Acum cateva zile, la Observator am avut un schimb de replici cu dl primar Pandele, din Voluntari. Ne-am despartit ca Voltaire cu Dumnezeu: in relatii reci, desi in mod clar fiecare am inteles ca exista si celalalt. La final, consensul a fost ca noi o
Acum cateva zile, la Observator am avut un schimb de replici cu dl primar Pandele, din Voluntari. Ne-am despartit ca Voltaire cu Dumnezeu: in relatii reci, desi in mod clar fiecare am inteles ca exista si celalalt. La final, consensul a fost ca noi o sa ne uitam la realizari, iar domnia sa nu se va mai simti persecutat. Sau poate ca e doar consensul meu...


Domnul primar ne-a acuzat atunci ca facem jocurile unui potential candidat. Nu mai stiu daca a dat nume, si nici nu e important. Ce conteaza este ca domnia sa crede ca doar cei care i-ar dori locul au motive sa fie suparati. Ceilalti ar trebui sa fie OK: a facut canalizare, era sa faca stadion, a inceput catedrala (apropo, la populatia din Pipera se preta un Institut Ecumenic, capabil sa treaca in cinci minute de la slujba catolica la cea mozaica!). Dar sa nu fim rai, mai ales ca, asa cum imi aduc eu aminte de pe vremea cand umblam pe la seminarii de business, omul are viziune.


Sau avea. Tocmai de aceea simt nevoia sa le improspatez asteptarile celor care, cu aceeasi buna credinta, au investit in zona. In case si cateodata si in vieti. Ei bine, chiar daca o sa ziceti ca intram pe terenul miscator al telenovelei "Si bogatii plang", exista plangeri la adresa primarului tocmai de la cei care nu sufera de lipsa nici unei facilitati orasenesti. Au si canalizare, au si drum (cateodata de la primarie, alteori pe bani proprii). Ce n-au acesti oameni de la primar este protectia investitiei. Pe care, sa ma ierte domnia sa, orice alegator o cere si de la PSD, si de la PC, si de la PD sau familia Becali, ramura politica.


Ce inseamna asta? E simplu: primarul trebuie sa aiba grija ca prin deciziile sale sa nu scada valoarea de piata si de folosire a proprietatilor din localitatea sa. In practica, treaba asta e simplu de explicat: cand dai aprobare pentru un bloc pe un camp, nimeni nu va fi afectat: dezvolti localitatea si cresti baza de impozitare. Cand insa dai aprobare pe un bloc intr-o zona de case, care se vad dintr-o data puse la respect si trimise in umbra de magaoaie, atunci scazi valoarea proprietatii. Oamenii aia vor fi nefericiti: ieri au cumparat casa cu 300.000, azi face 400.000, insa maine o mai pot vinde doar cu 200.000. E langa bloc: adio spatiu privat, soare, placere de a locui la casa, drum liber. Or, dupa cum dl primar stie, placerea se plateste.


Nu stiu care a fost conceptul edilitar al Piperei, daca cineva s-a batut vreodata pentru asta. Stiu doar ca pamantul (si asta e scuza primarului) e acum prea scump ca sa mai faci altceva decat blocuri. Insa calculul economic al developerului NU POATE FI acelasi cu al primariei. Primaria nu e un business, e un instrument prin care cetatenii isi organizeaza vietile mai bine. Si, daca stai sa te gandesti bine, nu mai stii cine a inceput: cei care au crescut preturile sau cei care au dat aprobari de zgarie nori?


In momentul acesta, Pipera e un santier, nu un loc pe care sa-l mai poti numi casa. Primaria crede ca e un oras. Multi dintre noi, astia, locatarii noi, de care fac misto gazetele mondene, credem ca trebuie sa plecam de aici. Intre aceste doua realitati, primarul Pandele are inca de castigat. Numai ca trebuie sa recunoasca un lucru: ca se poate ca si domnia sa sa fi gresit fata de unii oameni. Si fata de averile lor. Iar asta se numeste capitalism, nu politica. Cat priveste politica, nu candidatul e problema. Ci planul lui. Inca asteptam planul Pandele.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.