Procesatorii din industria alimentara vor putea retrage produsele din magazine, pentru reutilizare sau distrugere, actiune interzisa conform actualei legislatii, potrivit unui proiect de modificare a unei hotarari de guvern privind contraventiile la
Procesatorii din industria alimentara vor putea retrage produsele din magazine, pentru reutilizare sau distrugere, actiune interzisa conform actualei legislatii, potrivit unui proiect de modificare a unei hotarari de guvern privind contraventiile la normele sanitar-veterinare. Proiectul prevede ca retragerea produselor constituie contraventie numai in cazul in care nu sunt respectate normele de siguranta alimentara.
Astfel, in cazul in care un producator de paine, al carei termen de valabilitate este intre 24 si 48 de ore, doreste sa retraga marfa expirata dintr-un magazin, pentru a o utiliza la fabricarea pesmetului, nu ar avea voie sa faca acest lucru, conform legislatiei actuale, desi normele UE din domeniu permit retragerea produselor alimentare, a declarat Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta.
"Daca un produs ar avea o eticheta gresita, el nu mai poate fi scos din magazin pentru inlocuirea etichetei, consecintele putand duce la nevalorificare si distrugerea alimentului respectiv", a adaugat Minea.
Totodata, distrugerea produselor expirate sau contaminate intra in sarcina magazinelor, unde controlul autoritatilor sanitar-veterinare este mai putin strict decat in cazul producatorilor din industria alimentara, existand riscul incalcarii acestor norme din partea operatorilor comerciali pentru a-si diminua pierderile.
"Inainte eram la mana comerciantilor. Acum retragerea produselor alimentare intra in responsabilitatea procesatorului (...). Daca nu e buna marfa, eu o retrag, pentru ca e responsabilitatea mea", a mai spus Minea.(C.C.)
    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.