Cel mai mare IPO din Romania a adus in discutie miliarde de euro, zeci de mii de subscrieri, dar si nereguli si controverse din randul brokerilor si al investitorilor. Este intr-adevar o poveste de succes. Privita din exterior, aceasta oferta publica a pus in joc sume fabuloase de bani, care, daca ar exista cu adevarat, ar demonstra inca o data lipsa de maturitate a Bursei. Lipsa de emitenti interesanti. Nu am incercat niciodata sa discreditez imaginea companiei sau sa contest munca asidua depusa pentru realizarea acestei oferte. Dar nu este suficient sa luam lucrurile ca atare, sa aplaudam succesul si sa inchidem ochii la ceea ce se banuieste ca s-a intamplat. Spun “se banuieste” pentru ca inca nu avem o dovada negru-pe-alb. Avem doar sesizari, nemultumiri ale investitorilor. Ňěi datoria noastra, inainte de toate, este sa fim vocea poporului, nu doar a oficialitatilor. In cazul pietei de capital, vocea investitorilor. Ei si-au spus parerea, si-au exercitat dreptul la libera-exprimare garantat de Constitutie.
Cu atat mai putin mi-am dorit sa creez divergente intre anumite persoane si institutii. Nimeni nu doreste asta, dovada ca brokerii tac. Cu siguranta ei stiu mai mult decat noi. Ňětiu cum se pot umfla aceste subscrieri legal, stiu poate cine si cand a facut asta. Dar prefera sa taca, sa inchida ochii si sa mearga pe burta. Dar neoficial, la un pahar de vorba, cea mai mare parte din cei intrebati au fost de acord ca ceva nu e in regula. Restul nu a raspuns deloc.
CNVM ocoleste explicatiile mai mult sau mai putin diplomatic. Raiffeisen se revolta. Oficialii Bursei se abtin de la comentarii.
Revenind la CNVM, chiar trebuie sa sun de 4-5 ori pe zi, sa trimit mailuri si sa insist sa primesc un raspuns care pe mine nu ma ajuta cu nimic? Un raspuns care practic punea in joc imaginea institutiei, reactia la o problema la care ar fi trebuit sa se autosesizeze. Sau cel putin sa dea o replica in secunda urmatoare aparitiei oricarui zvon de acest gen. Cred, si nu sunt singura, ca intr-o astfel de situatie, care ar putea avea repercusiuni foarte grave pe mai multe planuri, institutia ce se vrea a fi "ingerul pazitor al Bursei" ar trebui sa reactioneze foarte prompt. E nevoie sa intreb eu, un ziarist care isi face datoria, cum comenteaza?
Dupa razboi, multi viteji se arata! Dupa ce doua zile s-a scris despre asta, investitorii au comentat si au pus intrebari, se trezesc si cei implicati sa reactioneze. Evident, tot intrebati de mine. Evident, sa conteste zvonurile privind umflarea Transgaz pe transa mare. Doar nu se astepta cineva sa le aprobe.
Situatia nu e singulara in Romania. Cel mai recent exemplu poate fi cel cu taxa de inmatriculare, cand dupa discutiile controversate se trezesc si politicienii ca fac lobby si protesteaza. Bravo, Romania! Vorbim de crestere economica durabila si constanta, vorbim de maturizarea Bursei, sustinerea si dezvoltarea ei. Daca intr-adevar nu avem dreptate, daca investitorii care au sesizat se insala, daca brokerii care explica sunt doar paranoici, atunci va rugam sa ne lamuriti. Aratati lumii dovezi concrete, explicati, demonstrati! Ňěi daca toata lumea s-a inselat, jos palaria! Dar pana la proba contrarie, prezumtia ramane neschimbata. Ancheta o sa continue, divergentele si nelamuririle vor continua sa planeze in jurul povestii succesului Transgaz. Deci, show must go on!