O antologie de Rilke si o carte inedita, scrisa de Dickens pentru copiii lui, sint volumele alese de editura pentru perioada sarbatorilor.

Joi seara, la libraria Kretzulescu, Editura Humanitas a lansat doua carti special selectate pen
O antologie de Rilke si o carte inedita, scrisa de Dickens pentru copiii lui, sint volumele alese de editura pentru perioada sarbatorilor.

Joi seara, la libraria Kretzulescu, Editura Humanitas a lansat doua carti special selectate pentru perioada Craciunului: o antologie de poeme de Rainer Maria Rilke,"Ingerul pazitor", in traducerea Ioanei Parvulescu, si "Viata Domnului nostru scrisa de Charles Dickens pentru copiii lui", un volum inedit, pe care scriitorul victorian nu l-a scris pentru publicare, ci pentru cele zece odrasle ale sale.

Din antologia Ioanei Parvulescu, in seara lansarii au citit poeme Mircea Cartarescu si Gabriel Liiceanu, iar traducatoarea a povestit apoi despre aventura talmacirii lui Rilke, ale carei probe au inclus pina si potrivirea numarului de silabe. In "Ingerul pazitor", Ioana Parvulescu a inclus 30 de poeme ale poetului austriac, urmind o selectie pur personala, iar in partea de final a atasat citeva dintre variantele pe care si le-a permis la traducerea textelor incluse in volum. Atit Gabriel Liiceanu, cit si Mircea Cartarescu au apreciat daruirea cu care Ioana Parvulescu a reinventat poemele: "Niciodata poemele lui Rilke nu au sunat mai frumos in romana", a adaugat poetul dupa ce a citit trei dintre poeziile incluse in "Ingerul pazitor" .

In poezia lui Rilke, Gabriel Liiceanu a vazut incercarea omului de a se reimprieteni cu lumea cu care, de la Descartes incoace, s-a plasat intr-un raport incordat de opozitie. Filtrul cerebralitatii, care a devenit pecetea modernitatii occidentale, a introdus o distanta intre individ si univers, lasindu-l pe primul expus si vulnerabil, mereu in garda, vigilent si suspicios. Poetul, asemeni ingerului, spunea Liiceanu, cunoaste rostul adapostirii, pe care omul a pierdut-o o data cu ruperea raportului dintre subiectul cerebral si ceea ce il inconjoara. Recistigarea interioritatii, echivalenta cu regasirea adapostului in lume, acesta este, crede Gabriel Liiceanu, darul pe care Rilke il face la fiecare citire.

Cel de-al doilea volum lansat in seara de joi este o carte care are o poveste la fel de plina de caldura si de generozitate ca si cea pe care, la rindul ei, o stringe intre coperte. Scrisa de Dickens la mijlocul veacului al XIX-lea, "Viata Domnului nostru" e o carte intocmita de celebrul victorian pentru a le lamuri propriilor odrasle tainele din scripturi. Ioana Nicolaie, poeta care a prezentat cartea cititorilor, a insistat asupra necesitatii unei asemenea povesti, intr-un timp in care oamenii tind sa inlocuiasca aceste taine, cu tot cu nevoia de ele, prin bucurii mult mai pragmatice si mai usor de integrat. "Dincolo de mesaj, cartea are multa caldura, directete, e perfecta pentru a fi citita serile, in perioada care precede sarbatoarea Craciunului", a adaugat, spre sfirsitul pledoariei pentru aceasta poveste, Ioana Nicolaie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.