Am facut o scurta panoramare azi, in Cotidianul, a tineretului din Romania. Astfel de initiative sint importante mai ales pentru deconstruirea mitului tinarului izbavitor. Discursurile in educatie, politica, mediul intelectual sufera toate de o demagogica gerontofobie, de inteles pina la un punct, dar deja gaunoasa. „E nevoie de tineri peste tot", toata lumea vrea intinerirea, exact ca antrenorii fara idei ai unei echipe de fotbal. Tinerii romani sint o masa mai mult decit eterogena si nu e nevoie sa mai spun ca multe dintre concluziile sociologice nu sint facute pentru judecati de valoare.

Faptul ca tinerii sub 25 de ani se afla intr-o accentuata stare de negatie nu poate constitui un motiv de ura si dispret. E o realitate ca un segment important dintre ei neaga in bloc valori ale unui sistem ruginit tinut in viata mai mult de reflexele batrinesti. Nesupunerea in fata valorilor companiilor mari s-ar putea sa fie o problema importanta mai ales pentru manageri. Cum faci sa atragi oamenii cu personalitate, dar nesupusi fara sa-i distrugi. E una dintre dilemele ceva mai subtile in cultura corporatista de la noi. Domina inca tipare vechi in care marile companii sint niste mici tari dominate de unul, doi tirani care cer adoratie totala.

Aici intervine, cred, o alta problema. Pe cit de razvratiti si nesupusi sint unii, pe atit invata alti tineri lectia supunerii in timp-record. Ca sa nu mai vorbesc ca, de prea multe ori, nonconformismul invatat din revistele de moda si de la trupele bune alternative se completeaza fericit cu o completa blazare sociala si inghitirea linistita a porcariilor impuse de unii angajatori.

Categoria „tineri" in Romania poate avea un singur diagnostic: sufera de instrainare. Fie (inca) pleaca la propriu din Romania, fie sint ignorati, fie obsesiile lor new media ii despart complet de generatiile ceva mai in virsta. Un trend important, din declaratiile sociologilor pe care i-am chestionat ar fi ca sint mult mai conservatori decit tinerii de acum 15 ani, sa zicem.

Se configureaza o patura de conformism profund cu aparente nonconformiste care poate insemna noua fata a Romaniei de peste alti 10-15 ani. Cititi, speculati, judecati, e unul dintre subiectele fierbinti ale momentului.