Analizind la rece cele petrecute in jurul VU de la relansarea temei in primavara, trecind prin evenimentele de dinainte de referendum si prin cele ce se intimpla acum, am ajuns la concluzia ca nimeni nu vrea schimbarea sistemului de vot.

In ciuda faptului ca toata lumea politica declara ca doreste trecerea la o forma ori alta de vot in circumscriptii uninominale. Din pricina „viziunilor" - mare vorba! - diferite, s-a ajuns la comisia interpartidica, ce a adoptat formula propusa de Pro Democratia. E vorba de toate partidele, mai putin PRM. In momentul atingerii acestui cvasiconsens, presedintele s-a razgindit optind pentru versiunea PSD si anuntind referendumul, teoretic pentru a se asigura ca vom avea la anul o forma de VU, desi guvernul isi anuntase asumarea raspunderii, ceea ce avea sa si faca. Nici un partid, nici macar PD si PLD, care si-au schimbat ca giruetele pozitia din comisie dupa cum a batut vintul prezidential, n-a atacat formula asumata de Guvern. Cu toate acestea, presedintele nu doar ca a convocat referendumul de trista faima din 25 noiembrie, dar a atacat legea adoptata de Guvern si, prin consens, de Parlament la Curtea Constitutionala. A trecut referendumul, asa cum a trecut si s-ar fi putut reveni la versiunea Pro Democratia. In loc de aceasta, PSD, PD, PLD au anuntat revenirea la vechile proiecte ori la proiecte noi, pentru care e limpede ca nu este vreme de dezbatere si adoptare pentru a putea fi utilizat vreunul la alegerile de anul viitor. Iar miercuri, Curtea Constitutionala a decretat ca unele articole din legea Pro Democatia - Guvern sint neconstitutionale. Bun. In primele declaratii de dupa decizia CC, PSD spune ca a fost intotdeauna impotriva acestei variante, PLD injura Guvernul, PD biiguie despre proiectul propriu, PRM se tine tare impotriva oricarei forme de VU, iar PNL, prin vocea presedintelui Camerei, ne anunta ca la anul vom vota uninominal!

Cum, Dumnezeule, se va petrece minunea asta? Singura solutie ar fi revenirea la consensul din comisia interpartidica, tulburat de referendum si efectele sale, desigur cu reformularea articolelor declarate neconstitutionale. Parlamentul se pregateste sa intre in vacanta pina la 1 februarie, asa ca nu exista timpul fizic necesar - nici alt consens posibil - pentru orice alta varianta de VU. Este clar ca, la anul, vom vota tot pe lista.