Belarusul este "pregatit sa joace un rol" alaturi de Rusia in cazul instalarii, pe Continent, a unor elemente ale scutului american antiracheta, l-a asigurat, ieri, presedintele belarus Aleksandr Lukasenko pe omologul rus, Vladimir Putin. Liderul belarus a incercat, totodata, sa puna capat speculatiilor vehiculate de presa internationala, potrivit carora oaspetele sau moscovit s-ar fi deplasat, zilele acestea, la Minsk, pentru a impulsiona realizarea Uniunii ruso-belaruse, pregatita inca din 1996, in vederea unei preluari ulterioare a sefiei acesteia. "Uimit" de "agitatia din Occident", amfitrionul Lukasenko a taxat relatarile conform carora sosirea musafirului Putin in Capitala belarusa ar fi avut un "substrat politic", precizand ca, "in ciuda informatiilor difuzate in media, actul constitutional al Uniunii Rusia-Belarus lipseste de pe ordinea de zi". "Nu este prevazuta nici o discutie pe marginea acestui subiect", a subliniat presedintele belarus, cu mentiunea ca urma sa abordeze, impreuna cu omologul sau rus, "numeroase chestiuni" economice, dar si referitoare la aparare si securitate. Oficialii moscoviti au avansat, la randul lor, o dezmintire proprie, un comunicat al Kremlinului excluzand adoptarea unui nou document vizand fuzionarea celor doua state, dupa cel parafat in 1996. Anterior, surse din anturajul lui Lukasenko anuntasera definitivarea unui astfel de text, declarandu-se increzatoare in sansele acestuia de a fi agreat de cei doi lideri.
In paralel, oficialii de la Moscova lansau, ieri, o noua ofensiva verbala la adresa Londrei. Marea Britanie incearca in mod sistematic sa inrautateasca relatiile cu Rusia, a declarat, ieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la doua zile dupa ce Kremlinul a ordonat inchiderea filialelor regionale ale British Council de pe teritoriul rus. "Marea Britanie a demarat un program de deteriorare sistematica a relatiilor noastre bilaterale, punand capat oricarui contact de cooperare cu FSB (serviciile secrete ruse) inclusiv tuturor operatiunilor comune impotriva terorismului", a afirmat seful diplomatiei ruse. "Partea britanica a suspendat discutiile referitoare la imbunatatirea sistemului de acordare a vizelor, care este chestiunea cea mai importanta in dezvoltarea relatiilor dintre statele noastre", a adaugat Lavrov. Ministerul Afacerilor Externe rus a anuntat, miercuri, intr-un comunicat ca Guvernul va interzice temporar activitatea tuturor filialelor British Council din Rusia, cu exceptia celei din Moscova, incepand cu 1 ianuarie 2008. Citand prevederile Conventiei de la Viena privind activitatile consulare, Rusia a precizat ca British Council nu a inregistrat legal trei centre culturale regionale.
In replica, premierul britanic, Gordon Brown, a declarat, joi, ca planul Rusiei de a inchide filialele regionale ale British Council este "total inacceptabil" si a cerut Moscovei sa revina asupra acestei decizii. British Council activeaza ca o organizatie non-profit sub egida Guvernului britanic in 109 state, promovand limba engleza, mediul de afaceri si gestionand testele necesare studiilor in Marea Britanie. In iulie, Marea Britanie a anuntat ca reduce cooperarea cu Rusia, ca raspuns fata de refuzul Moscovei de a-l extrada pe principalul suspect in cazul uciderii, in 2006, la Londra, a fostului agent al serviciilor secrete ruse Aleksandr Litvinenko. Masurile au inclus si expulzarea de catre Londra a patru diplomati rusi, gest la care Moscova a ripostat prin expulzarea a patru diplomati britanici, aminteste Reuters. (A.M.L.)