hollywood, mult mai popular fiind acela al „concediului". Insa, nu o data, vacanta unei actrite, mai ales cind se prelungeste, se traduce prin „Adio, cariera!". Micul ecran are si el un dus-intors: o data ce ajungi pe el, oportunitatea de a reveni pe pelicula piere vazind cu ochii. Asta o demonstreaza fosta Ally McBeal, actrita Calista Flockhart. N-a mai pupat marele ecran din 2005 incoace. In schimb, a lucrat la cinci episoade din serialul „Brothers and Sisters". In acest context, Mira Sorvino este un contraexemplu. E drept, si ea si-a incercat norocul cu televiziunea timp de doi ani. Insa, in 2007, actrita laureata cu Oscar a tras doua roluri cistigatoare: unul episodic, ce-i drept, dar intr-un film caruia i se acorda o consistenta atentie mediatica - „Reservation Road", de Terry George, la care i-a avut drept colegi pe Jennifer Connelly, Joaquin Phoenix si pe Mark Ruffalo. Al doilea as din mineca lui Sorvino sfideaza Razboiul Rece - e vorba despre blockbusterul rusesc „Leningrad", regizat de Aleksandr Buravski. Iar aceste proiecte au reintrodus-o pe actrita in piata muncii din industria cinematografica: are trei proiecte in 2008.

Cea mai lunga pauza a luat-o Julia Roberts. Dupa „Ispita", din 2004, ea si-a mai pus doar vocea in slujba lungmetrajelor. Insa, in 2007, a impartit marele ecran cu Tom Hanks in „Charlie Wilson’s War", un film care si-a avut premiera in Texas acum citeva zile. Lungmetrajul lui Mike Nichols a avut parte de o „receptare promitatoare", potrivit „Hollywood Reporter", iar „Variety" lauda interpretarea lui Roberts, afirmind ca ii confera personajului ei o aura machiavelica. Cazul ei este insa unul fericit. La celalalt capat al spectrului se plaseaza Julia Ormond. De cind cu „Barbierul din Siberia", al lui Mihalkov, din 1998, sint sanse mici sa mai fi auzit de ea. A pendulat intre tv si lungmetraj, dar in productii cu un grad ridicat de obscuritate. Nici ultimele ei eforturi nu au avut mai mult succes: a jucat secundar intr-un film dedicat unei alte „relansari la rampa", si anume cel al lui Lynch, „Inland Empire", menit sa repuna pe roate cariera Laurei Dern, o alta „disparuta". Iar in 2007 criticii au comentat jenati prestatia lui Ormond din „I Know Who Killed Me", in care acompania o interpretare la fel de jalnica, anume cea a lui Lindsay Lohan.Reese Witherspoon se tinede roluri dramatice Jodie Foster , una dintre cele mai retrase staruri hollywoodiene, era pur si simplu prea solicitata pentru a sta pe bara. Dar ceva similar tot a facut, si anume din 2002, de la „Panic Room", s-a infipt la roluri putine si usurele, nu mai mult de unul pe an: dupa 24 de luni de pauza, in 2004 a fost rolul secundar din „O logodna foarte lunga" al lui Jeunet, urmind „Flightplan" (2005) si „Inside Man" (2006). Abia in acest an si-a asumat rolul principal si pivotal din „The Brave One", iar criticii au rezonat cu entuziasm la interpretarea ei. Si, ca sa demonstreze ca are „curaj" de-adevaratelea, Foster si-a facut si coming out-ul in acest an, marturisindu-si sus si tare orientarea homosexuala. De parca munca in hopuri nu ar fi o provocare suficient de acuta, mai exista doua blesteme in voga prin cetatea filmului. Primul poarta numele lui Tom Cruise: cit a fost casatorita cu el, Nicole Kidman a stat cuminte in nisa, iar modul ei de a juca nu iesea in evidenta decit prin balarii, vezi cele din „Eyes Wide Shut". Acum e rindul lui Katie Holmes, care, de la „Batman Begins" si de la „Thank You for Smoking", din 2005, a somat de-a dreptul. Dar macar are trei proiecte pe teava pentru 2008.

Al doilea blestem poarta abracadabrantul nume de Oscarul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar. Iar cea mai recenta victima si, ca atare, disparuta in 2007 este cistigatoarea de anul trecut a statuetei, Jennifer Hudson („Dreamgirls"). Macar pentru 2008 are puse deoparte doua proiecte, printre care rolul episodic al asistentei lui Carrie Bradshaw din lungmetrajul iminent „Sex and the City".

Cel mai bine platite din 2007 „Hollywood Reporter" a realizat recent un clasament al celor mai costisitoare actrite din cetatea filmului. Virful listei il ocupa Reese Witherspoon, cu 15-20 de milioane de dolari per film, desi „Rendition" a fost un esec la box office, urmata, la mica distanta, de Angelina Jolie, cu cereri asemanatoare, chit ca pe „Beowulf" s-a ales cu doar opt milioane de dolari. Sub ele vine Cameron Diaz, cu pretentii de maximum 15 milioane de dolari. Nicole Kidman a ajuns pe locul 4, pierzind doua pozitii fata de clasamentul de anul trecut si cerind minimum zece milioane de dolari per pelicula. Locul 5 il impart trei actrite: Julia Roberts, Renee Zellweger si Sandra Bullock. Jodie Foster si Drew Barrymore nu capata mai mult de 12 milioane de dolari, iar Halle Berry inchide topul cu nu mai mult de zece milioane de dolari.

Cu ce s-a soldat conflictul dintre actorii Adam Sandler si Michael Caton, aflati pe www.cotidianul.ro/select