Obiective ocupate in Bucuresti de fortele Ministerului Apararii Nationale in 22 decembrie incepand cu ora 15:00
Documentarul Comandantului Armatei 1OBIECTIVE
Banca comert. Exterior
Da - Banca RSR pl. (Da) R(egimentul) 22 = 26 mil(itari)
Da - Posta pl. (Da. R22)
Castelul de apa Buc. (vezi verso) (au fost preluate sub paza toate centrele de alimentare cu apa potabila ale Capitalei, indicate de ICAB, n.a.)
Radiodifuziunea Nuferilor - 4 (blindate)
TV - 8 (blindate)
CC - 8 (taiat si pus 7 blindate)
Palat. Cons. Stat - 4 (blindate)
Telefoane (Palatul Telefoanelor) - 3 (blindate) - 40.22.53 (telefon de legatura).
Centr. Rd. Comunic Nr. 2 ( Centrul de Radiocomunicatii) - 3 (blindate)
MAI (greu descifrabil) - 4 (blindate)
Dispeceratul energetic nat.  - 2 (blindate)
CET Progresu - 30 militari (de la) R 2 Mc.
Da - (text indescifrabil) ... Venezuela Nr. 1 - 10 (militari de la) R 48 R H 1 (sau A).
Da - cpt. Pascu - Centr. ptr. inf. extern (acesta ar fi sediul CIE al Securitatii, dar, avand in vedere locatia, este posibil sa fie vorba despre centrul de informatica din cladirea Cretulescu, n.a.) -
- mag. Muzica C. Victoriei
- Ministerul de Externe - 3 (TAB) + 1 Tc ?
- Tezaur (vizavi CEC) - 6x3 = 18 +1+1) R2 Mc1.
Documentarul Comandantului Armatei 1 (coperta verde), p. 114. #

Mesaje inregistrate de gen. Stefan Guse si gen. Iulian Vlad in cladirea CC al PCR in jurul orei 19:00
Mesaj inregistrat audio-video:
"General Stefan Gusa: Va vorbeste generalul-maior Gusa. Cetateni ai Romaniei, noi, armata si poporul, sunt(em) stapani pe situatie aproape in intreaga tara. Mai sunt cuiburi izolate de disperati care incearca sa ne distruga ceea ce am cucerit. Nu au reusit si nu vor reusi. Toata populatia sa treaca in liniste la lucru pentru a putea aproviziona cu cele necesare copiii, batranii, femeile, intreaga populatie. Sa restabilim linistea in aceste momente istorice, dar si dificile. Va rog sa dati dovada de mult patriotism, de dragoste de tara. Sa instauram cat mai repede cursul nou al vietii. Totul trebuie sa intre in normal cat mai repede. Actionati impotriva celor care incearca sa ne destabilizeze, impotriva celor care incearca sa sparga magazinele. Aparati valorile noastre nationale. Sa actionam pentru a asigura linistea tarii, suveranitatea si integritatea teritoriala a Romaniei."


Mesaj inregistrat audio-video:
"General Iulian Vlad: Stimati cetateni! Frati romani! Va vorbeste generalul-colonel Iulian Vlad, comandantul fortelor de Securitate si ale Ministerului de Interne. In aceste momente istorice, Ministerul de Interne, Securitatea, toate unitatile sale impreuna cu Armata Romana lupta cot la cot pentru salvarea fiintei noastre nationale, a poporului roman. Ministerul de Interne, toate armele din componenta sa s-au dezis de elementele loiale lui Ceausescu. Frati romani! In aceste clipe hotaratoare, sa fim uniti! Credeti in noi! Ajutati-ne si nu va vom trada increderea!2 Inregistrarea video a mesajului gen. Vlad a fost oprita la Televiziune (grupul militar din cabinetul 2) si nu a fost difuzata; inregistrarea audio s-a difuzat la Radio in jurul orei 05:40. Inregistrarea video a fost difuzata de televiziunea OTV de trei ori in anul 2005. #

