Tot mai multi militari din Regatul Unit sint concediati din cauza consumului de substante ilegale.



Foto: Reuters



Armata britanica isi concediaza sute de militari in fiecare an, din cauza c

Tot mai multi militari din Regatul Unit sint concediati din cauza consumului de substante ilegale.

Foto: Reuters

Armata britanica isi concediaza sute de militari in fiecare an, din cauza consumului de droguri. Potrivit unui studiu realizat de Journal of the Royal United Services Institute, numarul soldatilor narcomani din Regatul Unit a crescut alarmant in ultima perioada. Daca in 2003 medicii au depistat 513 tineri ostasi cu urme de substante ilegale in singe, in 2006, cifra a crescut la 769.

Si drogurile folosite s-au schimbat in acest interval. In urma cu 4 ani, jumatate dintre soldatii consumatori erau utilizatori de canabis. Doar 22 de procente dintre oamenii in uniforma foloseau narcotice puternice, precum heroina si cocaina. Astazi, lucrurile stau cu totul altfel. 50% dintre militarii testati pozitiv prezinta urme de cocaina, in vreme ce banalul canabis a pierdut mult teren si mai e folosit de doar 30% dintre consumatori. Unii medici spun ca explicatia ar putea fi foarte simpla. Soldatii au trecut la droguri mai tari, deoarece se elimina mai repede din organism si au astfel sanse mai mari sa scape neprinsi la teste. Un fumator de canabis poarta in corp urmele drogului timp de trei saptamini. Cocaina dispare complet din organism in numai trei zile.

Psihologii au gasit posibile explicatii pentru cresterea brusca a numarului de toxicomani in armata britanica. Ei spun ca militarii sint foarte stresati in ultima perioada si recurg la stupefiante ca sa treaca mai usor peste greutati. Multi soldati tineri ajung insa sa se drogheze, in incercarea disperata de a-si intrerupe brusc contractul cu armata. Odata inrolat, un militar nu-si poate da demisia decit cu un preaviz de un an. Daca e depistat ca si consumator de substante ilegale, el ar putea fi concediat imediat.

In pofida acestor date, liderii militari britanici spun ca situatia nu e atit de neagra. "Doar 0,7 la suta dintre soldati ajung vreodata sa se drogheze. Comparati asta cu situatia din afara cazarmelor, unde 7 procente dintre angajatii adulti consuma stupefiante la serviciu", a declarat colonelul John Donnelly, seful departamentului de politica antidroguri al armatei britanice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.