Alianta DA (Dreptate-Adevar) dintre democrati si liberali, castigatoare a alegerilor din 2004, a fost sparta. Concomitent, a fost pus la cale, in mare secret, constituirea unui partid prezidential condus de Theodor Stolojan, un apropiat al presedinte
Alianta DA (Dreptate-Adevar) dintre democrati si liberali, castigatoare a alegerilor din 2004, a fost sparta. Concomitent, a fost pus la cale, in mare secret, constituirea unui partid prezidential condus de Theodor Stolojan, un apropiat al presedintelui Basescu, consilierul acestuia in probleme politice. Din capul locului, identitatea acestui viitor partid a dat nastere la diverse presupuneri... Impotriva liberalilor a fost dezlantuita intreaga forta a popularitatii crescande a presedintelui. Liberalii disidenti au fost tratati cu deosebita generozitate; democratii au lasat sa se inteleaga ca pentru viitoarele alegeri parlamentare ei vor dispune de un numar mai mare de locuri eligibile decat puteau obtine candidand pe listele PNL.
In aceste conditii, s-a desprins din PNL gruparea condusa de domnul Theodor Stolojan. Nu era nevoie de prea multa perspicacitate... Noua grupare, denumita "Partidul Liber Democrat" (PLD), urma sa fie dirijata din umbra de la Cotroceni. Pentru ca acum sa urmeze - mai repede decat ne puteam inchipui - surpriza: anuntarea apropiatei fuziuni intre Partidul Liber Democrat si Partidul Democrat, creatie a presedintelui Basescu.
Liberalii domnului Tariceanu isi vad astfel confirmata prognoza - ei prezentasera din capul locului formatia Stolojan ca o marioneta a Cotroceniului. Noul partid se va numi "Partidul Democrat Liberal" si va fi condus de actualul lider al Partidului Democrat, domnul Emil Boc. Se pune insa intrebarea care va fi identitatea politica a viitorului Partid Democrat Liberal. Cu atat mai mult cu cat cetatenii se pot incurca in atatea denumiri asemanandu-se ca doua picaturi de apa: "liberal-democrat", "democrat-liberal", "liberal" (pur), "democrat" (pur) etc.
Noua formatiune politica (PDL) va fi afiliata, se spune, Partidului Popular European, pastrand atat caracteristicile doctrinare populare, cat si cele liberale. De pe acum au aparut obiectii fata de acest amalgam doctrinal.
In cadrul Colegiului Director al PD si-au exprimat nemultumirea doua persoane, iar in cadrul Delegatiei Permanente a PLD, trei, considerand fuziunea nefireasca si dictata de Cotroceni. In presa de ieri se putea citi ca democratii au votat fuziunea, dar "maraie" impotriva ei... De ce "maraie"? Pentru ca s-ar putea ca sufragiile PDL-ului unificat sa fie inferioare sufragiilor insumate de care ar fi beneficiat cele doua partide, PD si PLD. A fost nevoie, ca atare, dupa cum se spune, ca presedintele Basescu personal sa faca apel la disciplina de partid.
Altfel ar fi fost primita fuziunea daca cele doua partide componente s-ar fi aflat intr-o faza ascensionala certa.
Cine castiga, cine pierde? Greu de spus dar liberalii domnului Tariceanu pot privi mai linistiti viitorul - cu conditia de a nu comite alte erori strategice... Ei pot face capital politic din greselile tactice ale fostilor aliati - democratii - intrucat culoarul in care liberalii vor evolua in viitor s-a largit...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.