Liderii tarilor Uniunii Europene au semnat la Lisabona Tratatul de reforma, scriind astfel o pagina importanta a istoriei Europei.

Poza de familie a liderilor europeni, in fata Manastirii Jerónimos Prin semnatura celor 27 de sefi de stat si de guvern din Uniunea Europeana a fost consfintit joi Tratatul de la Lisabona, asa cum va fi cunoscut de aici inainte Tratatul de reforma. Ceremonia semnarii documentului a fost pregatita pina la cel mai mic amanunt de ambitioasele gazde portugheze. Locul de desfasurare a fost si el unul pe masura momentului: Manastirea Jerónimos, care ramine, la peste 500 de ani de la ridicarea ei, o adevarata minune arhitectonica. Ceremonia de ieri a fost precedata de alocutiunea presedintelui Consiliului European, portughezul José Sócrates, de cea a lui José Manuel Dura˜o Barroso, presedintele Comisiei Europene, si de cea a lui Hans-Gert Pöttering, presedintele Parlamentului European. Desi ceremonia semnarii era prevazuta sa inceapa la ora 12.00, a fost usor intirziata. Presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, au semnat tratatul in numele Romaniei.

Ulterior, delegatii au fost invitati la o plimbare cu Electricos, cum ii spun portughezii traditionalului tramvai din Lisabona. Momentul a fost udat cu sampanie si, cum altfel, cu vin de Porto la un dejun in comun care a incheiat festivitatile din capitala lusitana. Liderii europeni au parasit apoi capitala Portugaliei, ajungind la Bruxelles, unde in aceasta dimineata incep lucrarile ultimului summit european din acest an. In urma cu aproape doua luni, tot la Lisabona, cei 27 de sefi de stat si de guvern isi dadeau acordul final pe proiectul Tratatului de reforma, nascut cu mari framintari dupa ce s-a convenit ingroparea Tratatului Constitutional. Noul document va intra in vigoare inainte de urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European din iunie 2009. In prealabil, statele UE vor trebui sa ratifice documentul.

Reforma: acesta este cuvintul de baza al noului tratat. Imediat este adaugata modernizarea. De asemenea, prin noul tratat se doreste simplificarea mecanismelor decizionale dupa extinderea Uniunii. Tratatul de la Lisabona amendeaza tratatele „fondatoare": Tratatul Comunitatii Europene, semnat la Roma in 1957, si Tratatul de la Maastricht, din 1992, privind UE. Documentul aduce precizari si fata de tratatele de la Amsterdam (1996) si de la Nisa (2000).

In noul tratat nu se mai regasesc referiri la drapel si la imn. „Oda Bucuriei" va ramine totusi imnul UE. Tratatul mai stabileste ca UE va avea un Inalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Securitate, care va detine in acelasi timp si functia de vicepresedinte al Comisiei Europene si va prezida reuniunile Consiliului Afacerilor Externe al UE. Portofoliul acestui post va include si atributiile actualei functii de comisar european pentru Relatii externe si politica de vecinatate.

Printr-o alta prevedere se instituie functia de presedinte al Consiliului UE pentru un mandat de doi ani si jumatate. Doar pentru Polonia si Regatul Unit tratatul nu va avea o valoare juridica obligatorie. De asemenea, din 2017 se instituie sistemul dublei majoritati pentru luarea deciziilor, prin votul a 55% dintre state reprezentind 65% din populatia Uniunii. Tratatul stabileste ca un membru se poate retrage, dar dupa negocieri cu membrii ramasi.

Tratatul reformator al UE amplifica rolul Europei in lume, a spus, in alocutiunea sa, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Dura˜o Barroso, care jubila, ca portughez, la reusita momentului chiar sub presedintia tarii sale. Oficialul UE a mai spus ca acum, cu Tratatul de la Lisabona, se naste „o Europa largita la 27 de state membre, reunificate prin libertate si prin democratie". Nu a uitat sa remarce vointa celor 27 care, „pentru a ajunge la acest rezultat, au avut nevoie de curaj politic". Imediat i-a indemnat pe liderii celor 27 de state sa fie atenti cu perioada urmatoare, de ratificare a tratatului.

Ceremonia semnarii tratatului a mai cuprins un concert al uneia dintre vocile reprezentative ale fadoului (muzica traditionala portugheza) actual: Teresa Salgueiro, discipola a legendarei Amalia Rodrigues.

Ce pasi a facut UE pina la elaborarea Tratatului de reforma aflati pe www.cotidianul.ro/select