BBugetul pe anul 2008 ar trebui sa fie modificat, pentru ca reprezinta un instrument care alimenteaza inflatia, in loc sa fie un punct de sprijin in procesul de dezinflatie, a declarat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mi
BBugetul pe anul 2008 ar trebui sa fie modificat, pentru ca reprezinta un instrument care alimenteaza inflatia, in loc sa fie un punct de sprijin in procesul de dezinflatie, a declarat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu. "Atata vreme cat bugetul nu reprezinta o ancora in procesul de dezinflatie, ci din contra, este un instrument care alimenteaza inflatia, este clar ca el trebuie modificat", a declarat Tanasescu.
Lucrul cel mai important pentru buget este ca politica fiscala sa tina cont de un echilibru intre venituri si cheltuieli, deoarece "cata vreme veniturile vor fi mai mici decat cheltuielile si deficitele bugetare vor fi mai mari, ele vor constitui sursa de inflatie", a precizat acesta.
"Exista o posibilitate mare ca indicatorii financiari sa se deterioreze in perioada urmatoare", a spus Tanasescu, care a amintit ca deficitul de cont curent continua sa se adanceasca, iar investitiile straine directe au o tendinta descrescatoare si acopera din ce in ce mai putin dezechilibrul extern.
Fostul ministru al Finantelor crede ca in 2008 este necesar ca politica fiscala sa fie corelata mult mai bine cu cea monetara si plecand de la faptul ca bugetul pentru anul urmator nu a avut modificari substantiale in esenta si avand in vedere ceea ce se intampla in lume pe pietele internationale, este clar ca e un buget nerealist, care nu tine cont de unele realitati. El a adaugat ca, incepand cu 2008, tendinta de incetinire a ritmului de crestere economica se va vedea de la trimestru la trimestru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.