Nota expediata in scris de gen. Guse lui Ion Iliescu, o data cu inregistrarea mesajelor:"Rog ca, o data cu mesajul de mai sus, sa i se transmita imediat tovarasului Ion Iliescu ceva ce este vital. Sa se anunte imediat in tara ca unitatile de Securitate, toate, au trecut de partea Revolutiei si ne-au ajutat si ajuta Armata. Altfel sa stiti ca se termina totul. Am informatii ca la Timisoara au incercat sa le ia sediile. Imediat sa se intrerupa orice emisiune la Televiziune si la Radio si sa se dea acest lucru in toata tara, in toate orasele. Armata si Securitatea vor actiona impreuna, sa terminam cu treburile astea. Desigur, neaparat, daca nu, pierdem totul. Acum mi-a sosit informatia. Si la Radio sa se dea si sa se repete si la Televiziune ca in toata tara unitatile Armatei actioneaza impreuna cu Securitatea, altfel nu putem pune ordine. Securitatea a trecut in subordinea Armatei. Sunt oameni cinstiti. Sa se inceteze cu cucerirea sediilor lor din diverse localitati. Faceti apel la ratiune. Faceti acest apel, va rog din toata inima, daca tineti la ce-am cucerit, daca nu, pierdem intr-un minut tot." General Stefan Gusa

Emisiune comuna cu TVR; anunt facut de Petre Roman la 23 decembrie 1989,in jurul orei 04:00Petre Roman: Din partea Consiliului Frontului Salvarii Nationale va comunicam ca acum zece minute a fost arestat generalul Postelnicu si a fost arestat si generalul Dinca in sediul Comitetului Central. Ei sunt sub paza generalului Gusa, seful Marelui Stat Major. Alaturi de generalul Gusa si alaturi de miscarea noastra este fostul sef al Departamentului Securitatii Statului, generalul Iulian Vlad, care da ordin tuturor trupelor de Securitate sa se alature Armatei. Repet, Postelnicu si Dinca sunt arestati in sediul Comitetului Central. La ora asta, Postelnicu trebuie sa dea informatii complete in legatura cu punctele in care exista diversiuni. Generalul Dinca este de asemenea arestat, iar Iulian Vlad este alaturi de noi impreuna cu generalul Gusa3 Interventia a fost facuta la insistentele generalului Stefan Gusa, ca urmare a constatarii ca mesajul gen. Iulian Vlad nu este difuzat nici la Televiziune, nici la Radio. #


Mesaj radio
Comunicat al generalului Iulian Vlad; inregistrare difuzata la 23 decembrie 1989, in jurul orei 05:40.
Iulian Vlad: Stimati cetateni! Frati romani! Va vorbeste generalul-colonel Iulian Vlad, comandantul fortelor de Securitate si ale Ministerului de Interne. In aceste momente istorice, Ministerul de Interne, toate unitatile sale impreuna cu Armata Romana lupta cot la cot pentru salvarea fiintei noastre nationale, a poporului roman. Ministerul de Interne s-a dezis de elementele loiale clanului Ceausescu. Frati romani, in aceste clipe hotaratoare sa fim uniti, sa credeti in noi! Ajutati-ne si nu va vom trada increderea!

1 Documentarul Comandantului Armatei 1 (coperta verde), p. 114.
2 Inregistrarea video a mesajului gen. Vlad a fost oprita la Televiziune (grupul militar din cabinetul 2) si nu a fost difuzata; inregistrarea audio s-a difuzat la Radio in jurul orei 05:40. Inregistrarea video a fost difuzata de televiziunea OTV de trei ori in anul 2005.
3 Interventia a fost facuta la insistentele generalului Stefan Gusa, ca urmare a constatarii ca mesajul gen. Iulian Vlad nu este difuzat nici la Televiziune, nici la Radio.  PIATA REVOLUTIEI. Teroare si extazA patra proclamatie a RevolutieiComunicatul a fost citit la Televiziunea Romana Libera de Ion Iliescu in jurul orei 22:30 ( alte versiuni dau ora 23:00).
Comunicatul catre tara al Consiliului Frontului Salvarii NationaleCetateni si cetatene,
Traim un moment istoric. Clanul Ceausescu, care a dus tara la dezastru, a fost eliminat de la putere. Cu totii stim si recunoastem ca victoria de care se bucura intreaga tara este rodul spiritului de sacrificiu al maselor populare de toate nationalitatile si, in primul rand, al admirabilului nostru tineret, care ne-a restituit, cu pretul sangelui, sentimentul demnitatii nationale. Un merit deosebit il au cei care ani de zile si-au pus in pericol si viata, protestand impotriva tiraniei.

