Presedintele si-a propus sa scada costurile administratiei de stat si sa o eficientizeze, trezind din nou furia sindicatelor, care ameninta cu continuarea grevelor.

Sarkozy e satul de costurile mari ale administratiei. Foto: Reuters Presedintele Frantei a anuntat aproximativ 100 de masuri pentru a simplifica birocratia sufocanta, care a ajuns un soi de marca inregistrata a statului hexagonal. Scopul il reprezinta scaderea costurilor pentru Paris, dar si oferirea unor servicii mai rapide si mai de calitate francezilor. „Aceste masuri constituie o revolutie a administratiei publice", a declarat Sarkozy, la Palatul Elysee, miercuri seara. Reforma este necesara pentru a elimina deficitul public al Frantei si a aduce o crestere economica mai mare.

Masurile comunicate de Sarkozy, ce au fost anuntate ca urmare a unui audit extins, ar putea constitui cea mai ambitioasa reforma a structurilor franceze de stat din ultimii 50 de ani, noteaza cotidianul „Financial Times". Actualul presedinte isi propune sa elimine suprapunerile dintre diferitele organisme ale statului, reducind costurile birocratiei pentru firme cu aproximativ 25%, ceea ce ar insemna o economie pentru companiile ce activeaza in Franta de 15 miliarde de euro.

Propunerile facute de presedinte includ injumatatirea numarului de ministere si departamente. Conducerea serviciilor armate, imprastiata acum in diverse colturi ale Parisului, va fi concentrata intr-un „Pentagon francez", la marginea orasului. Este de asteptat ca sindicatele din domeniul de stat sa fie iritate de masurile anuntate de primul om al Frantei si sa recurga la continuarea grevelor.

Serviciile catre cetateni vor fi mai rapide si mai usor de accesat: cartile de identitate si pasapoartele vor fi eliberate de primarii, iar o mai mare parte dintre celelalte servicii vor fi oferite pe Internet sau telefonic. Divortul prin consens va putea fi pronuntat fara a mai fi necesara prezentarea in fata unui judecator.

Franta este cunoscuta pentru birocratia aproape fara egal in Europa. Taxele reprezinta 44% din PIB, aceasta fiind cea mai inalta rata din UE. 5,1 milioane de francezi lucreaza in serviciul public. Incercarile anterioare de reducere a birocratiei franceze au fost sortite esecului, in fata opozitiei sindicatelor.