Romania este la inaltimea statutului sau european, neripostind Chisinaului cu aceleasi arme. Important e ca asta sa nu devina o scuza pentru inactiune.

Voronin a luat-o razna iar. Nervos din cauza suturilor pe care le-a luat recent la Bruxelles pe tema legii privind dubla cetatenie, s-a imbatat in avionul spre casa si i-a zis ministrului moldovean de Externe sa expulzeze naibii doi diplomati romani, doi securisti din aia care-i stau in coasta si il sapa la UE. N-ar fi nici prima si probabil nici ultima data.

Cioroianu, chiar fara sa bea ceva, putea sa iasa populist la rampa si sa-i trinteasca un ba pa ma-tii" lui Voronin, ocazie pe care ma si mir ca guralivul externist a ratat-o. Pe de alta parte insa, Romania are, in sfirsit, in aceasta privinta, o reactie matura. Ma tem doar sa nu fie din intimplare, mai degraba decit din calcul strategic.

Conducerea de la Chisinau are din ce in ce mai mult o politica isterica, prinsa intre incapacitatea de a negocia in propriul interes presiunile Rusiei, de a ramine pe traiectoria angajamentelor europene si de a pastra in acelasi timp puterea. Situatia Republicii Moldova nu este usoara: stat mic, zdrobit de pretentiile Rusiei la sfera sa de influenta traditionala, daca s-ar razvrati si si-ar asuma neechivoc aspiratia catre UE, aceasta nu i-ar oferi perspective foarte concrete, pentru ca acum se teme de extindere si evita implicarea in rezolvarea complicatei probleme transnistrene. Beneficiile social-economice nu s-ar vedea prea curind, in schimb administratia care si-ar asuma un asemenea demers curajos ar pierde probabil puterea, sub impactul sacrificiilor ce ar trebui facute. Iar Rusia ar strivi-o.

In timp ce asocierea la UE este sensibil benefica abia pe termen lung, metodele Rusiei sint coercitiv-agresive si imediate. Fara a garanta mentinerea Moldovei pe orbita antiruseasca, Romania nu poate avea insa o politica mai eficienta decit cea a UE si de a presa Bruxelles-ul sa se angajeze mai energic in zona. A riposta unui Chisinau nevricos cu aceleasi arme - retorice, politice - nu ar ajuta cu nimic. Deschiderea pietei muncii pentru moldoveni insa, acceptata de UE, sau facilitarea acordarii cetateniei si a vizelor ar putea submina regimul din interior. Daca Romania nu se va implica insa suficient de energic la UE in promovarea acestor politici, inertia comunitara va invinge usor intentiile bune. Iar dimensiunea riscului se poate vedea usor in Ucraina vecina, a carei Revolutie Portocalie risca sa vireze inapoi spre rosu sovietic.