Stefan Hrusca ar prefera sa se uite tot Craciunul la un brad desenat pe o foaie de hirtie decit sa-si bage un unul artificial in casa. Mihaela Radulescu vede bradul natural doar in curte, cu radacinile bine infipte in pamint.

PRO Stefan Hrusca, interpret si compozitor

Crengi adevarate in casa

Dupa mine, ar trebui sa avem un brad in suflet, ca e pacat ca se taie atitia brazi. Dar, decit sa-ti iei un brad de plastic si sa ti-l pui in casa, mai bine ti-l desenezi. Nu sint de acord nici cu brazi precum cel din Piata Unirii, facut doar din metal si din fire, cel de la Bucuresti ar trebui sa fie un brad mare si adevarat, bine proportionat, frumos impodobit. In citeva orase din tara am vazut ca primaria a pus astfel de brazi in centru, extraordinar de bine impodobiti doar cu luminite. Acum doi ani, Vaticanul si-a adus un brad natural din Romania, de prin Ciuc, deci ei stiu sa pretuiasca ce avem noi, noi nu sintem in stare. Am fost intr-un an la New York si am vazut cel mai inalt brad din lume, acela pe care il pun in fiecare an in fata Centrului Rockefeller, a fost extraordinar. Cred ca fiecare ar trebui sa aiba in casa un brad de Craciun. Acum exista pepiniere anume unde sint crescuti special pentru asta, in care sint facuti sa creasca mai repede. Pe unde am fost, pe unde am trecut, am vazut ca bradul adevarat iti da cea mai frumoasa stare de spirit. Cel mai bine arata un brad natural, cu globuri cit mai discret colorate si cu luminite, fara altceva, fara te miri ce nuci atirnate de crengi.

CONTRA Mihaela Radulescu, realizator tv

Brad natural doar in curte

De plastic, daca stai la bloc, si natural, daca stai la curte, unde il poti planta pentru vesnicie. Arata la fel de frumos impodobit in curte, iar daca mai ai norocul sa si ninga de sarbatori, ai parte de cea mai frumoasa decoratiune... Urasc vata de pe crengi, mi se pare sinistru sa te uiti la niste vata medicinala si sa ti-o imaginezi zapada... De patru ani impodobesc bradul in curte, iar parintilor mei le-am cumparat un brad artificial care arata minunat in fiecare an, care nu face mizerie si la care Mosul vine la fel de darnic, spune Mihaela Radulescu.

Dana Caras, WWF Programul Dunare-Carpati: Noi zicem brad natural la ghiveci, pe care il poti pastra in casa sau il poti planta, atunci cind creste. Pe linga faptul ca brazii naturali sint taiati, mai ajung dupa doua saptamini si la gunoi, printre alte deseuri, asa ca vorbim si de un consum irational. Brazii la ghiveci sint o solutie simpla de a scadea consumul irational si de a ne bucura si de Craciun. La moda sint acum brazii argintii, adusi din tarile nordice, care mai poarta agatata de ace si eticheta consumului nejustificat de CO2. Sint adusi de la distante mari, cu avionul, iar dupa cum bine stim o cursa Oslo-Bucuresti emite destul CO2.

Mai putini brazi danezi

Bradul Millennium din Piata Unirii va produce in perioada 1 decembrie-6 ianuarie 2008 peste 111 tone de CO2, arata site-ul green-report.ro. Bradul are 2,4 milioane de beculete si 144 de panouri de lumini si va consuma cit o masina care parcurge 646.000 km. Brazii de Craciun proveniti din Danemarca, la mare cautare in lume, se vor gasi anul acesta rar si la preturi mari, informeaza NewsIn. Asociatia daneza a producatorilor de brazi de Craciun spune ca in 2007 numarul brazilor va fi mai mic cu 300-400.000 de bucati. Brazii de import vinduti pe Internet costa intre 175 de lei, cei de un metru, si 300 de lei, cei de doi metri. Brazii in ghiveci costa 250 de lei. Aventurile lui Tom si Jerry sub pomul de Craciun, pe www.cotidianul.ro/select