Noul proiect de act constitutiv al Fondului, intocmit de ministerul liberal al Finantelor, nu spune nimic despre vreo presedintie prin rotatie, asa ca Mircea Ursache (PSD) poate sa ramina mult si bine la conducere.

Sefia pesedistului Mircea Ursache(foto) la cirma Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea (CSFP) s-ar putea permanentiza, chiar daca in urma cu nici o luna, cind s-a decis inlocuirea lui Alexandru Paunescu cu Mircea Ursache, membrii CSFP au introdus un sistem rotativ lunar de conducere.

„Consiliul a decis sa adopte, pentru perioada prealabila selectiei administratorului de fond, o forma de conducere colegiala, cu preluarea lunara, prin rotatie, a functiei de presedinte de catre membrii sai. Concret, incepind cu 28 noiembrie pina la finele anului 2007, domnul Mircea Ursache preia functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere, in locul domnului Alexandru Nicolae Paunescu", se preciza in comunicatul remis la instalarea actualului presedinte. Arhitectul acestui sistem, menit, la nivel declarativ, sa amelioreze performantele conducerii FP, dar care in fapt a adus un important membru PSD la sefia Fondului, este Catalin Doica, secretar de stat in Ministerul Finantelor, membru al CSFP.

Ministerul Finantelor a publicat zilele trecute proiectul unei hotariri de guvern care consfinteste deciziile luate de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a FP in luna septembrie si modifica actul constitutiv al FP, dar care nu spune nimic despre introducerea vreunei presedintii rotative a CSFP. „Consiliul de Supraveghere alege dintre membrii sai un presedinte al Consiliului", se margineste sa prevada proiectul de lege.

In plus, nici Mircea Ursache nu este convins ca isi va incheia mandatul la 1 ianuarie, odata expirat termenul invocat initial de o luna. „Am convenit cu toti colegii ca fiecare sa fie la conducere o anumita perioada. Lungimea acesteia va fi in functie de rezultatele obtinute", a spus ieri Ursache. Prin urmare, rezultatele pozitive ale fostului sef al AVAS vor determina raminerea acestuia in fruntea CSFP pina in vara anului viitor, cind se estimeaza ca rolul CSFP va fi luat de viitorul administrator de Fond, selectat pina atunci.

Mircea Ursache explica de ce sistemul rotativ, care ar fi dus ulterior la inlocuirea sa, nu a fost consfintit prin proiectul de modificare a actului constitutiv. „Proiectul nu are decit rolul de a aproba deciziile luate de Adunarea Generala a Actionarilor in septembrie, de aceea nu trebuia ca aceasta prevedere sa fie inclusa in document", spune Ursache.

Proiectul de HG mai aduce ca noutati diminuarea importanta a drepturilor de vot care revin in sedintele AGA marilor actionari privati de la FP. Singurele actiuni care vor fi egale ca numar cu drepturile de vot aferente sint cele care corespund unei cote de sub 1% din capitalul social. Intre 1 si 3% din aceste doua actiuni ofera un drept de vot, intre 3 si 5%, un drept de vot revine la trei actiuni, iar peste 5%, actiunile detinute nu confera drepturi suplimentare. Exceptie fac actiunile detinute de Ministerul Finantelor, caz in care fiecare dintre acestea primeste un drept de vot, indiferent de numar. Sistemul va da o putere sporita Ministerului in AGA si va micsora influenta actionarilor privati importanti. Odata scazuta sub 33% participarea statului la FP, AGA va putea decide noul mod de distribuire a drepturilor de vot. Afectati ar putea fi, spre exemplu, mostenitorii industriasului interbelic Malaxa, care detin 7,5% din actiunile FP, caz in care drepturile de vot vor corespunde unui indice de doar 5% din capitalul social.

„Sistemul e normal deoarece preintimpina posibilitatea ca un actionar mare sa decida, spre exemplu, desfiintarea FP. Nu trebuie uitat ca FP are o utilitate sociala de despagubire, si de aceea rolul statului trebuie sa fie important", spune avocatul Corin Trandafir, reprezentantul mostenitorilor Malaxa. „Din pacate, e nepermis ca elaborarea si aprobarea acestei HG, prin care se consfinteste decizia AGA din septembrie, sa dureze doua luni. La fel, e regretabil ca evaluarea valorii de piata a FP nu a fost facuta nici acum, la sapte luni de la adoptarea ordonantei care prevedea acest lucru. Se putea face pina acum", spune acesta. FP a fost infiintat in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri imobiliare au fost confiscate sub regimul comunist. Desi se estimeaza ca peste 100.000 de persoane sint indreptatite la primirea acestor compensatii, doar putin peste 3.000 au primit actiuni ale FP. Acesta are un portofoliu format din actiuni la aproximativ 90 de companii si are un capital social de patru miliarde de euro.

Cine este Mircea Ursache Inainte de 1989, Mircea Ursache a fost activist comunist de frunte la UTC.

Se ocupa de problemele organizatorice, dar si de propaganda (cultura si presa) la Uniunea Studentilor Comunisti, avindu-l sef direct pe Tudor Mohora, un alt lider al PSD de azi. In perioada 1992-1996, Ursache a fost consilierul presedintelui Ion Iliescu. In 1997 a plecat din PDSR cu Teodor Melescanu (actualul ministru liberal al Apararii) si a creat ApR, acolo unde a primit functia de secretar general. In guvernarea Adrian Nastase, Ursache a primit sarcina de a „reforma" PSD Bucuresti, dupa inlaturarea lui Dan Ioan Popescu de la sefia filialei. In aceeasi perioada a fost pus si in fruntea AVAS. In vremea in care Ursache era sef la AVAS, IPRS Baneasa a fost privatizata in favoarea firmelor lui Hayssam. Astazi, Mircea Ursache este membru al PSD Ilfov si vicepresedinte al Departamentului de Turism al PSD.