Se deschide o pagina noua in viata politica si economica a Romaniei.
In acest moment de rascruce am hotarat sa ne constituim in Frontul Salvarii Nationale, care se sprijina pe armata romana si care grupeaza toate fortele sanatoase ale tarii, fara deosebire de nationalitate, toate organizatiile si gruparile care s-au ridicat cu curaj in apararea libertatii si demnitatii in anii tiraniei totalitare.

Scopul Frontului Salvarii Nationale este instaurarea democratiei, libertatii si demnitatii poporului roman.

Din acest moment se dizolva toate structurile de putere ale clanului Ceausescu. Guvernul se demite, Consiliul de Stat si institutiile sale isi inceteaza activitatea. Intreaga putere in stat este preluata de Consiliul Frontului Salvarii Nationale. Lui i se vor subordona Consiliul Militar Superior, care coordoneaza intreaga activitate a armatei si a unitatilor Ministerului de Interne. Toate ministerele si organele centrale, in actuala lor structura, isi vor continua activitatea normala, subordonandu-se Frontului Salvarii Nationale, pentru a asigura desfasurarea normala a intregii vieti economice si sociale.

In teritoriu se vor constitui consilii judetene, municipale, orasenesti si comunale ale Frontului Salvarii Nationale ca organe ale puterii locale.
Militia este chemata ca, impreuna cu comitetele cetatenesti, sa asigure ordinea publica.

Aceste organe vor lua toate masurile necesare pentru asigurarea aprovizionarii populatiei cu alimente, cu energie electrica, cu caldura si apa, pentru asigurarea transportului, a asistentei medicale si a intregii retele comerciale.

Ca program, frontul propune urmatoarele:
1. Abandonarea rolului conducator al unui singur partid si statornicirea unui sistem democratic pluralist de guvernamant.
2. Organizarea de alegeri libere in cursul lunii aprilie.
3. Separarea puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca in stat si alegerea tuturor conducatorilor politici pentru unu sau, cel mult, doua mandate. Nimeni nu mai poate pretinde puterea pe viata.
Consiliul Frontului Salvarii Nationale propune ca tara sa se numeasca in viitor Romania.
Un comitet de redactare a noii Constitutii va incepe sa functioneze imediat.
4. Restructurarea intregii economii nationale pe baza criteriilor rentabilitatii si eficientei. Eliminarea metodelor administrativ-birocratice de conducere economica centralizata si promovarea liberei initiative si a competentei in conducerea tuturor sectoarelor economice.
5. Restructurarea agriculturii si sprijinirea micii productii taranesti. Oprirea distrugerii satelor.
6. Reorganizarea invatamantului romanesc potrivit cerintelor contemporane. Reasezarea structurilor invatamantului pe baze democratice si umaniste.
Eliminarea dogmelor ideologice care au provocat atatea daune poporului roman si promovarea adevaratelor valori ale umanitatii. Eliminarea minciunii si a imposturii si statuarea unor criterii de competenta si justitie in toate domeniile de activitate.
Asezarea pe baze noi a dezvoltarii culturii nationale.
Trecerea presei, Radioului, Televiziunii din mainile unei familii despotice in mainile poporului.
7. Respectarea drepturilor si a libertatilor minoritatilor nationale si asigurarea deplinei lor egalitati in drepturi cu romanii.
8. Organizarea intregului comert al tarii, pornind de la cerintele satisfacerii cu prioritate a tuturor nevoilor cotidiene ale populatiei Romaniei. In acest scop, vom pune capat exportului de produse agro-alimentare, vom reduce exportul de produse petroliere, acordand prioritate satisfacerii nevoilor de caldura si lumina ale oamenilor.
9. Intreaga politica externa a tarii sa serveasca promovarii bunei vecinatati, prieteniei si pacii in lume, integrandu-se in procesul de construire a unei Europe unite, casa comuna a tuturor popoarelor continentului. Vom respecta angajamentele internationale ale Romaniei si, in primul rand, cele privitoare la Tratatul de la Varsovia.
10. Promovarea unei politici interne si externe subordonate nevoilor si intereselor dezvoltarii fiintei umane, respectul deplin al drepturilor si libertatilor omului, inclusiv al dreptului de deplasare libera.
Constituindu-ne in acest front, suntem ferm hotarati sa facem tot ce depinde de noi pentru a reinstaura societatea civila in Romania, garantand triumful democratiei, libertatii si demnitatii tuturor locuitorilor tarii.
In mod provizoriu, in componenta consiliului intra urmatorii: Doina Cornea, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Laszlo Tökes, Dumitru Mazilu, Dan Desliu, general Stefan Gusa, general Victor Stanculescu, Aurel Dragos Munteanu, Corneliu Manescu, Alexandru Barladeanu, Silviu Brucan, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Mihai Montanu, Mihai Ispas, Gelu Voican Voiculescu, Dan Martian, capitan Lupoiu Mihai, general Voinea, capitan de rangul I Dumitrescu Emil, Neacsa Vasile, Ciontu Cristina, Baciu Marian, Bogdan Teodoriu, Eugenia Iorga, Negritiu Paul, Manole Gheorghe, Cazimir Ionescu, Adrian Sarbu, Carjan Constantin, Domokos Geza, Magdalena Ionescu, Marian Mierla, Constantin Ivanovici, Ovidiu Vlad, Bucurescu Valeriu, Ion Iliescu" Monitorul Oficial al Romaniei, Anul I,  Nr.1, Vineri, 22 decembrie 1989, pp.1-2. #

