Reprezentativa feminina de handbal a reusit, joi seara, sa bifeze o noua performanta de senzatie pentru sporturile de echipa din Romania, calificandu-se in semifinalele turneului final mondial din Franta dupa un meci de infarct cu echipa tarii gazda.
Reprezentativa feminina de handbal a reusit, joi seara, sa bifeze o noua performanta de senzatie pentru sporturile de echipa din Romania, calificandu-se in semifinalele turneului final mondial din Franta dupa un meci de infarct cu echipa tarii gazda. Sustinuta de un public vulcanic si de doi arbitri letoni care au interpretat dupa bunul plac regulamentul pe toata durata partidei, Franta parea ca va ajunge in careul de asi, dar elevele antrenorilor Gheorghe Tadici si Dumitru Musi au strans din dinti si au reusit sa depaseasca toate obstacolele, trecandu-si in cont un succes magnific, cu 34-31 (8-14). Rezultat care le mentine in cursa spre medalii si spre vizele olimpice de Beijing, handbalistele noastre urmand sa joace in semifinale, azi, de la ora 16, impotriva Rusiei, in vreme ce Norvegia va da piept cu Germania, de la 18.30.
Pana si neoanele Palatului Sporturilor din Paris-Bercy au palit pentru cateva secunde, joi seara, la scenariul murdar pus la cale de francezi pentru a intra in careul mondial de asi in detrimentul Romaniei, gazdele turneului final apeland la toate mijloacele pentru a-si asigura calificarea, de la un public vulcanic si ostil, pana la cei doi cavaleri ai fluierului de Letonia, Licis si Stolarovs, care au fluierat de parca aveau pasapoarte emise in Hexagon. Numai ca, asa cum a sperat pe toata durata partidei din sferturile de finala si antrenorul Gheorghe Tadici, in cele din urma a existat un Dumnezeu! Iar handbalistele noastre au reusit sa treaca peste toate sicanele si au castigat batalia cu Franta, cu 34-31 (8-14), descatusandu-se la finalul celor patru reprize de prelungiri intr-o hora a bucuriei, asa cum au facut-o si la editia precedenta in Rusia, cand au ajuns pana in finala mare.
"Daca n-as fi crezut ca suntem favoriti nici nu ma mai prezentam la sala", spunea Tadici inaintea disputei care s-a dovedit a fi cea mai dramatica de la actualul turneu final mondial. Si a avut dreptate, chiar daca handbalistele noastre au avut din nou un debut de cosmar, marcand si un record negativ, doar opt goluri marcate in prima repriza! Din fericire, daca in prima parte Franta a zburdat pe teren nestingherita si s-a distantat la o diferenta alarmanta, 14-8, la revenirea de la vestiare Romania a intrat decisa sa intoarca soarta partidei si a egalat situatia dupa o cursa de urmarire dramatica. Cu Hutupan-Dinu din nou imbatabila si cu Clara Vadineanu campioana la interceptii, tricolorele ridica o adevarata fortareata pe semicerc si declanseaza o contraofensiva naucitoare, Maier (10) si Neagu (foto) (8) contribuind din plin la egalarea situatiei (17-17, min. 45), dupa ce Franta a condus si cu de sapte goluri (7-14, min. 29)! Dramatismul atinge cote maxime in ultimele 15 minute, Romania preia initiativa spre nemultumirea celor peste 14.000 de spectatori din tribune si numai deciziile eronate ale fluierasilor fac ca meciul sa intre in prelungiri, scorul la finalul timpului regulamentar fiind de 24-24. Egalitatea persista si dupa primele doua reprize de prelungiri, 27-27, dupa ce Hutupan-Dinu a facut noi minuni in poarta. Alte zece minute de cosmar si toata lumea se gandea la ruleta loviturilor de departajare. Asta pana cand veterana lotului tricolor, Steluta Luca, si-a luat inima-n dinti si a iesit la rampa ca in vremurile bune, inghetand tribunele cu doua goluri magnifice: 32-29. Franta cedeaza psihic, Bese si Galca puncteaza pentru 34-30, gazdele se consoleaza cu un ultim gol, iar tricolorele incing hora bucuriei in centrul celebrei arene din Paris-Bercy, fericite ca si-au indeplinit obiectivul: calificarea in careul mondial de asi. Si cum in celelalte partide din sferturi Germania a trecut de Angola, cu 36-33, Rusia a dispus de Ungaria, cu 36-35, si Norvegia a spulberat Coreea de Sud, cu 35-24, azi, in semifinale, Romania va da ochi cu Rusia, de la ora 16, in vreme ce Germania va primi replica Norvegiei, de la ora 18.30. Reamintim ca laureata Mondialelor din Franta se va califica automat la JO 2008, iar celelalte semifinaliste vor obtine dreptul de organizare al ultimelor trei turnee preolimpice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.