Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, ca discutiile asupra proiectului privind introducerea votului uninominal nu pot avea loc decat in Parlament, unde, dupa decizia Curtii Constitutionale, pozitiile partidelor se pot ap
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, ca discutiile asupra proiectului privind introducerea votului uninominal nu pot avea loc decat in Parlament, unde, dupa decizia Curtii Constitutionale, pozitiile partidelor se pot apropia. Conform lui Diaconescu, social-democratii considera ca, dupa publicarea motivatiei CCR privind respingerea ca neconstitutionale a unor prevederi din legea pe care si-a asumat Guvernul raspunderea, comisia de cod electoral ar trebui sa se reuneasca. El a spus ca aceasta comisie este „cadrul adecvat” in care PSD va discuta cu celelalte partide variantele de vot uninominal, „negocierile tardive” si „diverse interese politice” putand duce la esuarea acestui proiect.
El a explicat ca intre proiectul sustinut de PSD si cel propus de PD asemanarile sunt mari, iar dupa ce CCR a respins propunerea Guvernului privind votul pe liste, si PNL si-ar putea apropia pozitia de cele doua partide, iar in aceste conditii singurul punct important de discutii intre partide va fi acceptarea sau nu a votului mixt.
Purtatorul de cuvant al PSD a mai spus ca si modalitatea de desemnare a circumscriptiilor uninominale trebuie stabilita de Parlament si nu prin ordonanta de guvern. “As indemna Guvernul sa se uite foarte atent daca poate prin ordonanta de urgenta sa schimbe sistemul electoral. Din cate stiu eu, din punct de vedere constitutional nu se poate acest lucru”, a spus el.Boc e de acord sa colaboreze cu GeoanaPresedintele democrat, Emil Boc, a declarat ieri ca este dispus sa colaboreze cu PSD pentru adoptarea legii privind votul uninominal in varianta cu doua tururi de scrutin.
"PD este deschis sa colaboreze cu PSD pentru adoptarea acestui proiect de lege. Nu tinem la paternitatea lui, putem merge pe oricare dintre variantele existente la Parlament. Putem prelua din cele doua proiecte lucrurile pozitive, de la noi reducerea numarului de parlamentari, de la PSD alegerea parlamentarilor in doua tururi de scrutin”, a afirmat Boc. Aceste declaratii apar in urma afirmatiilor lui Traian Basescu, care a spus, miercuri seara, ca, din punctul sau de vedere, varianta PSD de uninominal este mai buna decat cea a PD si a precizat ca orice solutie va primi in acest sens care nu va contine elemente de neconstitutionalitate, o va promulga. Potrivit acestuia, "cheia" adoptarii acestui proiect este la PSD, care trebuie sa se decida daca ramane consecvent cu proiectul depus in Parlament sau ramane solidar cu interesele de grup si personale ale Guvernului Tariceanu.
Social-democratii au lansat ideea unei sesiuni extraordinare a celor doua Camere ale Parlamentului pentru a se discuta asupra uninominalului, astfel incat la inceputul lunii februarie un proiect de lege pe aceasta tema sa fie adoptat.
”PSD va propune o sesiune extraordinara a celor doua Camere in luna ianuarie, astfel incat de la 1 februarie sa putem sa avem o lege de vot uninominal adoptata, care sa fie si constitutionala si operationala”, a precizat presedintele PSD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.