Dramatismul victoriei cu Franta aduce in prim-plan concentrarea aproape exclusiva a lui Gheorghe Tadici asupra handbalistelor de la Oltchim.

O prima repriza tragica, o drama de meci, o comedie de arbitraj si o victorie. Pe muchia care separa gloria de abis, nationala de handbal a Romaniei a facut echilibristica si s-a tinut foarte bine. Nu incape indoiala ca este reprezentativa care ne duce cel mai sus in elita sporturilor de echipa, dar maniera in care a cistigat la Mondiale cu Franta, la Paris, merita aclamatii speciale.

Fetele lui Gheorghe Tadici au avut in fata nu doar o portarita de exceptie, Valerie Nicolas, si sase jucatoare purtate pe val de 15.000 de francezi efervescenti, ci si doi arbitri care au gresit constant in favoarea gazdelor. N-a fost insa suficient pentru a elimina Romania, iar dincolo de victorie merita apreciata rezistenta psihica a handbalistelor noastre, care au revenit in joc, desi au fost conduse cu sase goluri, au trecut peste socurile decimarii constante a lotului, cite doua minute, si au dat lovitura de gratie in ultima repriza de prelungiri, facindu-si KO adversarele intr-un moment in care tabela parea ca este setata sa arate doar scor egal.

Victoria ramine memorabila, dar de faptul ca ea a fost obtinuta cu mult chin si suferinta este vinovat in mare masura antrenorul Gheorghe Tadici. Sigur, el are marele merit de a le fi remontat psihic pe jucatoare, dar criteriile sale de selectie sint uneori pe buna dreptate contestate, fiind lasate acasa vedete care ar fi putut ajuta sa se faca mai repede si mai clar diferenta. Practic, la aceste Mondiale Romania este reprezentata de Oltchim Rimnicu Vilcea, cu greu facindu-si loc in lot handbaliste de la alte echipe. Asa a ramas pe dinafara Simona Gogirla, "vinovata" de a fi ales Rulmentul Brasov, al dusmancei lui Tadici, Mariana Tirca. Sau eterna oaie neagra, Carmen Amariei, cu care selectionerul nu vrea sa se impace.

Pina acum, capriciile nu i-au jucat feste fatale incapatinatului antrenor al nationalei. Au fost insa avertismente, inclusiv la acest CM, care ne dau de stire ca drumul pina la cucerirea titlului mondial este obositor de lung, chiar daca dupa victoria cu Franta sintem deja in semifinale.