Membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) vor incepe si ei protestele, dupa modelul dascalilor din Federatia Educatiei Nationale (FEN) - pe care insa l-au criticat intens in luna noiembrie.
Intre timp, FEN a obtinut - prin negocieri si chiar in Justitie - rezolvarea mai multor revendicari ale cadrelor didactice din Bucuresti. Astfel, dascalii din Capitala membri FEN si ai sindicatelor afiliate vor primi tichete cadou in valoare de 700 de lei, tichete de cresa si cel de-al 13-lea salariu. Stimulati probabil de rezultatele colegilor sindicalisti, sefii FSLI au anuntat si ei ca vor deschide saptamana viitoare conflictul de munca, chiar daca, initial, liderul federatiei a refuzat, alaturi de cel al FSI "Spiru Haret", sa sprijine protestele colegilor de la FEN.
Salariu integral pe decembrie
Prima masura concreta de protest a FSLI este pichetarea, miercurea viitoare, a sediilor Guvernului si Parlamentului, dupa ce, pe 4 decembrie, Federatia a solicitat Ministerului Finantelor, printr-o scrisoare deschisa, elaborarea unui proiect de Ordonanta de Urgenta privind acordarea integrala a salariului profesorilor in aceasta luna, precum si premiul pentru 2007. Totodata, premierului Calin Popescu Tariceanu i se cerea acordarea tichetelor cadou tuturor salariatilor din invatamant. In caz contrar, conducerea FSLI avertiza ca "exista riscul de declansare a unor actiuni de protest in invatamant, si la bulversarea anului scolar".
In sedinta de ieri, Colegiul National al Liderilor Federatiei a decis declansarea protestelor, urmand ca, in functie de reactia factorilor decizionali, sa stabileasca si alte actiuni de acest gen. Potrivit liderului lor Aurel Cornea, sindicalistii sunt nemultumiti de respingerea de catre Executiv a amendamentului privind majorarea salariala de 10% pentru cadrele didactice debutante, cu definitivat si cu gradul II, dar si de discriminarile la care sunt supusi profesorii in comparatie cu ceilalti bugetari.
In Capitala, gratie FEN si a sindicatelor afiliate, toti angajatii din sistemul de invatamant vor beneficia de drepturi salariale suplimentare. La randul lor, sindicatele afiliate FEN din celelalte judete au inceput procedurile pentru acordarea acestor drepturi. "In cadrul Comisiei paritare cerute de sindicatele afiliate FEN la nivelul Municipiului Bucuresti s-au aprobat urmatoarele puncte: acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa; plata celui de-al 13-lea salariu in luna decembrie; reducerea normei didactice cu doua ore pentru tot personalul didactic de predare cu o vechime efectiva in invatamant de peste 25 de ani si grad didactic I, potrivit ordinului MECT 1350 /2007. Totodata, in urma sentintei civile nr. 566/21.02.2007, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, prin care s-a dispus anularea art. 1, alin. 3 din HG 1221/2006, Comisia paritara a hotarat ca activitatea desfasurata in zilele de 7, 14, 21 octombrie 2006 sa fie remunerata conform art. 35. alin 1, lit. h din contractul colectiv de munca la nivelul ISMB", ne-a declarat Catalin Croitoru, liderul FEN.