Hotararile CFSN privind instituirea Tribunalului Militar Exceptional  TANCUL. Si efectele saleHotarare
Consiliul Frontului Salvarii Nationale din Romania, constituit prin vointa poporului roman la 22 decembrie 1989, ca organ suprem al puterii de stat;
Avand in vedere faptele deosebit de grave savarsite de cetatenii CEAUSESCU NICOLAE si CEAUSESCU ELENA, destituiti din functiile de stat si politice prin actiunea revolutionara a maselor populare;
Constatand ca acestia au organizat din timp si au dirijat o serie de actiuni ostile, indreptate impotriva poporului roman,
Hotaraste:
1. Instituirea unui Tribunal Militar Exceptional, care sa procedeze de urgenta la judecarea faptelor comise de CEAUSESCU NICOLAE si CEAUSESCU ELENA. Urgenta este impusa de dorinta, in acest sens, a tuturor cetatenilor cinstiti ai Romaniei;
2. Tribunalul Militar Exceptional va judeca aceasta cauza in conformitate cu prevederile legale ramase in vigoare, in ce priveste procedura si dreptul material penal;
3. Acest tribunal va fi alcatuit in componenta stabilita de legea pentru organizarea judecatoreasca in vigoare, urmand a se asigura intocmai dreptul de aparare al faptuitorilor.
Presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale
ION ILIESCU
Bucuresti, 24 decembrie 1989.

Capetele de acuzare impotriva lui Nicolae si Elena Ceausescu, asa cum au fost formulate de Tribunalul Militar Exceptional1. Genocid - peste 60.000 de victime;
2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat;
3. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti, prin distrugerea si avarierea unor cladiri etc.;
4. Subminarea economiei nationale;
La aceste capete de acuzare a fost adaugat fara nici o explicatie, de catre conducerea CFSN, a unui al cincilea punct, care a fost mai intai citit la Televiziune si apoi publicat in Monitorul Oficial:
1. Genocid - 60.000 de victime;
2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat;
3. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti, prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in orase etc.;
4. Subminarea economiei nationale;
5. Incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste 1 miliard de dolari depuse la banci straine Monitorul Oficial al Romaniei, Anul I,  Nr.3, marti, 26 decembrie 1989, p. 1.

   Revolutia, in soapte si tocmeli de taina Stenograma secventei inregistrate in biroul de la CC al PCR, unde s-au adunat liderii FSN   Puterea s-a nascut in direct la tv Structura de putere nou constituita din jurul lui Ion Iliescu a inceput sa se defineasca doctrinar si sa refaca functionalitatea institutiilor in haosul de dupa fuga lui Ceausescu. 22 Decembrie, studioul Televiziunii. Cititi ce s-a vazut. Documentele Revolutiei Prima proclamatie a Revolutiei a— Ordinul ministrului Apararii Nationale din 17 decembrie 1989 a— A doua proclamatie a Revolutiei a— Lista negociatorilor timisoreni la intalnirea cu Dascalescu a— Lista negociatorilor timisoreni la intalnirea cu Dascalescu
Ce a facut armata pe 21-22 Un adevarat proces-verbal al represiunii ceausiste, pusa in practica de generalul Milea. Adevarurile Revolutiei sunt veridice doar cu documente.